Hur jämföra dyra fonden? Carnegie Strategifond Vs billiga peers

 


Ofta är hög fondavgift något dåligt och ett sätt att undvika risken för dålig prestanda är att helt skippa alla aktiva/dyra fonder. Om man inte gör på det viset behöver man utvärdera vad man får för den höga avgiften och skaffa sig en övertygelse om fortsatt god prestanda i framtiden. Det är inte helt lätt men man får göra så gott man kan och ha tro på sitt val osv. Nog om generellt babbel om aktiva fonder och avgifter. Nu till poängen med det här inlägget.

Carnegie Strategifond är en aktiv fond av typen "blandfond". Det innebär att fondförvaltarna väljer ut värdepapper utefter sin förmåga och tro och det där "blandfond" innebär att det är både aktier och obligationer. Avgiften är hög och tittar man bara på den så säger den inget annat än att den är hög.

Om man är ute efter en investering av den här typen blandfond så bör man utvärdera Carnegie Strategifond mot liknande alternativ. Andra fonder som har liknande inriktning. Är den värd sin avgift? Kanske är den det om den presterar bättre än de billigare fonderna. Man får se det så med aktiva fonder. Om prestandan är så pass god att den väger upp en hög avgift så är det acceptabelt. I bilden överst är en graf med Carnegie Strategifond jämfört med Swedbank Robur Access Mix med endast 0,21 procent avgift samt AMF Balansfond som har 0,45 procent avgift. Dessa två fonderna har liknande inriktning som Carnegie Strategifond och är två rimliga "billiga" val i sektorn.

Så där är rimligt att göra när man överväger en investering i aktiva fonder. Utöver det är det bra att bilda sig en uppfattning om förvaltarna och ev strategi i fonden. För att kunna ha en tro om fortsatt prestanda i framtiden. Väldigt ofta är det dock så att de fonder som presterat bra en viss period hör inte till de som presterar bra kommande period. Det är en svårighet med att välja aktiva fonder. Här kan man resonera att så länge man investerar i rimliga fonder kan man ha acceptans för att prestandan inte alltid är bäst och ibland kanske lite sämre än index eller peers. Ja resonemanget grundar sig i att det är inte hela världen att investera i en "dyr" fond som går okej. Man vill dock undvika de där fonderna som havererar fullständigt. Sådana haverier kan man finna i nischade fonder. Sådana som har en viss inriktning som tex techaktier eller fastighetsaktier. Där kan det hända att en hel sektor går in i en lång istid som gör att fonden fullständigt havererar och inte ens med ett mycket långt perspektiv kommer ikapp index eller en väldiversifierad fond.

Det är inte lätt att välja ut fonden som kommer prestera allra bäst. Gör man ett rimligt val och siktar på rimlig avkastning så kan det bli hyggligt även med dyra aktiva fonder.

Det här inlägget handlar om Carnegie Strategifond samt rent generellt hur man kan jämföra och tänka kring aktiva fonder. Man behöver se till vad man fått för den höga avgiften och man behöver tro på framtiden.

Carnegie Strategifond har en mycket lång historik som imponerar. Jag gillar fonden och tycker att de har gjort sin grej bra. Generellt sett är jag avig till höga avgifter men med den här fonden kan jag acceptera det. Den kan vara en komponent att använda sig av för att sänka risken något i portföljen. För stunden äger jag inte fonden men jag har investerat i den historiskt.

Nyligen skrev jag om andelsklass D utav den här fonden som pyntar utdelning varje månad. Läs mitt inlägg om Carnegie Strategifond D: https://petrusko.blogspot.com/2024/07/carnegie-strategifond-d-cash-utdelning.html

9 kommentarer:

  1. Det här är kul tycker jag för jag satt och gjorde exakt samma jämförelse med samma fonder i början på sommaren. Då hade jag inte koll på att det skulle komma en utdelande andelsklass utan jag gjorde jämförelsen för att jag har en liten post i den vanliga ”Stratten” som jag köpte i februari 2014. Per dagens datum är det innehavet upp 158,6%. En ”oro” jag kan ha för de här överpresterande aktiva fonderna som trots allt finns är personberoendet. Vad händer om den här duktiga snubben som förvaltat fonden i många herrans år slutar? Det gör att jag tvekar att gå in med mer även om jag precis som du gillar fonden och den egentligen skulle passa mig pga ålder, kommande pension och allt det där. Utdelningsklassen lockar lite. Vi får se. För övrigt undrar jag om du skulle kunna tänka dig att uppdatera din portföljsida med innehav i %, alltså hur du viktar innehaven? Det hade varit väldigt intressant. Bloggen är en stor inspiration för mig, och jag uppskattar allt arbete du lägger ner. Tack för det! Med vänlig hälsning, Anders E.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Anders,
      Ja det är ju en risk i en aktiv fond det här med personberoendet. När man bildar sin uppfattning om fonden kan den mycket väl mynna ut i ett mycket stort förtroende för en specifik förvaltare och visst vore det en game changer om denne slutar. Det kan man hantera på olika sätt varav ett är att helt sonika sälja sitt innehav.

