Jag köpte lite bank idag igen

 


Den 31 juli sålde jag 2/3 utav mitt innehav i bankaktierna Handelsbanken, SEB och Swedbank. Tesen var att det är bra bolag men att den stora uppgången var tagen och att de därifrån inte nödvändigtvis kommer överavkasta börsindex. Sedan dess har bankaktier och börsindex backat en hel del. Bankerna har backat betydligt mer än börsindex dock varpå jag i omgångar gjort några mindre köp.

Idag passade jag på igen och tog in ett knippe SEB och Handelsbanken. Det är bra bolag som sagt och de kommer pynta fina utdelningar även de närmsta åren. Värderingen är alltid låg i storbankerna men den är relativt det ändå på lågsidan nu. Jag säger med mina köp inte nödvändigtvis att de skall prestera bättre än börsindex men jag tycker det är en bra risk/reward på ett köp här. God potential till relativt låg risk.

SEB gör regelbundna återköp av aktier och det boostar vinst och utdelning per aktie över tid. Nästa vår väntas utdelningen höjas till bortåt 12,5 kronor per aktie baserat på analytikers snittestimat. Handelsbanken pyntade en jätteutdelning totalt nu i våras och där är förväntningarna inte en höjning men faktiskt ändå någonstans i häraden snarlik utdelning.

Man kan så klart inte bara kolla på utdelningen. För 2025 väntas SEB göra en vinst kring 17 kronor per aktie (räknat på ett lägre antal utestående aktier efter återköp). Det ger på nuvarande kurs 152,55 kronor en värdering om p/e 9 ungefär. För 2024 väntas vinst per aktie bli kring 17,5 kronor.

11 kommentarer:

  1. Trevligt att passa på att köpa aktier på en röd dag när andra vill sälja.Hade det inte varit bättre att köpa fler andelar i Xact Norden Högutdelande då det snart är dags för 2 utdelningar i september och i november då får du ju även banker med i innehavet?Det är väl bättre att få in nya pengar på kontot så snart som möjligt för att sedan använda dessa till att köpa i andra värdepapper?Det är kanske bara jag som resonerar så då utdelningar som kommer in på mitt konto direkt minskar min skuld samtidigt som jag har kvar mitt innehav även om värdet går ner med samma summa som utdelningen.Utdelningar idag ger mig därmed även direkt utrymme att köpa fler värdepapper idag än att vänta till nästa år för det är först när jag har fått pengar in på mitt konto som jag har tjänat några pengar oavsett vilket värde mina innehav har vid varje utdelningstillfälle eller som en vinst när jag säljer ett värdepapper.Ha en trevlig dag!Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vem är denna nissen egentligen.

      Radera
    2. Citerar Lars: ”stööön”

      Radera
    3. Aldrig hört talas om AI?

      Radera
  2. Kinnevik däremot sålde sin sista mjölkko och har nu enbart satsat på ogräs.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det är ju bedrövligt hur Kinnevik har hanterats. De äger nu mera en samling krims krams som främst gör förluster.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. orkar inte med att tajma köp och sälj, utan behåller istället över tid och ökar när bankerna dippar. Är ännu inget köpläge tycker jag, men hösten brukar vara röd även på börsen, så jag avvaktar lite till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Snålgrisen,
      Tack för din kommentar. Det är förnuftigt resonerat av dig. Det är inte lätt att tajma in sådant där. Det var egentligen inte min avsikt att hippetihoppa in och ur. Jag sålde för att placera om men då det backat så mycket efter jag sålde finner jag det attraktivt att köpa åter en del.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej Petrusko, Med anledning av avanza globals indexbyte. Kan du rekommendare några ETF:er som inte gör ESG uteslutningar? Vad tror du till exempel om den här: Amundi MSCI World V UCITS ETF Acc?

    SvaraRadera
  5. Det blir enorma vinster 2024, även utdelningar 2025. Föredrar själv swedbank, men alla banker är bra.

    SvaraRadera
  6. Äger SEB och SHB. Är lite mer rädd för Swedbank om jag skall jämföra dem 3. Visserligen lades utredning i Estland lagts ned men FI har givit Swedbank sanktioner Rädslan sitter nog mest i vad de skall hitta på här näst. Jagar inte upp och nedgångar i bankerna då de inte är så stora som t.ex. I Industri och råvaror.

    SvaraRadera

Jag har köpt en hel del Handelsbanken idag

  För bara några veckor sedan tog jag in extra många Corem preferens då jag anade att den stod för en uppvärdering. Jag köpte på mig fler än...