Handelsbanken och mina senaste tankar kring storbanker

 


För 2024 har jag i mitt styrdokument att utvärdera en exit i banksektorn. Jag gick in i de tre svenska storbankerna för ett par år sedan när de stod lågt och det för mig såg ut som att ränteläget skulle stiga. Det är en fin kursuppgång och utdelningar jag varit med på. Nu är läget annorlunda med högre aktiekurser i bankerna och ett ränteläge som snarare är på väg ned. Därav min bevakning och utvärdering.

Jag har vid tillfälle tidigare i år synat sektorn och landat i att avvakta. De senaste dagarna har jag gjort en ny utvärdering och landar i att behålla mina banker. Om något ser det snarare ut som att det  är ett okej läge att köpa mer i bankerna. Det är stora stadiga bolag och medan de redan haft en hygglig kursuppgång ifrån nivåer innan ränteuppgången så ser läget ändå okej ut här. Bankerna är lågt värderade och det brukar de vara. Skulle de uppvärderas en aning är det trevligt men det är inget jag tar för givet eller har som scenario. Det ser ut som att de kommer kunna prestera hyggliga vinster och utdelningar de närmsta åren. Utdelningen allena är i storlek som en normal årsavkastning på börsen. 

Handelsbanken specifikt nu då. Ja det var en besvikelse Q1-rapporten och Handelsbankens avkastning till oss aktieägare har varit mycket sämre än de andra bankerna. Både i närtid och på lång sikt. Som jag skrivit om tidigare har man fått dubbelt så hög totalavkastning i SEB på 5 och 10 års sikt jämfört med Handelsbanken. Med det sagt så gillar jag ändå Handelsbanken. Det är en mycket stadig och sund bank. Ingen annan bank i världen har högre kreditrating än Handelsbanken. En optimistisk synvinkel på Handelsbankens sämre avkastning och prestanda är att det finns potential till förbättring. En pessimistisk vinkel är att de helt enkelt är trötta och det blir inte piggare än så här. Oavsett hur det spelar ut så sover jag gott om natten som ägare i Handelsbanken.

Under min översyn nu i dagarna har jag passat på att läsa Fredrik Lundbergs alster om bolaget. Dels i Industrivärdens 75-års jubileumsbok som jag har men framförallt i årsredovisningar ifrån Lundbergs och Industrivärden. Utav det jag snappade upp vill jag främst lyfta fram hans resonemang kring tajming. Eller kanske snarare att han inte sysslar med tajming utan istället metodiskt köper mer i portföljbolagen. Regelbundet köpa fler och fler aktier i ur och skur. Det är något jag noterat och funderat kring genom åren köpen som Industrivärden och Lundbergsfären gör. Det går knappt en månad utan att de klipper in fler aktier i portföljbolagen. Anyhow; nedan är ett citat av Fredrik Lundberg ifrån Lundbergs årsredovisning för 2023.

"Likaså är det omöjligt att i längden bara investera i bottenlägen då stor osäkerhet råder vid varje tillfälle. Ingen person har en kristallkula som kan förutspå framtiden. Denna är allt för komplex och oväntade händelser sker. Vår filosofi är därför att löpande investera i takt med att vi genererar ett positivt kassaflöde. Då missar vi inte tåget och riskerar inte att bli kvar på perrongen."

