Jag har ökat regelbundet i JGPI JPMorgan Global Equity Premium Income ETF

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.


Jag har fortsatt att köpa JGPI och det har blivit en regelbunden grej utav det. Den här fonden är helt i min stil med bred exponering och hög utdelning. Senast idag köpte jag mer andelar och innehavet väger nu en bit över 5 procent i min portfölj. Utdelningen har kommit upp över en nivå jag ville invänta innan jag viktade fonden över 5 procent varpå jag nu siktar på att komma upp kring 7-10 procent vikt i portföljen.

Den här fonden startades i slutet av 2023 och den första utdelningen hade X-dag i januari och betalades i februari. Fonden pyntar utdelning månadsvis och har hunnit med att avisera 3 stycken utdelningar hittills. Den första var kring 4,5 procent uppväxlad i årstakt och den senaste låg strax över 6 procent. Utdelningarna kommer ifrån de utdelningsintäkter fonden har ifrån innehaven men framförallt ifrån optioner som de ställer ut mot index. Det använder en smart optionsstrategi som medger viss kurstillväxt på sikt. Dels ställer de ut optioner varje vecka mot en del av innehavet för att kunna fånga börsens uppgång över tid. En annan del som medger kurstillväxt är att de ställer ut optionerna till en högre nivå för att fånga viss uppgång. 30 dagars löptid och en nivå som ligger några procent över indexnivån vid tillfället de säljer optionerna.

Innan lansering pratade fondens företrädare om direktavkastning bortåt 7-9 procent och vi får se om vi når upp dit i närtid. Det har varit lite lugnare på börsen en tid nu vilket genererar lägre optionsintäkter. När börsen inte fladdrar så mycket blir priset på optionerna inte lika fördelaktigt. Det syns inte minst i liknande fonder ifrån JPMorgan i USA där direktavkastningen gått ned lite senaste tiden.

Bra att tänka på är även att optionsintäkter kan variera vida från månad till månad och därmed även utdelningen. I den här fonden JGPI så är det huvudsakligen optionsintäkter som delas ut och det betyder att utdelningen kan komma pendla upp och ned de olika månaderna. Den kan bli lägre nästa månad för att därefter bli högre igen. Det kommer att svänga fram och åter över tid. Jag hoppas att vi håller oss stadigt på en nivå över 6 procent dock.

Kursen i fonden har tickat på hyggligt och över tid kan man förvänta sig viss kurstillväxt men avkastningen kommer vara ifrån utdelningar i första hand.

Tack vare optionsintäkter så kommer en sådan här fond gå mindre dåligt än börsen när det är surbörs. Priset för den här stabiliteten och optionsintäkter är att man säljer en del av uppsidan. Fonden kommer alltså inte gå lika bra som börsen när det är urstark börs. Stabilitet, viss kudde på nedsidan och stora utdelningar. Ett knippe faktorer som kan vara värda sitt pris. Där priset då är att man ger bort en del av uppsidan.

Optionsstrategin i fonden kan attrahera fler än utdelnings/inkomstjägaren. Den försiktige investeraren kan lockas av stabiliteten och viss kudde på nedsidan. 

Fonden är aktivt förvaltad men avgiften är förhållandevis låg om 0,35 procent. Inriktningen är aktier globalt och man kan förenklat säga att de utgår ifrån globalindex och väljer ut bolag med lägre volatilitet och stadiga vinster varpå även aktieportföljen fonden valt ut bidrar till stabilitet. Där är flera faktorer i fonden alltså som gör den till en stadig pjäs. Ingenting är fritt från risk eller nedgång utan den här stabiliteten jag nämner artar sig normalt sett som lägre nedgång när det surar. Inte lika djupa dalar i kursgrafen kan man säga. Jag både gillar utdelningar och är en försiktig investerare. JGPI tickar bägge de boxarna för mig.

Nästa utdelning meddelas i början av april och det är spännande åtminstone nu i början innan den etablerat någon sorts nivå. Jag är medveten om att utdelningen kan svänga från månad till månad men hoppas som sagt på att vi håller oss över 6 procent.

Jag fortsätter att köpa mer i JGPI och det kan ta sin tid att komma upp i 7-10 procent portföljvikt. Jag köper för en del av de utdelningar jag får varje månad och ibland minskar jag i något innehav och investerar i ett annat, som JGPI.

Länk till JGPI hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

23 kommentarer:

 1. Intressant!
  Vet du om det finns fler irlandsbaserade ETF-er med månadsutdelning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det finns några stycken men ingen värst intressant. Det finns några olika obligationsfonder och finns några andra fonder med optionsstrategi ifrån Global X. De har dock en dålig strategi och presterar en svag totalavkastning kring 3 procent.

   Det finns ingen annan bra.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag är supper nöjd med fonden

  SvaraRadera
 3. Är de det tysk källskatt på aktien ?

  SvaraRadera
 4. Är det tysk källskatt på utdelningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Nej det dras ingen utländsk källskatt på utdelningen och det funkar bra att äga JGPI på ett ISK.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Även på Kapitalförsäkring?

