Hernhags nya bok Bygg din egen pengamaskin

 


Jag har fått ett recensionsexemplar utav boken "Bygg din egen pengamaskin". Inte för att jag är så rackarns trevlig utan för att jag bloggar och skriver om just börsen. Jag har läst boken och den är ingen favorit. Jag känner inte riktigt att den talar i klartext till mig men sen är ju jag inte den primära målgruppen för denna skrift. 

Med det sagt så har den sina ljuspunkter och poänger. Jag tror den kan vara till nytta för många småsparare där ute och jag skall förklara varför. Något jag kan relatera till själv faktiskt från när jag började investera i aktier för 30-40 år sedan (ja. jag har blivit gammal). Man köper sin första aktie och sen en till och en till. Efter ett tag sitter man där med en samling aktier som man var för sig tyckte var nice när man köpte dem
 Utan tanke på helheten. Man måste ha ett portföljtänk och bygga samman en portfölj där de olika innehaven kompletterar varandra och utgör en bra komponent i just din portfölj. Att ha 20 olika aktier varav allihop är fastighetsbolag är ingen bra diversifiering när det blir kris i fastighetssektorn. Det finns flera kapitel i boken som mynnar ut i riskspridning och portföljtänk. Tex ett kapitel om utländska aktier och ett annat som handlar om olika sektorer. Hernhag lyfter fram vikten av megatrender och totalt sett är där mycket som jag tycker klingar väl med det här "portföljtänk" som jag nämner.

Jag tycker man kan få en bra känsla för det här i denna boken. Tankar kring att bygga en portfölj. Med olika komponenter och god riskspridning.

Länk till boken hos Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/bygg-din-egen-pengamaskin-aktiesparandet-som-gor-dig-rik-och-fri-9789180024747

Länk till boken hos Bokus:  https://www.bokus.com/bok/9789180024747/bygg-din-egen-pengamaskin-aktiesparandet-som-gor-dig-rik-och-fri/

10 kommentarer:

 1. Handlar den om FIRE, inkomstinvestering eller är det en allmän bok om hur man bygger en "pengamaskin", dvs en totalavkastande portfölj som avkastar i upp- och nedgång? Jag tänker att strategierna diffar en hel del kring val av bolag, DA, utdelningstillväxt kontra DA etc. Vad skiljer egentligen hans tidigare böcker om just utdelningsinvestering kontra denna där det kallas för "pengamaskin"? Står det något om själva frihetsdelen, som titeln antyder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Snålgrisen,
   Det är inte en bok om FIRE medan kort nämns. Det är verkligen inte en bok om inkomstinvestering då det är ett begrepp som är okänt i Sverige. Det är en stor grej i USA men det är inte ett ämne det skrivits otaliga böcker om där heller. Apropå just det så väntar jag på leverans av en sådan bok skriven av Steven Bavaria. Titeln är The Income Factory och herr Bavaria är en framstående proponent för denna typ av investering.
   Hernhags bok handlar i breda penseldrag om att bygga en portfölj som genererar utdelningar. Man får läsa om utdelningsandel och utdelningshistorik och lära sig att välja utdelningsaktierna som har pålitliga utdelningar. Han har skrivit en bok tidigare som handlar om utdelningar och vad skillnaden är minns jag inte. De överlappar nog varandra en del.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Svar
  1. Tjena Aktiepappa,
   Ja, inga krussiduller men jag tycker det är rimligt så.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Min farsa fick lite hjälp av mig och i slutändan ändrades alla aktierna till Storskogen och Volvo car... runt början av 2023 och sedan dess har dessa dykt rakt ner. Även Telia har jag för mig han var med från början och även köpt i efterhand en bunt så att deras aktieinnehav bestod av 100% Telia. När Telia hade besegrat Mount Everest runt 40kr så rekommenderade jag sälj men de behöll den också ner till den senaste botten och den aktien har de fortfarande, förutom de två andra på ett annat konto. Morsans blandning har gått plus utvald som en defensiv strategi med 10-20 olika innehav av olika typer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Telia har en rätt ok utdelning i alla fall.

   Radera
 4. Hej Petrusko när skriver du en bok då?
  Jag lär hänga på låset då :)
  Mvh Robban

  SvaraRadera
 5. Lundaluppen, kom tillbaka. Du fattas mig!

  SvaraRadera
 6. vad var det du inte uppskattade?

  SvaraRadera
 7. Tack för tips om Bavaria bok, den är gratis på Audible, laddar med nu :-)

  SvaraRadera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...