Jag gillar resonemanget och kan relatera till det. Jag betalar gärna ett rimligt pris snarare än att försöka tajma in det ultimata köpläget. Bolagen i Lundbergsfären har genom åren inte varit skyhögt värderade heller vilket underlättar att föra ett sådant här resonemang. Själv har jag vissa gånger sålt fantastiska bolag som blivit galet högt värderade. Jag tänker på Latour som jag sålde när de hade en premievärdering kring 70-100 procent. Det är 3 år sedan nu som jag vräkte ut aktier kring 335 kronor och än idag har Latour inte kommit upp till den kursen igen. Om jag gjorde rätt eller fel i ett långsiktigt perspektiv är för tidigt för att säga. På mycket lång sikt kan det bli så att den där värderingstoppen bara är en blipp i kursgrafen och Latour ändå gav en god avkastning. För cirka 15-20 år sedan gjorde jag en liknande manöver som ganska snabbt visade sig mindre lyckad. Jag sålde mitt innehav i Axfood då värderingen var skyhög. Dels gjorde jag en miss i min analys då vinsterna ökade snabbare än jag trott samt värderingen fortsatte vara hög och blev till och med högre. Det dröjde några år innan jag fick ett hyggligt läge att köpa in mig i Axfood igen. Jag har ägt Axfood större delen av de senaste 20 åren men idag står jag åter igen utan. Det är cirka 2 år sedan som jag vräkte ut mitt innehav på nivåer runt 330 kronor. En skyhög värdering då och sedan dess har den gått ned en hel del. Vinsten har stigit och kursen backat varpå värderingen inte är lika utmanande idag. Det är inget fyndläge att köpa Axfood nu men jag tycker det ser hyggligt okej ut. En hög värdering för ett fantastiskt bra bolag. Hög men inte för hög. Kanske köper jag in mig i Axfood snart igen.

Likt Lundberg skulle jag gärna hänga kvar i bolagen och bara köpa mer men jag har å andra sidan ägt ett par bolag där värderingen faktiskt blivit idiotiskt hög. Latour skippar jag nog långsiktigt medan Axfood är något jag tänker att jag även de kommande 20 åren har ägt större delen av tiden.

Åter till bankvärlden nu då. Jag har min banktrippel som jag skrivit om tidigare. Där jag satsat lika på de tre svenska storbankerna som ett sektorbet snarare än att välja ut den jag tror skall gå bäst i sektorn. Jag tycker SEB är bäst och den har också presterat bäst totalavkastning till sina ägare på lång sikt. Jag har inga planer på att sälja något men jag får se hur jag gör framåt med nya investeringar. Ett spår jag utvärderar är att investera mer i SEB och Handelsbanken men inte i Swedbank. SEB presterar bäst och är ett fantastiskt bolag och Handelsbanken gillar jag för sin defensiva/försiktiga karaktär. Swedbank bara är, de tickar inget hos mig.

Häromdagen ökade jag i Handelsbanken. Kursen har gått uselt i spåren av Q1-rapporten och innehavet som tidigare varit i samma storlek som SEB i min portfölj har blivit mycket mindre. Över tid har jag köpt då och då för att hålla bankerna lika stora i min portfölj. Nu siktar jag på att dutta in mer Handelsbanken över tid så jag kommer upp i samma vikt som SEB och Swedbank och sedan får vi se hur jag gör därifrån. Om jag satsar mer på SEB och Handelsbanken som jag funderat kring eller hur det nu blir.

10 kommentarer:

  1. Hej P
    Tycker det verkar smart att skapa sin egen bank ETF som du gjort. Inga funderingar på att ta in den fjärde banken, Nordea, också?

    Mvh
    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Erik,
      Nordea är ett fint bolag och jag har utvärderat mitt beslut att hålla mig till de tre svenska bankerna. Landat i att fortsatt hålla mig i Sverige med mina banker.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Har du nåt estimat på utdelningen I SHB nästa år?😀

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag förväntar mig en något lägre vinst för innevarande år vs 2023. Handelsbanken har stort utdelningsutrymme och är överkapitaliserade. Swedbank/Kepler Chevreux har estimat om oförändrad utdelning i Handelsbanken för det här året. Det vore inte orimligt. För 2023 var ordinarie utdelning 6,5 kronor och bonusutdelning på lika stort belopp. Totalt 13 kronor utdelning och om den blir fullt lika stor för 2024 återstår att se.