   Radera
  3. Jajjemen funkar bra även på KF.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Vad tror du om utfallet i den här fonden vid ett fall om säg 30% i marknaden och där marknaden sedan återtar det fallet på 12-18
  månader? Jag tänker att fonden följer med ner kanske 25%, dvs marginellt bättre, men sedan får väldigt svårt att återta förlusten. Tänker jag rätt eller fel?
  Man kan ju iofs växla över till en mer indexföljande etf/fond vid/efter större nedgångar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Totalavkastningen i fonden kommer bli bättre på nedvägen eftersom den hela tiden får in optionsintäkterna. Den hänger med på vägen upp men inte fullt lika mycket. Den hänger med på uppsidan eftersom den bara säljer optioner på en del av portföljen. Det är fördelen med att ställa ut optioner varje vecka. Enkelt förklarat kan man säga att strategin funkar som så att de säljer optioner på en fjärdedel av portföljen varje vecka.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Nyss börjat gå in i den då jag flyttat fokus från vanliga aktier till etf:er.

  Har i dagsläget 2 olika etf:er som fokuserar på Europa, FLXD och IQQA. Är det en nackdel att äga båda pga underliggande innehav, och isåfall, vilken skulle du rekommendera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sebastian,
   Det går att äga två Europafonder bara man är medveten om att det är ungefär samma grejen. Om man tänker att man skall ha 10% Europa i portföljen och lägger det på 5 procentenheter vardera i två Europafonder så är det inte orimligt.

   Om man har en europafond och vill ha mer diversifiering så får man det inte genom att ta in ännu en europafond. I breda penseldrag.

   Jag äger själv två olika europafonder varav den ena är den där FLXD. Fonden ifrån iShares som du nämner har jag kollat på många gånger och den tycker jag verkar vettig.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej !
  Vad tror du om MPC Container ships ?
  Direktavkastning runt 48%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är en svår sektor att investera i. Shipping brukar pendla mellan digerdöden och halleluja. En period går flera av dem i konkurs och en period tjänar de mycket pengar. 48 procent direktavkastning är inget uthålligt. Det går liksom inte.

   Jag undviker den sektorn helt och tror verkligen inte att MPC är något vettigt att investera i.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Vill bara tacka för tipset om den här ETFen! Då min portfölj avkastat sig bra senaste åren ville jag börja investera en del lite mer "skyddat" Denna ETF passar det tänket perfekt! Köper också regelbundet. Utelningen går direkt tillbaka in, så det tickar på ganska bra:-) Tack för tipset och en väldigt trevlig blog!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Smart där att tänka på risk och att hantera den. Det är olika risknivå på olika aktier och fonder men en annan viktig sak att hålla koll på är sin exponering mot enskilda bolag och fonder. Jag har själv en regel där jag begränsar min exponering till max 7 procent av portföljen i ett enskilt bolag. I vissa fonder kan jag tillåta större vikt än så eftersom de är en riskspridare i sig självt.

   Om man har en begränsad och rimlig maximal exponering så har man tagit kontroll över risken. Hur mycket det kan svida för totala portföljen om ett bolag går fullständigt åt skogen. Jag har landat i att 7 procent är en rimlig maximal gräns. Det är i häraden av en normal årsavkastning på börsen vilket betyder att min portfölj kan ta igen en sådan smäll på ett år.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ja precis, helt rätt. Jag började med börsen ordentligt tidigt under corona. Gjorde en hel del galna investeringar med avseende på risk, men det gick bra. Såklart åkte jag på några smällar, men avkastningen totalt av det som gick hem var fantastisk. Dock är jag äldre och vis, så jag insåg att det håller inte i längden, samt att jag kan förlora allt snabbt. Glad över att det gått vägen och nu kan jag skörda frukterna samt säkra ekonomi för mina nära och kära och titta på när utdelningarna trillar in :-). Tacksam och glad.

   Radera
 9. Intressant fond. Jag har gjort ett första köp för att få lite exponering utanför kronan.

  SvaraRadera
 10. Om det inte utgår utländsk källskatt går det att ha den i vanlig depå också antar jag - dvs bara svensk kapitalskatt läggs på utdelningarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man äger utländska värdepapper på en vanlig depå så blir skatten alltid minst 30 procent. Precis som för svenska värdepapper. Svenska skatteverket lägger dock på minst 15 procent varpå skatten kan bli mer än 30 procent om det dras mer än 15 procent utländsk källskatt på utdelningen.

   Ja det blir endast 30 procent skatt på utdelningen i en svensk vanlig aktiedepå för JGPI.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Intressant! Sålde precis av en iShares ETF där utdelningen legat på ca 2% under 2023, precis som åren innan. Det var inte tillräckligt.

  Så med pengar på fickan gick jag in med en liten post för att se vad som händer.

  Nedan mina övriga ETF.

  Xact Norden Högutdelande
  Xact Sverige
  Invesco S&P 500 High Div Low Vol USA
  iShares Core FTSE 100 ETF
  iShares MSCI Europe Quality Dividend UCITS
  Vanguard FTSE Europe UCITS
  Vanguard World HI DIV YLD UCITS

  /Mattias

  SvaraRadera
 12. Hej,
  Har du koll på X-dagen i JGPI? Jag har sökt men inte lyckats hitta någon info.

  Tack för en bra blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Gustav,
   Den senaste utdelningen hade X-dag den 11 april och har pay date den 7 maj. Nästa utdelning meddelas i början av maj och har X-dag någon gång i början av maj.

   Mvh petrusko

   Radera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...