Industrivärden bokslutsrapport 2023 - Sämre avkastning förestående?

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Bilden ovan visar Industrivärdens totalavkastning sedan 2014 samt prestandan varje enskilt år. Den är svår att se om man inte klickar på den så den förstoras. Prestandan är bra relativt index, inget att klaga på där.

I bokslutsrapporten som kom härom dagen föreslog de en utdelning om 7,75 kronor vilket är en höjning om 50 öre precis som året innan. Fredrik Lundberg gillar att göra på det viset och det syns tydligt i utdelningshistoriken i investmentbolaget Industrivärden samt Lundbergföretagen. Under 2023 tog Industrivärden emot 6418 miljoner kronor i utdelning ifrån portföljbolagen och det är en ökning med 17 procent mot året innan. Det ligger i Industrivärdens utdelningspolicy att bara dela ut en del av de utdelningar de tar emot för att behålla en stor del som återinvesteras i portföljen. Det innebär att utöver att portföljbolagen förmodligen höjer sin utdelning nästa år så kommer Industrivärden även äga fler aktier vilket också bidrar till att de tar emot än mer utdelning. År efter år köper Industrivärden fler aktier som pyntar än mer utdelning.

Jag tänkte fatta mig kort och har valt ut två saker ur rapporten jag tänkte skriva om. Utdelningen har jag avklarat redan och den andra pucken har jag nämnt kort; Industrivärdens totalavkastning.

Under 2023 genererade Industrivärden C-aktie en total avkastning om 33 procent vilket är mäkta bra jämfört med SIXRX som steg 19 procent. Detta vill jag belysa då det inte enbart är guld och gröna skogar. Avkastningen kommer nämligen till stor del av multipelexpansion i Industrivärdens aktie. Investmentbolagets börsportfölj gick precis som index upp 19 procent under 2023. Det är alltså Industrivärdens riktiga prestanda för 2023, plus 19 procent. Att aktien steg 33 procent kommer sig till stor del av att värderingen blivit mycket högre. Ja, värderingen i Industrivärden är nu rentav dyr och man kan rättmätigt spekulera i att den kan komma bli lägre framöver.

I skrivande stund värderas Industrivärden till en substansrabatt om endast 3,5 procent. Det är en avsevärt högre värdering än normalt och det är en mycket ovanligt hög värdering. Industrivärden brukar handlas kring 15 procent substansrabatt i närtid. Ser man över en längre period om 20 år så har rabatten varit än högre. Det där går upp och ned men när rabatten är endast 3,5 procent så ligger ner närmre till hands. Värderingar kan vara tokiga länge men det brukar rätta till sig med tiden. Över 10 procentenheter motvind via multipelkontraktion är dock tufft att ta i ett kort perspektiv som något eller några år. Jag tror inte att det dröjer längre än så. Skulle man kunna smeta ut den motvinden på 10 år så är den inte så tuff men ta den på 1 år och det svider rejält.

Jag äger Industrivärden långsiktigt och säljer den inte såvida inte värderingen blir fullständigt idiotisk som i tex Latour. Jag köper dock inte fler Industrivärden till den här skyhöga värderingen. Bolagets börsportfölj består av en handfull noterade storbolag. Man kan enkelt replikera den själv om man önskar och skippa att köpa Industrivärden dyrt. Då måste man heller inte klippa in de bolagen man motvilligt accepterat i Industrivärden när värderingen var låg. När man köper Industrivärden till 15 procent rabatt kan man leva med att man inte gillar tex Ericsson värst mycket. Det är ett litet innehav i Industrivärden och med en rabatt om 15 procent går det an.

Det är klart tänkbart att Industrivärdens aktie kommer generera en sämre avkastning än börsindex på kort sikt på grund av multipelkontraktion.

Länk till Industrivärden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

13 kommentarer:

  1. Trodde alla investmentbolag delade ut alla mottagna utdelningar. Blir det inte högre skatt om de behåller en del?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Regeln är inte fullt så enkel utan där finns en del ifs and buts. Dels behöver de inte dela ut hela beloppet för att helt slippa skatt men där finns även vissa faktorer som gör att innehav/utdelningar exkluderas i schablonskatten för investmentbolag. Nu är det längesedan jag läste det där men vill minnas att det bla gällde innehav där investmentbolaget är särskilt stor ägare. Minns inte procentsatsen.

