Utdelning i JPMorgan Global Equity Premium Income JGPI mars 2024

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Här är infon om den senaste månadsutdelningen ifrån den börshandlade fonden JGPI ifrån JPMorgan. Det här är en nystartad aktiv globalfond med låg fondavgift om endast 0,35 procent. Den ställer ut optioner mot index med innehavet som backup och enkelt förklarat innebär det att de säljer en rätt till någon att köpa innehavet av dem till ett förutbestämt pris. De har ett smart upplägg där de säljer optioner varje vecka mot en del av innehavet och de gör det med 1 månads löptid och till ett pris några procent över nuvarande kurs.

Det här upplägget främjar långsiktig kurstillväxt. Syftet med fonden är primärt att generera stora utdelningar och de delar ut intäkterna ifrån optioner samt alla utdelningsintäkter de får ifrån innehaven i fonden.

JPMorgan har en mycket genomtänkt strategi i den här fonden där man genererar extra intäkter ifrån optioner samt är med på den stigande börsen till viss del. Absolut inget att jämföra med Global X simpla covered call fond där de säljer optioner på hela innehavet rakt av på ett bräde med lösen om en månad till samma pris som den dagen de ställer ut optionerna. Ja det var ett sidospår men att döma av frågor/kommentarer jag får så vet jag att vissa av er får upp ögonen för den där Global X-fonden. Den har inte en bra strategi helt enkelt och över tid gröps värdet ur den fonden.

Sidospår...

Här är infon ni vill ha. Med X-dag den 14 mars är den senaste månadsutdelningen på $0,1316. Paydate är den 8 april.

Det här är den tredje månadsutdelningen sedan fonden startade och om man växlar upp den här senaste utdelningen i årstakt så är direktavkastningen lite drygt 6 procent på andelskurs 23,945 euro. Förhoppningen är att utdelningen skall komma upp i 7-9 procent per år men det återstår att se vad den landar på. Utdelningen kommer variera från månad till månad eftersom det varierar vida hur mycket man får in ifrån optioner. Stora rörelser på börsen genererar större optionsintäkter medan stiltje på börsen ger lite mindre intäkter.

Totalavkastningen hittills för fonden har överraskat mig positivt. Den har stigit hyggligt i kurs samtidigt som den pyntat hög utdelning. Förvisso har utdelningen ännu inte kommit upp i så hög nivå som man hoppas på men kurstillväxt väger upp det till viss del. Förväntningen på en sådan här fond skall främst vara hög utdelning och viss kurstillväxt. Man får alltså inte hela börsuppgången plus en rackarns fet utdelning. 

Jag har köpt mer över tid i den här fonden sedan dess start och nu är direktavkastningen över en nivå jag inväntat innan jag dunkar in mer i den här. Den här fonden är skapad för att generera hög inkomst och det passar mig som lever på utdelningar bra. Man måste inte leva på utdelningar för att ha nytta av den här fonden. Den är en globalfond där man tagit bort viss risk. Optionsintäkterna gör att totalavkastningen sannolikt aldrig kommer bli lika dålig i den här fonden som index när det går dåligt. Priset för det är att man ger bort en del av uppsidan. Man kommer alltså inte få lika god totalavkastning som index när börsen går rackarns starkt.

Länk till JGPI hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

50 kommentarer:

  1. Hej,

    Toppen.

    Gillar den skarpt. Och man kan ju alltid kombinera med en vanlig utdelande globalfond för att få lite extra totalavkastning.

    Tack för att du förtydligade upplägget i fonden.

    Dom från Global X går alltså bort.

