Jag har köpt fler Axfood i omgångar

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

I början av sommaren köpte jag in mig i Axfood igen. Efter att ha stått utanför ett par år medan värderingen var för hög. Nu är värderingen bara hög vilket de förtjänar. Kursmässigt står de i övre spannet av vad som kan tänkas vara rimligt. Som jag skrev i början av sommaren väntade jag på att aktien skulle gå till 275 kronor som var min smärtgräns. Det var där jag började köpa och har duttat in fler aktier när den har handlats därunder.

Länk till mitt inlägg jag skrev i somras om Axfoods värdering mm: https://petrusko.blogspot.com/2024/06/jag-ager-axfood-igen.html

Efter den senaste rapporten har analytiker justerat ned vinstförväntningar något för Axfood men det är i mina ögon ändå en okej värdering att köpa den under 275 kronor. För 2025 väntas vinsten nu bli 13,4 kronor vilket på kursen 270 kronor innebär en  multipelvärdering om 20 gånger årsvinsten.

Senast idag klippte jag in ett gäng strax under 270 kronor styck. Det är en hög värdering men det är ett fantastiskt bolag och de har gjort sig förtjänta av en sådan här värdering.

Utdelningen är på totalt 8,5 kronor varav 4,25 kronor betalades i våras och resterande 4,25 kronor betalas nu i september (X-dag 18/9). På kursen 270 kronor är direktavkastningen 3,15 procent. Vid nästa bolagsstämma är det klart tänkbart att utdelningen höjs. Axfood har en stark finansiell ställning och kassaflöde som backar upp en höjd utdelning. Skulle utdelningen höjas till 9 kronor vore det på kursen 270 kronor en direktavkastning om 3,3 procent och det vore en utdelningstillväxt om cirka 6 procent.

Länk till Axfood hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

10 kommentarer:

  1. Jag tänker som du, jag har också fyllt på.
    //david

    SvaraRadera
  2. Hej Petrusko och andra läsare!
    En fråga som är off topic. Det har varit en intressant utveckling för preffar och D-aktier där nu även de lite mer riskfyllda aktierna börjat värderas upp (t.ex. Corem och Tingsvalvet). Tänker du att det generellt finns något ytterligare att hämta i uppvärdering? Resonerar du i så fall kring är en rimlig direktavkastning för t.ex. Sagax D eller Emilhus Pref och en målkurs för minskning? Det kändes i höstras och vintras rätt givet med en uppvärdering men långsiktigt växlar jag hellre över en del till annat som har bättre möjligheter långsiktigt. Frågan är bara om den tiden är nu eller längre fram? Finns ju inget givet svar men intressant att resonera.
    Önskar en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jonas,
      Tack för din kommentar och intressant fundering. Det korta svaret är att jag tror det finns viss kurspotential på några års sikt. Den stora uppgången är redan tagen men all uppsida är ju rena bonusen i en preff. Det blir flera räntesänkningar under resten av detta året och den här räntebanan är på sätt inprisad men den är ändå i framtiden. När vi väl kommit en bit in i den här räntesänkningscykeln så kommer effekter på fastighetens prestanda och värderingar av tillgångar. Förvaltningsresultat och substansvärde kommer stiga. Detta sänker risken i en preff. Man kan även spekulera i att marknaden inte prisar in till fullo framtiden. Det är ju risky att betala fullt pris för något som händer i framtiden.

      Sagax D står hyggligt högt men det är för att det är ett så pass starkt och bra bolag. Även om den ser dyr ut relativt vissa andra så torde det finnas potential även i den.

      Är man orolig för nedgång eller stagnation i preffar den närmsta tiden kan man om man vill resonera att den stora uppgången redan är tagen och att man var med på den. Att det är ett okej läge nu att gå vidare i något annat.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Jag har ägt Axfood i evigheter, aldrig sålt, bara behållit, ibland ökat. Jag håller inte på med att köpa och sälja. Bra, stabila företag behåller jag för alltid oavsett om det kommer en dålig kvartalsrapport.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Det är ju förnuftigt att inte hålla på och försöka tajma sådant där. Att äga bra bolag i långa loppet och inte bry sig om kortsiktigt brus (som en hög värdering).

      Jag må haft flyt den senaste gången här för några år sedan när jag sålde mina Axfood en bra bit över 300 kronor och sedan väntade till nu i sommar och köpte in mig igen en bra bit under 300 kronor. Det där är inte hela min Axfood-story dock. Jag har ägt bolaget under större delen av de senaste 20 åren. Vid ett annat tillfälle för drygt 10 år sedan sålde jag Axfood och var övertygad om att kunna köpa åter dem billigare. De var skyhögt värderade men jag hade missat något i min analys av framtiden och både prestanda och aktiekurs drog iväg rejält efter det. Jag köpte tillbaka Axfood på betydligt högre kurs ett tag senare.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Såg följande bloggrubrik. Latour-Blunda och tryck köp. Detta med en premie som kryper upp mot 50 procent. Här skulle jag vilja säga-Titta och tryck sälj. Värderingen är för hög, och Willys har sett sina bästa dagar. Det finns andra fiskar i havet än Axfood.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns andra investerare än dig Lars....."suck"....Vem bryr sig om vad du tycker och skriver på Petruskos blogg om andra bloggar som du läser..."suck"....MVH Muhammed

      Radera
    2. Tycker din ton är tråkig Muhammed. Mvh Ola

      Radera
    3. Muhammed,
      Jag tror faktiskt att många bryr sig om vad jag skriver. Varje fall den delen
      av publiken som är är intresserad av att lära sig något eller för den delen reflektera över något som är något annat än Petrusko skall hålla en akutmottagning för detta eviga tipstiggande och be om råd om ditten och datten.
      MvH Lars

      Radera
  5. Äger Axfood och behåller ett bra tag till. Dock finns det fler spännande bolag i min mening

    SvaraRadera

Jag har köpt en hel del Handelsbanken idag

  För bara några veckor sedan tog jag in extra många Corem preferens då jag anade att den stod för en uppvärdering. Jag köpte på mig fler än...