Börshandlade fonder Vs gamla vanliga snigelfonder

 


Det är ett smart val att välja indexfonder för långsiktiga investeringar på börsen. Fonder kommer i olika former varav den ena typen är vi inte bortskämda med här i Sverige. Den vanliga typen av fond är den när man klickar köp och 1-3 dagar senare får besked om pris och att du har köpt. Den typen av fond är det som finns i Sverige. I princip alla svenska fonder fungerar på det viset.

En annan fondtyp, en modernare variant är den börshandlade fonden. Den gör samma saken och har samma skydd, skyldigheter osv som gamla vanliga snigelfonder. Skillnaden är att den precis som namnet antyder handlas över börsen. Likt en aktie. Man ser alltså aktuellt pris live och klickar man köp så har man direkt gjort sitt köp och har fonderna på sin depå.

Generellt sett har börshandlade fonder lägre avgifter vilket är positivt i långa loppet. När man köper och säljer tillkommer engångsavgift i form av courtage men det är obetydligt sett i långa perspektivet.

Nu finns det som sagt nästan inga börshandlade fonder noterade här i Sverige och vi får nöja oss med de gamla vanliga snigelfonderna. Ingen big deal egentligen när det bara är det som finns men om alternativet hade funnits vore valet enkelt. Alternativet är då en fond med lägre avgift och genomförd köp/sälj samma sekund du klickar.

Visst finns det börshandlade fonder noterade i Tyskland men i det här inlägget fokuserar jag på Sverige. 

Jag spanade precis på att investera mer pengar i svenskt börsindex. Sedan cirka 10 år har jag primärt gjort sådan investering i den börshandlade fonden Xact Sverige. Just nu äger jag dock inget i fonden då jag använde de pengarna till någon annan investering. Jag äger den snigelhandlade fonden SEB Sverige Indexnära B. Den tar 3 dagar att handla med och har en högre avgift. Förvisso följer den ett bredare index som bör avkasta lite bättre på mycket lång sikt. När jag nu överväger en indexinvestering fann jag det svårt att välja att öka i den där snigelhandlade fonden och snarare vart jag mer attraherad av att köpa in mig i Xact Sverige igen. Den där Xact Sverige som jag nämner är alltså en av några få börshandlade fonder noterade här i Sverige. 

Får jag välja mellan börshandlad eller snigelhandlad fond föredrar jag absolut den börshandlade. Jag har ingen brådska men jag vill ha möjligheten att snabbt agera om något uppstår och jag får en känsla av kontroll när jag direkt vet priset och direkt får avslut.

Det här kan man så klart tycka olika om eller rentav inte tycka alls. Man kan tycka att det inte är en big deal och det är en rimlig åsikt. 

Läs mitt inlägg med mer info om Xact Sverige: https://petrusko.blogspot.com/2022/08/xact-sverige-borshandlad-sverigefond.html

20 kommentarer:

  1. Det är en självklarhet att vi investerare vill att det skall gå fort och även vara billigt.Det är bara att styra sina pengar till det vi vill ha för att sätta press på de som erbjuder olika värdepapper.Nåja, det är nog alldeles för många som köper fonder utan att tänka på att det tar lite tid utan det är bara så det är som så mycket annat i samhället så accepterar vi utan att ifrågasätta vilket är typiskt för oss svenskar.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  2. Jag har resonerat ungefär som du. Mitt val landade på Xact Sverige, köpte initial post i den senaste dippen. Avvaktar med att addera fler andelar. Det kommer inte osannolikt fler köptillfällen under hösten.

    SvaraRadera
  3. Jag är inne på samma linje som dig Petrusko! Har länge lurat på att byta mina xact Sverige som jag ägt sedan 2016 mot just den där Seb indexnära men det har liksom alltid tagit emot och Jag har landat i att Jag faktiskt behåller mina Xact Sverige då det hela känns bättre rent psykologiskt när man har mera kontroll på fonden. Möjligt att Jag kanske kör ett parallellt sparande någon gång i framtiden...

    SvaraRadera
  4. Intressant som alltid! Hur har totalavkastningen varit på Xact Sverige? Tycker det är svårt att hitta info om detta hos t.ex. Avanza. /Allt gott! Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Anders,
      Bra fråga. Det där med totalavkastning funkar tyvärr inte hos Avanza. De har en funktion för att visa avkastning inklusive återinvesterad utdelning men den har fel och brister. En brist är att de saknar utdelningsdata för vissa år och det är ju en mycket stor del utav avkastningen som inte syns då.