    Snyggt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja precis man kan ha den som en komponent i en portfölj med annat. Den här kan bidra med stor utdelning och annat kan bidra med mer tillväxt.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Äntligen, tack för uppdateringen! Har suttit och spammat F5 och bara väntat på detta inlägget. :) Har verkligen börjat gilla denna fonden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mattias,
      Haha, ja det blev en lång väntan på info om utdelning den här månaden.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Trevlig trend ännu så länge, kul att se den fortsatta utvecklingen.
    Mvh Roger W

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Roger,
      Ja det går åt rätt håll. Vore kul om den planar ut på en lite högre nivå än nuvarande cirka 6 procent.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Tack för infon Petrusko! 6% i direktavkastning nu börjar det likna något. Det enda kruxet enligt mig är att fonden sätts i dollar och det blir ju en risk/möjlighet i sig men det kanske inte är något att oroa sig för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mikael,
      Alla fonder med utländska innehav ger samtidigt en exponering i andra valutor. Globalfonder innehåller mycket dollar och ger därför främst exponering i dollar. Vilken valuta fonden handlas i har ingen betydelse. Det är innehavet i fonden som är den exponering man har. En fond som innehåller USA-aktier ger alltså dollarexponering oavsett vilken valuta man handlar fonden i.

      Det där med valutan är en extra riskfaktor man åker på när man investera i fonder med utländska innehav. Gör man regelbundna köp och är mycket långsiktig så har inte valutan så stor betydelse. Det går upp och ner över tid och jämnar ut sig.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Min åsikt är att den kommer absolut att ge mindre total avkastning än en globalfond men jag gillar ändå upplägget och är investerad då jag vill ha likt dig en högre utdelning men också mycket lägre upp/nedsida. 34 euro i kurs om 10år är inte mycket men 34 euro plus 7-9% utdelning är det.

    SvaraRadera
  6. Letat precis vad det skulle bli för utd var hittar du infon 😅

    SvaraRadera
    Svar
    1. JPMorgan har skjutit ur sig infon i en datafeed men det tar en dag för många sajter att få in den i sitt system. Bör synas imorgon hos tex Avanza.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Något är lurt här, eller också är detj ag som inte begriper. Äger denna på både Avanza och Nordea och de går ju helt olika? Hos Nordea handlar man ju på Xetra Deutsche Börse medan Avanza har Tradegate så det är väl det som ställer till det. Även hos Nordnet går den annorlunda. Fast olika mot både Avanza och Nordea! Men det är ju inte bara dag till dag utan det är ju skillnad på flera procent sedan start. Med Avanza som uppvisar mest glädjesiffror. Hur hänger detta ihop?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Avanza använder en genomusel lösning i det där Tradegate. Det är billigt för Avanza men rakt igenom uselt för kunderna. En typisk Avanzalösning tyvärr. Även om Avanza över lag är bra så har de en hel del sådana här lösningar. Värdet är så klart samma på fonden oavsett var man äger den. Kursen samt stängningskurs, dagsutveckling mm är ofta åt fanders fel hos Avanza. Avanza kan tex visa på kvällen att kursen stängde på 24,2 och du är upp på dagen medan på Xetra står det att kursen är 23,95 och du är flat på dagen. När nästa dag börjar så räknar Avanza inte ens ifrån den kurs de angav som stängningskurs dagen innan utan då kan det stå att kursen är 23,95 och det är upp för dagen.

      Andra aktörer som värnar kunderna mer de använder sig av lösningar som är bra även för kunden. Dvs de erbjuder handel på riktiga riktiga börsen och inte på snållösningen som Avanza glatt kör på.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Ok, tack för svar! Man lär sig mycket här på din blogg:)

      Radera
  8. Tjena. Har denna fond fysisk replikering? Jag hittar inte den informationen någonstans om JPM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Johan,
      Fonden äger fysiskt aktier där de gör ett aktivt urval ur globalindex. Den säljer optioner mot index dock varpå de använder sig av finansiella instrument för att kunna sälja indexoptioner när de inte äger index på exakten. De använder en partner för dessa instrument och de funkar som så att de möjliggör att sälja de där optionerna med den indexliknande portföljen som underliggande tillgång.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Vilken kung du är. Guldstjärna :-)

      Radera
  9. Tack för infon!

    Ja denna fond trivs ju bäst när skrämselindex går i taket och börsen är volatil, nu har vi ju haft en period med ganska stabil/stigande börs, och då kommer denna att dela ut mindre då den tjänar mindre. Man får väl se den som en hedge mot sämre tider.