      Swedbank och SEB publicerar analytikers estimat på sina sajter och för de två bankerna är utdelningsförväntningarna på större utdelning 2024 vs 2023.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej!Jag har ägt SHB,SEB och Swedbank på samma sätt som du gör.Men jag har bara haft ett mindre antal aktier i varje bank innan jag valde att sälj alla aktierna då jag inte tycket att det hände något med aktiekursen under tiden som jag ägde dom.Jag har även gjort ett snabbt köp och sälj med ett större antal aktier med en liten fin vinst i SHB tidigare i år 2024.Jag är inte särskilt lockad av att äga några bankaktier i Sverige längre.Däremot gjorde jag en fin vinst på den Italienska banken (Banco BPM S.p.A) då jag hade ett stort antal aktier som jag bara hade ägt i ca en månad innan jag sålde alla aktierna med en mycket stor vinst i god tid innan banken lämnade sin årliga utdelning.Jag ville inte äga (Banco BPM S.p.A) när de lämnade utdelningen för man får tydligen bara tillbaka 58% av källskatten och det lockar inte mig då jag är hyfsat bra på att räkna om jag får säga det själv...he he....Jag funder på att köpa aktier i (Banco BPM S.p.A) igen då den har en fint stigande aktiekurs och så kan jag förhoppningsvis
    ta hem en vinst i god tid innan nästa utdelning våren 2025.
    Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  4. Peter Jansson,
    Har du någon uppfattning om vad du sysslar med??Värdeinvesterare, random walker, trendföljare. Fast det kanske är bara magkänslan som styr? Kul att du skaffat dig en spetskompentens när det gäller Italienska banker:-) Har du någon uppfattning om RY. Royal Bank of Canada:-))
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lars!Du verkar inte veta vad du pratar om när det gäller mig och mina olika strategier....."suck"....Jag kombinerar väldigt många olika strategier i mina investeringar i olika värdepapper i allt från enskilda aktier, fonder och ETF:er.Jag går väldigt mycket på min "magkänsla" för att det är roligt och att förvalta mitt kapital på börsen är mitt största intresse.Dessutom är det VÄLDIGT LÖNSAMT nu när jag har "knäckt koderna" för hur jag skall tjäna väldigt mycket pengar på börsen.Jag skulle uppmana dig att använda ett positivt tänkande när du skriver om någon som du inte vet någonting om.Jag har aldrig påstått att jag är någon specialist på "än det ena" eller "än det andra".Nu väljer jag att sluta läsa din blogg Petrusko när du väljer att publicera en sådan otrevlig kommentar från Lars om mig som enskild individ!!Mvh Peter Jansson

      Radera
    2. Hej. Peter Jansson,
      Jag lämnar fältet öppet för dig. Skall inte lämna några kommenterarer om ditt investerande. Skriv vad du vill om din förmåga att tjäna pengar. En man som "knäckt koderna" skall jag inte argumentera mot. Jag hoppas bara att jag tyst skall få ta del av din visdom.
      MvH Lars

      Radera
  5. Tror också på storbankerna. Det enda som bekymrar mig är den straffskatt på banker som sossarna vill införa. Är ju inte osannolikt att de vinner nästa val.

    SvaraRadera
  6. Bankerna ska användas som ett räntepapper, avkastar runt 7-11% procent tack vare utdelningen. Om papperet skulle öka i värde, jättebra, annars behålls värdet och ger ränta.

    Fast trots detta ska alla räntepapper köpas på en bra nivå, man kan inte betala hur mycket som helst. Genom detta förfarande blir avkastningen bra.

    Detta gäller ju i och för sig för alla värdepapper, köp billigt och behåll...

    SvaraRadera

Utdelning oktober 2024 JPMorgan Global Equity Premium Income ETF (JGPI)

  Nu är utdelningen för JPMorgan Global Equity Premium Income ETF spikad. Med X-dag 10 oktober är utdelningen på $0,1470 per andel. Pay date...