Industrivärden utdelningshistorik

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Den 2 februari släpper investmentbolaget Industrivärden sin bokslutsrapport och förslag till utdelning. Över tid har Industrivärden varit en hygglig utdelningshöjare. Ovan är deras utdelningshistorik över de senaste 10 åren. För 2019 var utdelningen 0 kronor och det har med Pandemiåret att göra. På våren 2020 när utdelning för 2019 skulle beslutas hade pandemin slagit till med full kraft och som en säkerhetsåtgärd höll man inne med utdelningen då. Klart förlåtligt när man nu ser på utdelningshistoriken och har det i åtanke.

Från 2014 till 2015 var där en sänkning av utdelningen och den grundade sig i att de ändrade sin utdelningspolicy. Då bestämde de sig för att hålla kvar mer utav utdelningar de tar emot för att ha ett gott kassaflöde som de kan återinvestera och växa bolaget. Inte kul med sänkning men syftet gillar jag och har överseende med den sänkningen.

Den senaste utdelningen var på 7,25 kronor och innebar en höjning om 50 öre mot året innan. Industrivärden med Fredrik Lundberg verkar gilla att höja på det där viset över tid till dess ett högre belopp kan vara relevant under ett antal år. Det är klart tänkbart att de nu till våren föreslår en höjning om 50 öre till 7,75 kronor. Kanske kör de en höjning med en 50-öring några år till innan de går över till en högre nivå. Under 2023 har Industrivärden tagit emot 6418 miljoner kronor i utdelning ifrån sina innehav vilket är 17 procent mer än under 2022 (5479 miljoner kronor). Industrivärden höjer alltså inte nödvändigtvis lika mycket som deras mottagna utdelningar växt utan de behåller en god del av cashen och investerar i fler aktier som på sikt pyntar än mer utdelning.

Anyhow, en utdelning om 7,75 kronor skulle på nuvarande kurs om 325,7 kronor innebära en direktavkastning om 2,38 procent. Industrivärden är ingen högutdelare men man kan se den som en utdelningsaktie ändå. De är i mina ögon en hygglig utdelningshöjare. Det är ingen perfekt utdelningshistorik ala en Dividend Aristocrat men ändå hygglig.

Jag äger Industrivärden som jag ser som en god grund i en långsiktig portfölj. Investmentbolaget har fina stabila innehav och har en hygglig historisk prestanda.

Länk till Industrivärden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

12 kommentarer:

  1. Hej, följt din blogg ett tag, tack för allt du delar på en lättförståelig nivå! Har du tittat något på Nordnets fond Global Index 125? Liknar väl ap7 med en den belåning. Om underliggande gör 8% per år borde fonden då över tid göra 10 per år? Tänker jag rätt där? (I teorin såklart, ingen vet något om framtiden osv)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Så länge man lyckas vara riktigt långsiktig torde Nordnets boostade 125-fond ge extra god avkastning. Det hänger sannolikt på investeraren. Att man lyckas ha is i magen när det går kass. Att man stannar kvar när det ser för jävligt ut. Att man inte säljer ut sig vid fel tillfälle osv

      Rent teoretiskt skall den där fonden gå bra. Jag tror på fonden men jag vet samtidigt att gemene man har svårt att sitta på händerna när det går dåligt.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för svaret!

      Radera
    3. Som jag förstår det kommer räntan som betalas på belåningen belasta fonden utöver avgift och transaktionskostnader. Det är inte supertransparent hur mycket denna ränta är på, men tror inte hävstången nödvändigtvis kommer att ge så mycket som man skulle önska. Kan vara värt att vänta och se hur den beter sig i lite upp- och nedgång innan man går in tungt.

      Radera
  2. Bara jag som saknar utdelningen från Tingsvalvet pref? Det står ju utbetalningsdag 3e januari men jag har inte fått något än..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Nej den har jag inte fått heller. Kanske kommer imorgon då. Jag avvaktar så dyker den nog upp.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Idag dök utdelningen ifrån Tingsvalvet preff upp på kontot.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Saknar Alm Equity prefs utdelning för idag också på Avanza

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alm Equity pref utd har kommit

      Radera
  4. Jag saknar den också

    SvaraRadera
  5. Hur ser du på att äga Industrivärden men också vissa av deras innehav enskilt?

    Jesper

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jesper,
      Det är inte problematiskt i mina ögon. När det rör sig om innehav som utgör bara en del av min totala portfölj kan jag utan vidare resonera att jag investerar i bra bolag och ev korsägande har ingen betydelse.

      Om jag däremot hade alla mina pengar i Industrivärden och bestämde mig för att investera i ett bolag till för att sprida risken, ja då skulle jag inte köpa ett bolag som ingår i Industrivärdens portfölj.

      I dagsläget väger Industrivärden kring 4 procent i min portfölj och jag äger även Handelsbanken till en vikt om drygt 1 procent i min portfölj. Jag har investerat i två bra bolag helt enkelt och den lilla överlappningen där är obetydlig. Jag får exponering i bägge bolagen ifrån diverse fonder jag äger också. Inte heller det är något direkt problem.

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....