    Vet inte om jag är lika positiv som du gällande totalavkastningen. Köpte fonden 22 dec och 16 januari och har en totalavkastning idag på 0,84%. Antingen är det fel på mig eller Avanzas graf eller är det valutorna som spökar, men < 1 % efter några månader är inget att hänga i julgranen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snålis, hur räknade du nu? Om jag minns rätt är JGPI upp ca 4% sedan lansering, addera utdelningar för TA. Då bör din kalkyl se muntrare ut ;-) /humlan

      Radera
    2. Fast det är ju som konstaterats ovan bara Avanzas glädje siffror via Tradegate som inte stämmer. +1,01% sedan start på Nordnet i skrivande stund, och +1,36,% på Nordea. Vilket som stämmer bäst har jag ingen aning om dock.

      Radera
    3. Mina första andelar köpte jag strax över 23 euro till ett snitt om 23,11 och nyss handlades fonden i 24 euro. Det är en kurstillväxt om 3,85 procent och ovanpå det tillkommer två stycken utdelningar.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. När brukar utdelningen dimpa in på kontot

      Radera
  10. Hej P, bra inlägg gillar denna skarpt! Men vad tror du om VanEck global real estate med inriktning fastigheter?

    SvaraRadera
  11. Hej P tack för bra sida. Har du någon åsikt om VanEck Global Real Estate?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Miljonmannen,
      I generella termer tycker jag det är en utmärkt ide att ta bred fastighetsexponering via en ETF snarare än att försöka välja ut några få fastighetsbolag. Det är en sektor jag tror på att ha exponering i en långsiktig portfölj. Traditionell portföljteori ser det som en helt egen tillgångsklass.

      VanEcks fonder brukar ha hemvist på NEderländerna och så är det även med den här fonden. Jag brukar undvika sådana fonder på grund av skattehanteringen men det är ett personligt val, man kan enkelt välja att ha den på en KF och se den som vilken utländsk investering som helst.

      Den här fonden specifikt har jag kollat på vid något tidigare tillfälle och jag tittade till den nu. Det är en rimlig avgift på den och fin bred exponering i fastighetssektorn.

      Jag gillar den.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Ok , låter fint. Så om jag har den på en KF så slipper jag källskatt?

      Radera
    3. Det kommer dras utländsk källskatt på utdelningen i din KF men du får den åter senare.

      Mvh petrusko

      Radera
  12. Ännu ett fälla och skräp fond. Du kommer att titta hur börsen går upp medan du sitter nere med detta. 👍😂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande och vad baserar du det på?

      Om fonden delar ut ca 6% och har en snitt kurstillväxt mellan 1-2% då får man avkastning på 7-8.
      Eller är det något jag inte förstår så får du gärna förklara för mig ”hur”
      Fonden är dålig?

      Mvh

      Radera
  13. Har inte sett dig kommentera XACT Sveriges utdelning? Har du inte kvar den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Gustav,
      Jag har skrivit om årets utdelning i Xact Sverige. Ett kort inlägg som informerar om belopp samt datum.

      https://petrusko.blogspot.com/2024/02/faststalld-utdelning-i-xact-sverige.html

      Mvh petrusko

      Radera
  14. Hej,

    Skulle du kunna förtydliga hur utdelningen fungerar?

    Såg att det står dollar i utd men i notan hos Avanza står det euro?

    Har vi dubbel valuta risk i denna?

    Tacksam för svar.

    Mvh P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Utdelningsbeloppet fastställs i dollar men när det betalas ut sker det i euro. Dubbel valutarisk är en inbillad oro.

      Din exponering och risk är det fonden innehåller. Man kan växla det runt alla världens valutor men din risk och exponering är fortfarande det fonden innehåller. 1 dollar är fortfarande en dollar oavsett vilka valutor du växlar fram och åter.

      Mvh petrusko

      Radera
  15. Hej,

    Såg att Avanza har lagt upp 2st utdelande fonder från Storebrand.
    Tyvärr minsta köp 100k men är det värt om man ska hålla positionen länge?