      Näe vill man se vad fonden faktiskt presterat totalt är det bäst att vända sig till fondbolaget. Man kan gå in på Xact.se och där på fonden klicka "Läs mer" varpå man kommer till fondbolaget Handelsbanken och där kan man se totalavkastning om man klickar på "fördjupad information". Där kan man enkelt välja olika tidsspann och man kan jämföra med lite olika fonder. Man kan även titta i fondens årsrapport och se historik för åtminstone 10-15 år.

      Den har presterat som börsen i runda slängar. Den är ju ett mellanbrett index och hamnar mitt emellan OMXS30 och SIXRX. Ibland går det ena bättre och ibland det andra men det är inga enorma skillnader.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hej Petrusko, tack för en bra blogg! Har du tittat på Storebrand Sverige Småbolag Plus B SEK när du har utvärderat Sverige fonder? Vet du om det kommer bli möjligt att köpa den via Avanza?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helene,
      Tack för din kommentar. Jag har spanat in den där fonden men det är ett tag sedan. Jag vill minnas att den har en relativt hög avgift och att jag skippade den därav. Hör av dig till Avanza och be att de lägger upp fonden om det är så att du skulle vilja investera i den. De har lagt upp många fonder på det viset; genom att vi sparare ber dem.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej, jag har bett Avanza lägga upp den. Avgiften för a versionen är 0,53 % på Avanza och direktavkastningen för 2024 är 5 %.

      Radera
    3. Intressant, hur står den sig emot SEB C/R (med avsevärt högre avgift…)?

      Radera
  6. hej petrusko!
    Själv har jag inga större problem med att handeln tar lite längre tid men visst trevligt med snabbt avslut vid köp/sälj men som sagt ingen stor deal!
    sen så skiljer det ju sig mellan olika aktörer på fondmarknaden!
    Tex handelsbankens fonder kommer snabbt till avslut typ en dag!
    man köper/månadssparar i breda indexfonder så sover man gott om natten!
    Mvh Patrick

    SvaraRadera
  7. Hej! Avanza ska förändra sin Avanza Globalfond, istället för matarfond ska de förvalta själva och det kommer att bli en smalare fond (ca 800 bolag istället för ca 1500 ) samt ESG filter.... Har du något bra tips på en billig Global indexfond UTAN ESG filter?
    Jag tror inte att världen blir bättre för att någon fond godtyckligt väljer bort lite bolag och enligt Börslabbets studier har ju indexfonder utan ESG filter presterat bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      I det här specifika fallet tror jag den nya versionen av fonden blir bättre för att det inte bränns av massa skatt i onödan när innehaven i fonden ägs av en fond med säte i Sverige.

      Det här med ESG har tyvärr spåret ur fullständigt och det finns nästan inga fonder kvar i Sverige som inte har sitt eget godtyckliga ESG-exkluderingar.

      Man kan investera i börshandlade fonder noterade i Tyskland och där finns det stort utbud utan ESG. Vanguard har fina tex.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. DNB Gobal Index har åtminstone oljebolag. Sen hur den är med ESG i övrigt vet jag faktiskt inte. Låg avgift dessutom.

    SvaraRadera
  9. Petrusko, har du nån gissning varför det finns så få svenskreggade ETF:er? Mtp att xact norden högutdelande är den överlägset största på Avanza borde väl de andra vilja ha en del av kakan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Markus,
      Den svenska fondmarknaden är inte så stor och min bästa gissning är att utländska aktörer inte är värst intresserade och att våra befintliga fondbolag är fat and happy på sina vanliga dyra fonder.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. Köper extra mkt norska indexfonder nu. Mkt olja och låg krona.

    SvaraRadera
  11. En fördel med snigelfond i alla fall som det är idag är att det är väldigt lätt för småsparare att månadsspara.

    SvaraRadera
  12. Jag gillar att Simplicity och Handelsbankens fonder har snabba avslut. Lägger en dels slantar i deras fonder.
    Hälsar Jonas

    SvaraRadera
  13. Hur sparar du till barnen? I ISK eller KF? Vad tycker du är de viktigaste skillnaderna/fördel/nackdel med kontotyperna för just barnspar?

    SvaraRadera
  14. Vilken kontotyp skulle du använda för barnspar? ISK eller KF? Vilka fördelar/nackdelar ser du med dem?

    Allt gott och tack för all kunskap!

    SvaraRadera

Jag har en börshandlad fond som Core-innehav

  Jag har skrivit om det här spåret tidigare att ha en stadig grund/breda fonder i portföljen. De senaste åren har jag viktat upp Xact Norde...