      Det korta enkla svaret är att ja det kan bli högre skatt men det måste inte bli det.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Rolling Rockvideos05 februari, 2024 11:26

    Störande att jag inte kan logga in via googlekontot så man får mailsvar... Men Industrivärden är mitt näst största innehav, efter Investor och jag ligger ca +10% Någon idé på någon motsvarande investering som Industrivärden för åtminstone en del av mitt innehav i industrivärden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Rolling R,
      Över tid har INdustrivärden gått som index ungefär. En värdig ersättare kan således vara en vanlig svensk indexfond.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej petrusko! Tack för en bra genomgång. Ser att fler analyshus resonerar likadant och aktien pressas lite idag.
    Vad anser du om Lundbergföretagen som i detta nu handlas till premie?
    Mvh Martin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Martin,
      Tack för din kommentar. Lundbergs är ett bra bolag med fina defensiva tillgångar. Det är ett finansiellt starkt bolag som tar låg risk. Värderingen brukar variera ganska mycket över ett år och just nu är värderingen hög i Lundbergs. Det är tänkbart att lägre värdering åter kommer uppstå inom kort i Lundbergs likt det brukar göra under ett års tid.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Tack för bra blogg! Har en ganska stor post i Industrivärden. Är dock någon tveksam till att om man ska öka (även om kursen skulle gå ner). Som du säger brukar Industrivärden gå ungeför som index, fråga är då om det inte är bättre att köpa indexfond tex SEB Sverige Index. Samma avkastning men till bättre riskspridning? Allt gott! Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Anders,
      Tack för din kommentar. Ja men det är nog ingen dum ide att blanda in en sådan indexfond i resonemanget. För den som köper regelbundet kan det ju vara rimligt att överväga köpa Industrivärden när den är lågt värderad och att köpa indexfonden när Industrivärden är högt värderad.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Man skall nog inte bara se på substansrabatten, utan se vilka underliggande innehav som finns. Volvo, Essity, SHB, Alliema m.fl. med låg värdering. Låg skuldsättning dessutom. En trygg basaktie tillsammans med Investor anser jag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag håller med dig om att Industrivärden är en bra basaktie med fina innehav som har rimlig värdering generellt sett. När man gjort sin analys av Industrivärden och dess innehav behöver man även ta ställning till värderingen av Industrivärden. Jag föredrar att köpa när värderingen är rimlig snarare än som nu när den är historiskt hög.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Hej Petrusko.
    En fråga angående värdering som du nämner ovan. Vad är anledningen till att du säljer ett bolag om värderingen blir "idiotiskt" hög? Som caset med Latour till exempel. Du är inte den enda jag har sett som resonerar så men jag har aldrig förstått detta. Jag är långsiktig ägare i både Latour och Industrivärden men skulle aldrig få för mig att sälja bara för att värderingen är hög. Att inte köpa mer i ett alldeles för högt värderat bolag kan jag förstå, men att sälja något man redan äger bara för att marknaden anser att det är värt mer än vad det är... vad är grejen? Jag skulle inte sälja min lägenhet vid stranden bara för att någon skulle vara beredd att betala tre gånger vad den egentligen är värd.
    Tack som vanligt för en bra och informativ blogg.
    /K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena K,
      Att investera direkt i aktier handlar mycket om värdering. Ibland beter sig marknaden irrationellt åt bägge hållen. Aktier säljs ut till reapriser och ibland handlas de upp till korkat höga nivåer. Det är inte garanterat men det är ett bra bet att marknaden inte fortsätter vara korkad. Jag sålde större delen av mitt innehav i Latour långt över 300 kronor. Efter det har aktien stadigt gått ned. Den har gått ned som ett direkt resultat av att marknaden nyktrat till.

      Det har varit en fantastisk affär att sälja Latour när den var idiotiskt hög. De som köpte har fått usel avkastning likaså de som behöll.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej igen, och tack för svar.
      Jag köpte in mig i Latour strax efter spliten för en hundring och även om jag sedan inte sålde när den klättrade en bra bit över 300 så tycker jag att jag har fått allt annat än usel avkastning, så jag är nöjd. Sedan håller jag med dig om att marknaden förr eller senare nyktrar till, men det är ju högst oklart när detta sker. Latour kunde ju lika gärna ha fortsatt uppåt till det dubbla eller ännu mer, och då känns kanske inte försäljningen på 300 lika attraktiv längre. Sedan tänker jag att om jag hade sålt, då hade jag ju varit tvungen att placera dom pengarna i något annat under tiden som kunde ha blivit en bra eller dålig affär. Men, allt detta hamnar för mig i kategorin "tajma marknaden" och det är inget jag ger mig på av statistiska skäl. Jag fortsätter att behålla och för mig får en skyhög värdering fortsätta att inte vara en anledning att sälja.
      Intressant i alla fall att höra hur du resonerar kring saken så stort tack för svar.
      God avkastning på dig.
      /K

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....