1 månad med JGPI

 


För 1 månad sedan lade Avanza upp fonden JGPI ifrån JPMorgan i sitt system och jag har investerat i den sedan dess. Det har blivit en handfull köp och jag har kommit upp i en vikt av cirka 4 procent utav portföljen i den här fonden. Jag siktade på bortåt 5 procent initialt och kanske klipper jag in lite till eller så är jag nöjd här tillsvidare. 

Jag siktade på 5 procent initialt för att därefter avvakta och se hur fonden presterar. Se hur utdelningarna kommer in osv. Prestandamässigt har fonden startat bra men det är ju bara 1 månad och det säger förvisso inte så mycket. Grafen ovan visar fondens kursutveckling jämfört med globalindex. Utdelningen är inte inräknad i prestandan i grafen ovan.

Apropå utdelning så har fonden bara aviserat den första månadsutdelningen ännu och den kom in lägre än vad den kan tänkas vara på sikt. I årstakt blir den här första månadsutdelningen kring 4,6 procent direktavkastning. Utdelningen utgörs utav optionsintäkter samt de utdelningar fonden tar emot ifrån innehaven. Eftersom fonden är helt nystartad har de inte hunnit få in så mycket utdelningar ifrån innehaven och de kan tänkas behöva lite mer tid innan det är full fräs på optionsintäkterna.

Jag hoppas och förväntar mig att direktavkastningen blir lite högre. Åtminstone 7 procent förväntar jag mig men vi får se hur det blir. Jag tänker att när fonden har pyntat åtminstone 4-5 stycken utdelningar har man en bättre bild av vad den kommer ligga på i årstakt. Den första utdelningen aviserade de i månadsskiftet dec/jan och nu närmar vi oss månadsskifte jan/feb varpå nästa utdelning snart meddelas.

Den första utdelningen har redan haft X-dag men inte betalats ut ännu. Den har väldigt lång tid mellan X-dag till pay date. Vi får se om det blev speciellt den första utdelningen eller om det är så det kommer vara. 11 januari var X-dag för en månadsutdelning om $0,0957 och den 7 februari är paydate.

Kortfattat är det här en börshandlad fond som har som målsättning att generera hög månadsinkomst till investeraren och viss kurspotential på sikt. Den investerar i aktier globalt och säljer optioner för att generera intäkter att dela ut till oss investerare. Fondens namn är JPMorgan Global Equity Premium Income och har ticker JGPI på tyska börsen.

Läs mitt inlägg med mer info om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2023/12/nytt-innehav-jgpi-borshandlad-fond-med.html

27 kommentarer:

  1. Har du sett något som indikerar att denna fonden inte skulle prestera i princip exakt som dess motsvarighet på den amerikanska börsen, JEPI? Om jag inte är ute och cyklar är väl innehaven, och förvaltningsstrategin densamma? I så fall är det ju 8-9% yield vi ska förvänta oss, när väl optionshandeln sätter fart. Jag gissar att det som kom nu endast var den "direkta direktavkastningen" från de underliggande bolagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Innehaven är inte samma. Den här fonden har global inriktning. Den använder samma optionsstrategi men det är inte samma index den ställer optionerna mot om JEPI.

      Nej JEPI är en helt annan fond.

      Jag har läst att de siktar på 7-9 procent direktavkastning och det är det samma de siktat på för JEPI. Direktavkastningen har dock varit än högre än så tidvis i JEPI.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej,

    Jag upplever denna som en ypperlig globalfond med utdelning direkt i näven nu och inte om 20 år.
    Jag funderar på att vikta denna högt då jag anser att den fyller de kriterier jag söker.
    Visst man kan alltid argumentera att Länsförsäkringar global index kommer prestera bättre men att få 6-8% i näven direkt utan att direkt urholka värdet känns rimligt. Jag förväntar mig knappast någon tillväxt men det är helt okej.

    Tack för bra inlägg.

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja bara utdelningen kommer in så där högt som jag förväntar mig är det här en fond jag håller högt. Fin global exponering och lägre volatilitet. Med en hög utdelning nu är det en bra kombo för mig som vill ha inkomst nu och jag vill få det via hyggligt försiktiga placeringar.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej
    Har du dessa i en kf eller en isk?
    Tack för svar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Den här fonden har sin hemvist på Irland och där dras det ingen utländsk källskatt på utdelningar ifrån fonder. Den funkar således bra även på ett ISK.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Är också nöjd hittills. Köpte in mig 20 Dec och är upp 4,35% sedan dess. Bra kompliment till övriga portföljen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja den här fonden tillför verkligen något till portföljen. Jag strävar ständigt efter att sprida risk och att ha exponering i olika valutor, bolagstyper, tillgångsslag osv. En sådan här fond med intäkter ifrån optioner tillför något jag inte har sedan innan i portföljen.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. finns det någon liknande fond som kanske följer andra index? Ifall denna är global(?, mest usa), kanske det finns någon som ställer optioner mot europa eller andra marknader? Isåfall skulle man kunna köpa flera olika varianter för att sprida ut risken mer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Nicky,
      I dagsläget finns inget utbud här i EU men dett lär komma mer. Intresset för denna typ av fonder har snabbt blivit stort i USA och as we speak släpper flera andra fondbolag sina fonder med optionsstrategi. De vill ha en del av kakan. Det bör spilla över till EU på sikt, att fler fonder lanseras här.

      I dagsläget har GLOBAL X ett par covered call fonder i EU men de har en dålig strategi och är inte alls samma grejen. Googla petrusko qyle för att läsa mina tankar om global x fonder.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. ifall det nu kom flera varianter mot andra index, skulle du köpa mer sånt då? asså en större stek i din portfölj? eller räknas det kanske som samma sorts "bransch"(optioner?) o då inte vill ligga mer än din 7% regel?

