Ny högsta notering i JGPI JPMorgan Global Equity Premium Income ETF

 


Idag handlades den börsnoterade fonden JGPI i 24,665 euro som högst och den stängde på 24,565 euro. Det är väl inte så värst intressant egentligen men jag skall komma till varför jag finner det värt att nämna.

Fonden har som målsättning att generera hög utdelning i första hand och det har den gjort. Utdelningarna som pyntas månadsvis har varit i häraden 6-9 procent (om man växlar upp dem i årstakt. Utöver det där primära målet är strategin att även prestera viss långsiktig kurstillväxt.

Sedan fondens start i slutet av november 2023 har kursen stigit 8,05 procent och ser man till 2024 är kursuppgången cirka 6 procent. En sådan här kursuppgång ihop med den höga utdelningen blir till en ganska god totalavkastning. Det är en avsevärd skillnad om man väntat sig kring 7-9 procent i första hand via utdelningen.

Det är en covered call-fond det här varpå en del av uppsidan är såld men inte all uppsida. Dels ställer de ut OTM-optioner som innebär att om de går till lösen så är det på en högre nivå än 30 dagar tidigare när de ställdes ut. En annan faktor som fångar upp viss kursuppgång är att de bara ställer optioner mot en del av innehavet varje vecka och fångar således en del av uppgången.

Ja, jag tyckte det var värt att notera den här kurstillväxten i kombination med den goda utdelningen. Jag har lagt in cirka 8 procent av portföljen i den här fonden och är nöjd hittills. Jag kan tänka mig att ha ytterligare lite större vikt i den här men jag tänker mig att jag begränsar mig till max 10 procent av portföljen. Vanliga aktier/fonder lär växa mer över tid men den här är en fin boost för inkomst här och nu.

Läs mitt inlägg om JGPI: https://petrusko.blogspot.com/2024/04/jgpi-jpmorgan-global-equity-premium.html

Läs mitt inlägg med bra att veta om covered call-fonder: https://petrusko.blogspot.com/2024/07/jag-ager-tva-covered-calls-fonder.html

7 kommentarer:

  1. Jag valde att sälja resten av mitt innehav i JGPI under eftermiddagen då jag väljer att ta det säkra före det osäkra genom att ta hem mitt kapital och all vinst.Sedan går det att köpa in sig igen lite i taget i fall jag skulle vilja det för det är först när jag har fått in pengarna på kontot som jag har gjort en vinst oavsett vilket värde innehavet har haft tidigare då jag gärna använder mig av belåning i mina investeringar.Jag har fått en fin avkastning med hävstång via belåning på JGPI hittills i år med utdelningar och jag tog även hem en mindre vinst genom att sälja en del av innehavet i mars.Jag har inga problem med att ta risker genom att använda mig av belåning, men jag vill gärna se till att säkra mitt kapital som nu är större än vad det var tidigare tack vare att jag använde mig av en stor belåning i JGPI som blev till en fin hävstång.Nu kan jag nöja mig med att i framtiden låna 10-20 % av mitt eget kapital istället för att ta lika stor risk som jag gjorde med JGPI för det gäller att inte bli fartblind och komma ihåg att belåna sig innebär en risk inte bara en möjlighet till en högre avkastning på sitt kapital.Antagligen så köper jag lite fler aktier i Ares Capital som delar ut kvartalsvis med en DA på 9,19% och så börjar jag nog köpa in mig lite i taget i JGPI i augusti och sedan varje månad i JGPI eller vad som är intressant att köpa vid varje givet läge.I och med att jag låg på minus för ett tag sedan i JGPI så gäller det alltid att säkra sitt kapital när tillfälle ges särskilt när man använder sig av belåning.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  2. Hej Petrusko har du någon koll på Global X Nasdaq 100 Covered Call UCITS ETF - USD Distributing. Inte det mest etiska man kan investera i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Senast skrevs mkt om den etfen i gårdagens inlägg från P.

      Radera
  3. Hej Petrusko, du börjar med att skriva om kursen i Euro. När du senare skriver om kursuppgången i % antar jag att du gör det med kurser i SEK. Hade du fortsatt med Euro så är ju uppgången sedan start ca 4%(23,64 € 12 dec ) och i dollar ca 5% (25,19 $ 30 nov). Att redovisa i SEK visar ju inte primärt prestandan för fonden (vilket inlägget handlar om) utan mer valutakurser som ändras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Utvecklingen är från fondstart som var i november. Då fanns den inte upplagd hos Avanza men det var nog ingen annanstans den gick att vara med från start heller förutom de initiala investerarna.

      Sedan den lades upp hos Avanza har den presterat 6,69 procent avkastning exklusive utdelningar och utan valutaeffekt. Det hade varit bättre om jag använde grafen från Avanza och de siffrorna från den.

      Oavsett; 6,69 procent plus utdelningar är bra det med. Jag har köpt till både högre och lägre kurs än startkursen varpå jag snarare ligger på cirka 5% plus utdelningar. Det är jag nöjd med.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Asking because I am new to ETFs. Is the value of this etf not supposed to increase since it is giving out monthly dividends? So one should just think of this etf as 8-9% of the invested value will be gotten each year from the dividends and the invested value will stay the same? Or should we expect a minimal increase for the invested amount as well? Thanks!
    /Hus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Hus,
      Well if all goes well this ETF i supposed to dish out big dividens and perform some rise in price/NAV. Pure hypothetical it could be something like 8% yield and 2% price appreciation.

      Best regards

      petrusko

      Radera

Jag har en börshandlad fond som Core-innehav

  Jag har skrivit om det här spåret tidigare att ha en stadig grund/breda fonder i portföljen. De senaste åren har jag viktat upp Xact Norde...