Handelsbanken Global Infrastruktur B1 med cash utdelning

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Infrastruktur vad är det och vad är grejen med det? Kortfattat är infrastruktur viktiga delar i vårat samhälle som vi behöver för att kommunicera, röra oss och transportera saker. Exempel på bolag som hamnar i den här kategorin är järnvägsbolag, telekombolag, vattenbolag mfl. Grejen med den här typen av bolag är att deras verksamhet genererar ett pålitligt/stadigt kassaflöde. I ur och skur behöver vi åka på broar, transportera saker på järnvägar osv. Det är en attraktiv kategori för dess stadiga intäkter. Det är en defensiv investering som inte kommer slå avkastningsrekord men det är heller sannolikt inget man blir ruinerad på. De här bolagen tickar stadigt på över tid. Det var kortfattat och förenklat om infrastrukturbolag.

Handelsbanken startade en ny fond i höstas med inriktning mot sådana här bolag. De startade den i flera andelsklasser varav en med beteckningen "B1" på slutet och den pyntar cash utdelning. Initialt siktade de på 3,5 procent men jag pitchade för en högre direktavkastning än så. Dels har den här typen av bolag ofta hög utdelning och dels så är nog många av investerarna i den här typen av bolag/fond sugna på god utdelning. I dokumenten för fonden står det att man siktar på 3,5 procent utdelning men att den kan bli både högre och lägre. Ett sådant dokument ändrar man inte hur som helst utan det skall registreras hos FinansInspektionen. Utdelningen betalas årligen i mars och jag har sett dokument hos Handelsbanken som pekar på att den här fonden kommer pynta 4 procent utdelning nu i mitten av mars. Beloppet är inte spikat än men utdelningen sker den 13 mars och ungefär samtidigt som de fastställer beloppet sänder de utdelningen. 

Om utdelningen är 3,5 eller 4 procent är inte hela världen och det gör ingen skillnad på fondens totalavkastning. Vi får se hur det blir helt enkelt. Varje år i mars pyntar den utdelning alltså och årets utdelning är snart avklarad.

Fondavgiften är totalt 0,67 procent. Det är högt jämfört med en vanlig indexfond men jämfört med fonder med inriktning mot just infrastruktur så är det inte hårresande. De kostar lite mer i avgift generellt sett.

Inriktningen är global och nedan är en bild med lite info om bolag och länder.



Minsta belopp för köp är 100 kronor.

Köp och sälj innan klockan 13 sker samma dag och syns på kontot dagen efter.

Man kan läsa mer om fonden samt se en kort liten video på fondbolagets sajt i länken här: https://www.handelsbanken.se/sv/privat/spara/fonder/global-infrastruktur#190793/

Det här är som sagt ingen raketinvestering utan det är snarare en tråkinvestering. För defensiva investerare. Man kan vara defensiv/försiktig av olika anledningar och det varierar mellan oss varför vi väljer att investera på det viset. Själv har jag i princip alltid sett mig som en försiktig general. Den här typen av investering attraherar mig. En sova gott om natten investering men för all del inte fri från risk. Det är alltid risk förknippat med en investering i aktier/fonder och det kan gå uselt men generellt sett kan man säga att den här typen av investering inte brukar gå ned lika kraftigt när det stormar på börsen. Den stiger heller inte lika mycket när det är "rally" på börsen. En lite tröttare mellanväg i ett historiskt perspektiv i vart fall. 

Länk till Handelsbanken Global Infrastruktur B1 hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

16 kommentarer:

  1. Det går inte köpa fonden just nu

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Avanza har precis lagt upp den i sitt system och ett par uppgifter saknas. Jag gissar att den kommer igång senast imorgon.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Inlägg/fråga off topic (ursäkta). Fick syn på denna högutdelande aktie: Nordic Paper Holding, 9,59 % direktavkastning. Har du några synpunkter på den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Nordic Paper är tyvärr inget bolag jag följer. Verksamheten är väldigt känslig för utomstående faktorer som bolaget ej kan styra. Valuta och råvara. Det intresserar mig ej.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej Petrusko och tack för så fint info och uppdateringar. Min fråga är när är x-dagen för det här fonden? Mvh Livi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Livi,
      Fondbolagen uttrycker sig i termer av avstämningsdag vilket är rimligt i fondvärlden då det varierar vida hur många dagar det tar att genomföra en köptransaktion i fonder. Avstämningsdag för utdelningen är den 13 mars.

