Corem säljer två fastigheter för 90 MSEK

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.


Fastighetsbolaget Corem Property Group som nyligen tog in 1 miljard kronor via obligationer har idag skickat ut ett pressmeddelande om försäljning av två fastigheter. Det är bara en i raden av många försäljningar det senaste året som en följd av det högre ränteläget. 

Idag meddelar Corem försäljning av två fastigheter i Mölndal för 90 miljoner kronor. Köpare är KAB Fastigheter och det är primärt kontors och lagerytor i fastigheterna.

Corem har vidtagit en rad åtgärder för att kunna lösa in obligationer och medan allt inte är klappat och klart ännu ser det betydligt ljusare ut nu än det gjorde i somras. Sedan dess har Corem fått in miljardbelopp via försäljningar och den nyligen aviserade emissionen av obligationer. Hela grejen kretsar kring att man historiskt brukar rulla vidare finansiering genom att lösa utestående obligationer med nya. Under en period har det varit mycket ofördelaktigt att ge ut obligationer varpå melodin snarare varit att sälja fastigheter och lösa in obligationer och helt sonika bli av med dem.

Med Corems emission för någon vecka sedan samt emissioner av andra fastighetsbolag ser det inte ut att vara stängt på obligationsmarknaden längre. Prissättningen/räntorna har kommit ned och obligationer är så smått i rullning igen för fastighetsbolagen. 

Jag äger Corem Property preferensaktie och följer med nöje varje sådan här transaktion som stärker bolagets finansiella ställning och verkar för att optimera dess finansiering av verksamheten. En preferensaktie som den jag äger i Corem pyntar en fast utdelning men det beslutas om den årsvis på ordinarie bolagsstämma. Innan Corems alla fastighetsförsäljningar och obligationsemission var marknaden orolig för inställd utdelning på bolagets aktier. Nu är den oron betydligt mindre för dess preferensaktier. Jag köpte in mig tidigt i vintras när det börjat se ljusare ut men aktiekursen var fortfarande ganska deppig. Sedan dess är jag rejält på plus men nu hänger det på att bolaget föreslår full utdelning på preferensaktien inför bolagsstämman. Utdelningsförslaget kommer i samband med bokslutsrapporten 21 februari. Först då kan man andas ut för denna gången. Det finns viss uppsida i aktiekursen på ett förslag om ordinarie preferensutdelning men framförallt är nedsidan stor om förslaget blir indragen eller reducerad utdelning. Jag tror ju på "full" utdelning i Corem preferens men har vägt in risken för besvikelse när jag gjorde min investering.

Utdelningen på preferensaktien är 20 kronor per år och om den blir indragen buffras den upp med ränta dessutom. Det är dock inget roligt scenario och kräver nerver av stål att rida ut. Aktiekursen lär haverera om utdelningen uteblir och det är inte många som faktiskt fixar att rida ut en sådan grej. Min position i Corem Property preferens är tillräckligt liten för att jag skulle kunna välja att rida ut en besvikelse men i första hand säljer jag om jag får en rimlig möjlighet. Hur som helst, mitt huvudscenario är att Corem pyntar utdelning på preffen. Just nu är aktiekursen 213,5 kronor och utdelningen om 20 kronor ger en direktavkastning på 9,3 procent. Den höga direktavkastningen speglar en hög risk i bolaget och viss oro för utdelningen.

Länk till Corem Property preferens hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

5 kommentarer:

  1. Hej! Någon som vet om man kan delta i emission på avanaza genom att utnyttja krediten? D v s att man inte har beloppet med egna pengar på brytdagen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är ett smidigt sätt man kan nyttja krediten på. Om man deltar i IPOs behöver man inte ha pengar på kontot om man har en tillgänglig kredit. Får man tilldelning så dras beloppet ifrån krediten. Man behöver alltså inte ha cash ståendes på kontot när man har kredit. Det är en smidig lösning att ta det via krediten om man får tilldelning och i efterhand pynta in cashen. Många gånger får man ju inte tilldelning öht och sällan får man den tilldelning man önskat. Gött att slippa dunka in massa cash i onödan utan istället lösa det i efterhand med hjälp av krediten.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Precis så, tack!

      Radera
  2. Tjena! Om du jämför Corem pref med Tingsvalvet PREF, vilken tycker du är starkast? Corem är större, men Tingsvalvet verkar ha högre kvalité i sitt bestånd. Lägre exponering mot kontor, Corem 49%, Tingsvalvet 23,19%. Tingsvalvet har 53,7 i belåningsgrad, Corem 56%. Syns väl i värderingen av preferensaktierna också. Corem betydligt billigare pga risken.
    MVH Richard

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Richard,
      Tingsvalvet har en mer attraktiv fastighetstyp generellt sett i beståndet med lätt industri och handel som Dollarstore. En negativ faktor för Tingsvalvet relativt Corem är dess ringa storlek. Fastighetsbolag med större portföljer påverkas inte lika mycket av utmaningar med 1 fastighet ett tag. För en lilleputt som Tingsvalvet märks det desto mer.

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....