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det är två fina fonder ifrån Storebrand. Den som heter Global All Countries b är en mycket bred och bra vanlig global indexfond. Den pyntar 4-6 procent utdelning årligen.

      Den andra är lite mer nischad och har inriktning mot aktier med låg volatilitet. Avgiften är högre och totalavkastningen kan tänkas bli lite lägre medan den inte kommer röra sig fullt lika mycket kursmässigt när det stormar. Den pyntar också 4-6 procent utdelning årligen och utdelningstillfället för de här fonderna är nu på våren, maj/juni någon gång.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej,

      Tack för svar.

      Vet du om man alltid måste investera 100 000 eller är det bara en första insättning? Blir svårt att månadsspara i den annars. Och givetvis surt att köpa för så mycket på en topp men men ska man hålla den resten av livet kanske det inte spelar så stor roll.

      Tack för svar Petrusko du är en vänlig inspiratör i utdelningsvärlden :)

      Radera
    3. Tjena,
      Jag tror jag spanat på det men minns inte vad jag kom fram till. Det har varit så mycket annat med de här fonderna som tagit min uppmärksamhet. Jag har tjatat med Storeband upprepade gånger för att få dem att erbjuda fonden på en plattform som Avanza.

      Jag tror man behöver dunka in 100k varje köp men minnet är luddigt.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Om du tittar på fonden på Avanza under ”detaljer” så framgår att ”minsta köpbelopp vid befintligt innehav” är 50 kr

      Radera
    5. För mig står det under "Handelsinfo" och inte "detaljer" bara så ingen här blir förvirrad. :)

      Radera
  16. Det fina med optionsstrategier är att man tjänar pengar på två ben. Dels på bolagets vinster och sedan på marknadens syn på risk/potential.
    Har efter 25 år nästan gett upp analyser och narrativ. Sett så mycket fallna favoriter och utslagna som rest sig så det enda lärdomen är att sprida riskerna. Optionerna hjälper till att flytta risk.

    SvaraRadera
  17. Hej! Har du kollat något på JEPQ som verkar vara väldigt populärt i USA. Det är ju JP Morgan Nasdaq Equity Premium Income som verkar ha liknande upplägg men mycket mer (i mina ögon) attraktiva innehav.
    Det verkar som att man kan handla den på Nordnet men inte på Avanza

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      JEPQ går inte att handla på Nordnet om man inte är en professionell aktör. Det ser ut som att det går men i sista steget kan du inte genomföra ett köp.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. OK, jag är inte kund hos Nordnet så jag hade inte koll på det. Så det går inte att handla denna ETF i Europa då gissar jag

      Radera
    3. Nej precis. Det är EU som satt stopp för det med ett regelverk de införde för ett antal år sedan.

      Mvh petrusko

      Radera
  18. Hej! Har du tittat något på JEPQ, JP Morgan Nasdaq Equity Premium Income ETF, som verkar vara väldigt populär i USA. Det verkar vara snarlikt upplägg men ett annat index (i mina ögon mer attraktiva innehav).
    Det verkar som att man kan handla den på Nordnet men inte på Avanza

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      JEPQ går inte att handla på Nordnet om man inte är en professionell aktör. Det ser ut som att det går men i sista steget kan du inte genomföra ett köp.

      Mvh petrusko

      Radera
  19. Ser att de ökat fondavgiften till 0,45 hos Avanza...
    Anna-Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna-Karin,
      Avanza är mycket transparenta när det kommer till att redovisa avgifter för fonder. De är nog bäst av alla mäklare på det. Avanza redovisar tydligt alla avgifter för fonden och därför står det 0,45 procent hos dem. Det beror på att fondbolaget i sina dokument nämner att de uppskattar att transaktionskostnader mm inom fonden kommer uppgå till cirka 0,1 procent under ett år.

      Kostnaden i fonden är den samma oavsett var man äger den.

      Nordnet mfl är dåliga på att redovisa alla avgifter och visar i första hand den lägsta möjliga avgiften de kan. Det ser väl bättre ut så antar jag att de tänker.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Ok, tack för snabbt svar!

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....