      Handelsbanken fonder brukar vara snabba när man köper deras fonder. När jag lägger en köporder innan kl13 brukar jag se avslut redan på morgonen dagen efter.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Peter Svensson06 mars, 2024 16:09

    Hej
    Verkar intressant fond men de verkar inte som de går att köpa direkt hos Handelsbanken den med utdelning så får investera idén via Avanza
    Tack för bra tips !

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Min fråga har ingen korrelation med den här inlägg, men jag hoppas att du kan svara den ändå.

    Jag har köpt en amerikansk aktie med totalt värde på 600kr i oktober i fjol. Utvecklingen har inte hängt med, med själva aktiens utveckling. Aktien har gått upp 17-19% sen jag köpte den medans min värdepappers utveckling har gått upp BARA 6,5%. Och jag har inte köpt någon annan gång heller, jag höll bara en utskick för den aktien. Kan du berätta för mig varför det är så??
    Tack för svaret i förhand!😊👍

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      När man köper amerikanska aktier så betalar man dels valutaväxlingsavgift om 0,25 procent och man betalar ett courtage om minst 1 dollar.

      Dollarn står idag i 10,28 kronor och valutaväxlingsavgiften på 600 kronor är 1,5 kronor. Det här äter upp cirka 2 procent i din affär. Uttryckt på ett annat sätt; Aktien måste stiga 2 procent innan du är på plus minus noll.

      Utöver detta så påverkar valutautvecklingen din avkastning. Om dollarn stod betydligt högre när du köpte din aktie så har du en negativ utveckling på grund av valutan nu.

      Ett par faktorer som sannolikt är anledningen till din differens.

      Mvh petrusko

      Din amerikanska aktie måste stiga

      Radera
  6. hej petrusko!
    Kollade in denna fonden nyss på Avanza och den verkar intressant!
    Precis som du så klokt skriver behöver vi alltid transportera saker och ting(människor och gods/varor)!
    Tänker du själv investera i denna fonden?
    Mvh patrick

    SvaraRadera
  7. Hej Petrusko! Det har dykt upp två till fonder från Storebrand på Avanzas lista för utdelning cash. Är det något du vet om? Utdelningstorlek? Avstämningsdag, mm. Mvh Livi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser att det är den fond från Storebrand som tidigare bara har för större investerare (stiftelser etc) om jag minns rätt. Båda fonderna ser verkligen intressanta ut.

      Radera
    2. Tjena,
      Ja det är två indexfonder med 100.000 kronor minsta insättningsgräns. Storebrand har länge varit ovilliga att låta de fonderna handlas hos retailmäklare som Avanza. Anledningen är att de inte har ett bra systemstöd för att hantera utdelning till många andelsägare. De har mjuknat på den pucken verkar det som och nu går fonderna handla hos Avanza.

      Den där Global All Countries är en mycket bred globalfond som innehåller innehav från fler länder än de flesta globalfonderna. Principen med en globalfond är att äga "allt" för riskspridning varpå en sådan här extra bred fond torde tilltala de äkta globalfondförespråkarna.

      Bägge fonderna siktar på en utdelning om 4-6 procent och den pyntas på våren maj/juni.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Hej Petrusko! Tack för all tid du lägger ner på att göra investeringslivet lättare att förstå. En fråga om Handelsbankens fonder som delar ut (B1:or), finns det någon x-dag på denna typ av fonder?
    Hälsningar,
    Johan

    SvaraRadera
  9. Hej Petrusko! Tack för all tid du lägger på att göra investeringslivet lättare att förstå.
    Vet du om det finns en x-dag på Handelsbankens fonder som delar ut (B1:orna)? Vissa har utdelning i mars och när måste jag då äga dem för att vara med på utdelningen?
    Hälsningar,
    Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena JOhan,
      De som äger Handelsbankens utdelande fond den 13 mars kommer erhålla utdelningen. Det tar tid att köpa en fond så det är inte säkert att man är med på utdelningen om man köper den imorgon måndag.

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....