Utdelningsförväntning Aktiespararna Direktavkastning juni 2024

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Igår presenterade jag i ett inlägg årets uppdateringar i fonden Aktiespararna Direktavkastning. Ett par nya innehav och några som fått lämna samt den årliga omviktningen till lika vikt. Andelsklass "B" utav den här fonden pyntar cash utdelning i juni varje år och de siktar på att dela ut de utdelningar de tagit emot sedan förra utdelningen (på ett ungefär).

Förra året delade Aktiespararna Direktavkastning ut 7,23 kronor vilket på andelskurs 129,55 kronor ger en direktavkastning på 5,6 procent.

Jag har gått igenom alla fondens innehav och förslag till utdelning nu i år och snittet för innehaven hamnar då på 5,1 procents direktavkastning (räknat på gårdagens slutkurser för alla innehaven). Nu är det ju inte exakt så här det går till men det är en fingervisning vart vi står någonstans. En del utav de föreslagna utdelningarna hinner betalas ut innan juni och ingår således i underlaget för fondens utdelning. Resten försvinner inte utan de hamnar på nästa års utdelning på samma sätt som att alla de utdelningar som fonden tagit emot sedan juni förra året räknas med i den utdelning som betalas nu i juni.

Inte så simpelt alltså som att bara summera nuvarande innehavs utdelningar men det är nog inte långt ifrån verkligheten heller.

Fondens utdelning sänktes förra året och visst vore det tråkigt om den sänks i år igen. Det är flera innehav i fonden som sänker utdelningen i år och flera innehav som har under 3 procent direktavkastning. Det kan man tycka är märkligt men det hänger ihop med hur indexet gör sitt urval. För att förhindra att bolag med tillfälligt hög utdelning väljs in och för att främja en hög utdelning över tid så ser man till direktavkastningen i innehaven över de senaste 3 åren. Då kan inte ett bolag dyka upp från ingenstans och väljas in på svaga grunder. Omvänt så blir det lite trögrörligt att man kickar inte nödvändigtvis ut ett bolag som sänker utdelningen.

Det är fina innehav generellt sett i den här fonden. Stadiga bolag man kan sova tryggt med. Totalavkastningen i fonden blir den samma oavsett om utdelningen höjs eller sänks. För de flesta är det ändå det primära. Jag ser så klart till totalavkastning jag med men det är lite känsligt med utdelningssänkningar då jag lever på utdelningen. En mindre sänkning kan jag leva med men jag tycker inte det är toppen förstås. 

Länk till Aktiespararna Direktavkastning b hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

12 kommentarer:

 1. Hej hej. Har du hört något om kommande utdelning i seb indexnära utd?
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men hej,
   Utdelning i fonden SEB Indexnära betalas i slutet av maj. De siktar på ungefär 3,5 procent årligen. En vanlig fond som den här beslutar och sänder ut utdelningen ungefär samtidigt. Det finns alltså ingen info långt i förväg.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Okej så då är kanske fondens X-dag där i början på maj något. Det kan vara bra att veta. Tack för ditt snabba svar

   Radera
 2. Hej hej. Vet du något om kommande utdelning från seb indexnära sverige utd?
  Mvh

  SvaraRadera
 3. Bra sammanställning men ett småtrist resultat, runt 6% hade varit trevligare , men då får vi hoppas att den tar igen det med en fin totalavkastning.

  SvaraRadera
 4. Jag hade hoppats på närmare 7%
  Känns lite snopet men det är vad det är.

  SvaraRadera
 5. Hej, jag kan tycka att det vore bättre om denna fond, plus andra, som delar ut en gång per år skulle göra det fyra gånger per år istället. Många utländska fonder har ju kvartalsvisa utdelningar.

  Äger inte denna fond själv men andra som har kvartalsutdelning. Bättre pengaflöde med fyra utdelningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka vanliga fonder (alltså inte ETFer) har kvartalsutdelning?

   Radera
 6. Vet vi ännu vad utdelningen kan tänkas bli för JGPI för mars? Med vänlig hälsning, Nyfiken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte ännu men jag bör ha infon när som helst. Skriver om det direkt. Förv äntar mig info inom 48h.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej!
  Vad tror du om norska MPC Container ships, direktavkastning kring 45%. Man undrar ju vad haken är?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Shipping är en mycket volatil och riskfylld sektor över tid. Den pendlar mellan strålande tider och konkurs till och från. Bra att undvika hela sektorn om man inte är en mycket skicklig investerare.

   45 procent direktavkastning kan inget bolag uthålligt prestera. Det är haken.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...