      Radera
    3. Tjena Nicky,
      Om just JPMorgan släpper ytterligare någon här i EU kommer jag nog vara varsam med den totala exponeringen ifrån dem. Detta med anledning av att de använder sig av ELN i sina fonder. Det ger en motpartsrisk som de flesta andra covered call-fonderna inte har. Jag är inte orolig över den där risken kring ELNs men har ändå respekt för den.

      Andra utgivare utan ELNs skulle jag kunna bygga på med varpå det totalt kan få utgöra en större andel av portföljen.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Hej,

      Vad är ELN för något?

      Mvh

      Radera
    5. Hello,
      ELN står för Equity Linked Notes och kan grovt förenklat förklaras som att man buntar ihop flera värdepapper i ett och det kallas därefter för en ELN. En ELN har en utgivare i form av en tredje part och där finns således en motpartsrisk i det. En liten risk men ändå. JPMorgan använder sig utav dessa ELNs som skapas på deras begäran. Jag har sett video med Hamilton Reiner som är hjärnan bakom options och ELN-upplägget hos JPMorgan. Det verkar trovärdigt och rimligt men jag är ändå vaksam kring att det är en liten motpartsrisk där. Försiktig som jag är.

      Mvh petrusko

      Radera
    6. Nu blev jag osäker på om den här europeiska fonden använder sig av ELNs eller om det bara är den amerikanska versionen. Gick in i fondbolagets sajt för att dubbelkolla men hittar inte info om ELN. Kanske rörde jag ihop det och de kör inte det i den här fonden. Jag får spana vidare på det.

      Mvh petrusko

      Radera
    7. Näe det verkar som att jag rörde ihop det. Nu har jag gått igenom dokumentation, innehavslista osv för JGPI och där är inga ELN. Den amerikanska fonden JEPI arbetar med det men inte denna.

      Mvh petrusko

      Radera
    8. Hej,

      Tack för svar.

      Bra då känns det såklart tryggare.

      Jag har aldrig hört ELN innan så tack för infon ska läsa på så jag förstår vad det innebär.

      Mvh P

      Radera
  6. Vet du hur dessa optioner prissätts? Är de räntekänsliga, dvs kan vi förvänta oss lägre/högre utdelning i en lågränte/högräntemiljö? Jag tänker att den amerikanska fonden startade i en lågräntemiljö och gav hög utdelning då men att samma förutsättningar inte gäller längre?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Gustav,
      Ja räntan är inte grejen men volatilitet är det. I perioder av stora rörelser på börsen drar optionerna in mer cash.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Optioner prissätts utifrån en mängd variabler, bla utefter underliggande varans utveckling, historisk & implicit volatilitet, löptid, riskfria räntan mm. Se även här: https://enspiri.se/optionsbloggen

      Radera
  7. Hej, jätte bra blogg! Aldrig ställt en fråga tidigare men tänkte passa på, ser att du äger xact Sverige och SEB Sverige indexnära b, vad är anledning till de?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Frida,
      Tack för din kommentar. Det förstår jag att det ser konstigt ut att jag äger bägge de där. Jag har en förklaring dock. Primärt handlar det om att jag började investera i Xact Sverige för cirka 10 år sedan. Har använt den som min primära indexinvestering mot Sverige sedan dess. Relativt nyligen har jag tagit in SEB Sverige Indexnära b och tänker mig att jag framledes gör eventuellt regelbundet nysparande i den. Mitt innehav i Xact Sverige får ligga kvar snarare än att sälja och flytta in det i SEB Sverige Indexnära.

      SEB Sverige Indexnära b följer hela Stockholmsbörsen och är bättre på det viset att det är en bredare fond. På lång sikt som 10-20 år presterar breda sverigeindex bättre än de smalare indexen och anledning till det är att småbolagen som grupp överavkastar mot storbolag sett över längre tidsperioder.

      Ytterligare en fördel med SEB Sverige Indexnära är att den är lämpad för små regelbundna köp eftersom man inte behöver ta hänsyn till courtage och andelskurs som man måste göra för den börshandlade fonden Xact Sverige.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag förstår, tack för snabbt och tydligt svar! Då ska jag överväga att lägga till SEB Sverige indexnära B istället för att fortsätta investera i xact Sverige.

      Radera
  8. Hej,
    Tyckte man sa att det fanns en amerikansk version av denna, kan man se vad den har gett historiskt eller länk till den.
    Köpte precis in mig, kör likt dig, mer trygga och mindre volatila innehav "numer" och hoppas man får en trygg utdelare med någorlunda värdeökning också. Ha det gott Petrusko.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja den här fonden har skapats med inspiration från den mycket framgångsrika fonden JEPI i USA. Nedan är en länk till JPMorgans amerikanska sajt med info om JEPI, utdelningshistorik, historisk prestanda osv.

      Direktavkastning redovisas på flera alternativa sätt och den som heter "12 month rolling dividend yield" är vad de faktiskt har betalat de senaste 12 månaderna.

      https://am.jpmorgan.com/us/en/asset-management/adv/products/jpmorgan-equity-premium-income-etf-etf-shares-46641q332

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Hur fungerar det med utdelning i utländska valutor? Behöver man betala någon växlingsavgift eller liknande på den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Hos Avanza har jag fattat det som att man betalar valutaväxlingsavgift vid all hantering av utländsk valuta. Den syns inte klart och tydligt utan uppstår genom att man får en sämre växlingskurs motsvarande 0,25 procent.

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....