      På bloggen har jag alltid en uppdaterad lista med mina innehav. Ibland publicerar jag ett inlägg med aktuell fördelning. Mitt senaste sådant inlägg var nog december 2023 och jag siktar på att lägga ut nästa vid samma tid i år på ett ungefär.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Såg att man behöver inte betala fondavgift tills man kommer över 50k på avanza.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det där är en deal som är bra för de som är i början av sin sparresa. Det är även något som en kund hos konkurrenter borde överväga nyttja. Man kanske har sitt huvudsakliga spar hos Nordnet och då kan man överväga skaffa ett konto hos Avanza enbart för att ha någon dyrfond och låta den vara under 50k.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Tror detta får min bli ”säkra” Sverigefond i portföljen. Den enda dyra jag har men månadsutdelningen får vara lite som plåster för det såret så att säga. Ska snart prova ”Barista-FIRE”, ett löjligt ord för att arbeta halvtid så ett ökat kassaflöde känns välkommet.
    Tack för info P!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Miljonmannen,
      Barista-FIRE alltså =) Det var ett fräsigt ord för saken. Det låter ju trevligt, hoppas det faller dig i smaken. Så som du överväger använda fonden är nog ett ypperligt användningsområde för Carnegie Strategifond D. Det är lägre risk men samtidigt potential. Den pyntar cash varje månad. Passar ju bra för den som vill stärka inkomsten; som en halvtidsarbetande eller pensionär.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Man kan nöja sig med att se till vilken avkastning fonden har gett och om fonden passar in som en pusselbit i ens egen strategi när det gäller investeringar på börsen.Man kan även göra som så att man bojkottar alla fonder som har höga avgifter för att sätta press på fondbolagen.Nåja, det finns antagligen alldeles för många som köper fonder som gladeligen betalar höga avgifter utan att de ens tänker på avgiften så fondbolagen lever ändå gott.Alla investerare får göra sina egna val och det är perfekt att få info från Petrusko och så kan man själv avgöra vad som intresserar mig och mina investeringar.T.ex så älskar jag den månadsutdelande ETF:en JGPI som Petrusko har tipsat om.I och för sig så valde jag att ta hem en fin vinst genom att sälja en hel del i JGPI i fredags eftermiddag när mina portföljer var på ATH efter att JGPI oväntat steg en hel del.Det är först när jag har pengarna på kontot som jag har tjänat några pengar och genom att använda mig av belåning så fick jag en fin hävstång på denna investeringen.Det spelar ingen roll att det blev en vinst vid försäljning och att det även kommer in en fin utdelning i Augusti från X-dagen i Juli utan värdepapper är enbart till för att tjäna pengar på.Det är inget värdepapper som är heligt i mina portföljer utan de kan både köpas och säljas när tillfälle ges.Eventuellt säljer jag lite till i JGPI på måndag om kursen fortfarande är på samma nivå eller högre än i fredags eftermiddag.Sedan får jag se om det blir köpläge i JGPi igen eller om jag nöjer mig med de andelarna som jag har kvar i JGPI och i andra värdepapper.Med en låg belåning så har jag stort låneutrymme att agera framöver eller så låter jag bli att agera då jag har fått drygt 35% i avkastning hittills i år och så låter jag utdelningar fortsätta komma in på mina konton.I och med att jag använder mig av belåning i mina investeringar så blir det även fina ränteavdrag i deklarationen för det spelar ingen roll hur jag tjänar pengar på mina pengar så länge som det är lagligt.
    Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  5. Hej! Jag har huvdelen av mina fondplaceringar i fonder med avgifter på max 1% samt helst lägre såsom indexfonder ,men jag kryddar med högavgiftsfonder typ Jupiter India ,East Capital balkan,HSBC Turkiet dessa har avgifter över 2% ,men jag kan inte se något negativt om dom avkastar dubbelt så mycket som en indexfond.Dock bevakar jag fonderna dagligen och hitills är avkastningen betydligt bättre än den billiga indexfonden

    SvaraRadera
  6. Hej!
    Bra tips! Kan inte fler läsare här ligga på Nordnet så de tar in även andelsklass B. I nuläget bara A-varianten.
    Allt gott,
    Jonas

    SvaraRadera

Jag har köpt en hel del Handelsbanken idag

  För bara några veckor sedan tog jag in extra många Corem preferens då jag anade att den stod för en uppvärdering. Jag köpte på mig fler än...