När är utdelningen i SEBs fonder?

 


SEB har utdelande andelsklasser i flera av sina fonder, ofta heter de då "B" på slutet istället för "A". Själv har jag investerat i SEB Sverige Indexnära B som pyntar utdelning. Det är många som undrar om utdelningen, när den kommer och dess storlek osv. Vi närmar oss utdelningstillfället varpå funderingar kring det här tilltar. Nedan är info som förhoppningsvis kan klargöra saken och lugna lite.

Fondbolag brukar inte gå ut med info om utdelningen långt i förväg. De brukar besluta om utdelningen i nära anslutning till att de betalar ut den. Inte sällan är det bara dagarna efter beslutet som utdelningen avskiljs och sänds ut till investerarna. Nedan är hur SEB gjort de senaste åren.

De flesta utav SEBs fonder med utdelning pyntar den i maj. I flera år har utdelningen avskilts i slutet av maj. Beslutet om utdelning har tagits kring 2-11 maj de senaste åren. Då har SEB lagt upp info på sin sajt om utdelningen. Det betyder att man har infon ett par veckor innan utdelningen sänds ut. 

Nedan är en länk till SEB med info om utdelningen för 2023. Där ser man datumen och belopp för de olika utdelande fonderna. 

https://seb.se/privat/spara-och-investera/spara-i-fonder/olika-typer-av-fonder/nyheter-fran-vart-fondbolag/utdelning-i-sebs-fonder-maj-2023

Jag investerar som sagt i SEB Sverige Indexnära b som pyntar cash utdelning. Den innehåller i princip alla bolag på Stockholmsbörsen vilket innebär att man har exponering i allt från små bolag till stora bolag. Ett mycket smart val för långsiktig investering på börsen. I länken nedan har jag skrivit om fonden och där kan man bla se utdelningshistorik för de senaste 10 åren. 

https://petrusko.blogspot.com/2023/05/seb-sverige-indexnara-b-med-cash.html


18 kommentarer:

  1. Hej Petrusko! Har aldrig varit någon fan av fonder utan haft 90% i aktier ,men svängde om för 1 år sedan då jag hade för mkt surdegar i SBB,Storytel,Embracer och klöv portföljen i 2 delar 50% i var ena delen fortsatt 100% aktier ,andra delen 100% fonder i breda fonder med 38 fondinnehav .Detta har varit ett klart lyckodrag där aktieportföljen avkastat i år 7,68% samt fondportföljen 11,15% i år så kommer växla över alltmer till fonder.Känns ganska skönt att slippa feltajma i tid samt fel bolag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena C-F,
      Tack för din kommentar och för att du delar med dig av dina erfarenheter. Det är så lätt hänt att något går fel när man investerar i aktier och det är svårt att repa sig från det. Bolag förändras till det sämre, något oförutsett inträffar, man hade fel i sin analys osv.

      Sånt där slipper man helt genom att investera i breda fonder.

      Sen är det även så att om man är duktig och eller har tur med aktierna så mynnar det kanske ändå inte ut i värst mycket mer avkastning än index sett över flera års sikt. Då kan man resonera, är det värt risken, tiden, krånglet?

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Helt rätt resonerat,skaver mycket när man gjort felinvesteringar samt alltid svårt att ta beslutet att sälja vid nedgång ,hoppet finns alltid att det vänder.Krävs även mycket mer tid att bevaka enskilda aktier och då jag är pensionär vill jag inte gå på en massa minor utan försöka bevara kapitalet

      Radera
  2. Tjena Petrusko,

    Lite sugen på att ta in nån svensk Fastighetsfond i portföljensom kör med utdelning. Finns det några bra alternativ?

    Mvh Daniel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Daniel,
      Det är sparsamt på den fronten. SEB har en nordisk aktiv fastighetsfond med utdelande andelsklass och jag har för mig Prior Nilsson har en men också med ganska hög avgift.

      PLUS fonder har en fantastiskt fin fastighetsfond men den pyntar inte utdelning dessvärre. Kanske man kan lösa det genom att själv sälja en slurk årligen ifrån fonden.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Tjena proffset.

    Nu såg jag att det finns tre st ”SEB Sverige indexnära”.
    Nämligen A, B, och B utd.
    A och B utd har samma avgift, medan B är dyrare. What’s up with that?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Ja det är lurigt det där men tittar man noga ser man att en utav dem heter lite annorlunda. Den dyrare fonden heter inte exakt samma.

      De som är bra heter SEB Sverige Indexnära A och B.

      Den dyra fonden heter SEB Sverige Indexfond och den kastar man i soptunnan.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej petrusko!
    Hur länge ska man behövt äga fonden innan för att få ta del av utdelningen?
    Mvh Robban

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Robban,
      Det handlar inte om hur länge utan det handlar om att äga den när utdelningen sker. Man kan köpa den några dagar innan utdelningen och ha rätt till utdelning helt enkelt.

      Viktigt att veta dock är att värdet på fonden backar lika mycket som utdelningsbeloppet. Det finns alltså inga "gratis" pengar att hämta på att köpa precis innan utdelning.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. När det gäller SEBs fonder kan jag bara se utdelningsdagar. Har inte respektive fond en X-dag ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      De som äger fonden på det där datumet som SEB uppger kommer att få utdelningen några dagar senare. Efter det datumet handlas fonden utan rätt till utdelning och fondkursen kommer backa motsvarande utdelningsbeloppet.

      Handeln i fonder är seg och inte alls som handel i börsnoterade instrument. Därför kommunicerar fondbolag på det här viset. Det blir enkelt att greppa att om man äger fonden det datumet så får man utdelningen ett antal dagar senare.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Tack för svar 😀

    SvaraRadera
  7. Hej! Tack för en bra blogg! Mycket inspirerande. Är nybörjare på detta och ett sidospår men vad är din syn på "Sell in May and go away". Tänker om man kör på indexfonder. Köper tillbaka i oktober. Och man gör detta varje år med lång sparhorisont.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag tycker det är en mycket dålig ide. Det där att börsen går sämre vissa månader och bättre andra bygger på ett snitt av alla utfall. Det är alltså inte mekaniskt så att börsen går ned i juni bara för att ett historiskt snitt ger det utfallet. Sedan är det där snittet utsmetat på hela månader medan det i praktiken har varit varje enskild dag under månaden som byggt upp till utfallet.

      Det är omöjligt att tajma det där rätt.

      Ju mer man är inne och kluddar med köp/sälj desto sämre avkastning får man. Det finns det gott om statistik på.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Kör du utdelningsfonderna i ISK eller kapitalförsäkring?

    / Uddevallabo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Uddevallabo,
      Jag håller mig till fonder med hemvist i Sverige eller på Irland och sådana dras det ingen utländsk källskatt på. Därför väljer jag att ha dem i ett ISK.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Hej!
    Storebrand globala utdelar ska jag ha dem i en KF eller funkar ISK?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Fonder med svensk hemvist funkar utmärkt i ett ISK. De två utdelande fonderna ifrån Storebrand som jag skrivit om har bägge svensk hemvist. Man kan enkelt kolla det genom att titta på ISIN-koden och att den börjar med "SE".

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....