Swedbank först ut med bokslutsrapport idag

 


Swedbank är först ut bland storbankerna att släppa bokslutsrapport. Den kom in idag och där var inga konstigheter. Utdelningen blev i linje med bankens utdelningspolicy och marknadens förväntningar. Vinsten blev högre också det klart väntat efter magra år med nollräntor osv.

Med ett börsvärde om cirka 225 miljarder kronor är det ett stort bolag vi pratar om. Jag är glad över våra sunda svenska banker som drar in stora belopp i skatt och avgifter till staten varje år. Skattetrycket och bankavgifter osv är redan högre här i Sverige än övriga EU vilket är orättvist. Jag hoppas att bankerna behåller sin skattemässiga hemvist här i Sverige. 

Hur som helst, här kommer lite nyckeltal;

Vinst per aktie blev 30,27 kronor för 2023.

Utdelningen föreslås bli 15,15 kronor.

Avkastning på eget kapital blev 18,3 procent.

Kreditförlustnivå blev 0,09 procent.

VD-ordet var bland det tråkigaste jag läst. Mycket opersonligt och högst sannolikt bara signerat av VD medan någon annan bara rapat upp lite text. Inget ovanligt förvisso men jag föredrar rapporter med ett genuint VD-ord.

Utdelningspolicyn är att dela ut halva årsvinsten till aktieägarna. Precis som förra året går de närapå pricken hälften av vinsten i utdelning. Nedan är en utdelningsgraf för Swedbank. 


Jag äger de tre svenska storbankerna då jag skiftade över till dem ifrån preferensaktier för några år sedan. Som ett bet på högre räntor och det har spelat ut väl. Jag har fått en god totalavkastning och blickar jag framåt förväntar jag mig god utdelning ifrån bankerna de närmsta åren medan kursmässigt ser jag inte vägen lika tydligt. Bankerna är lågt värderade mot de vinster de nu genererar. De brukar dock alltid vara lågt värderade. Där finns faktorer som kan jacka upp värderingsmultiplarna en aning, tex att oron för fastighetssektorn försvinner. Som jag skrivit tidigare har jag inte för avsikt att äga storbank som en permanent komponent i portföljen. Jag utvärderar löpande om det är dags för mig att göra exit. När jag köpte var mitt case att det var stora utdelningar framledes och en tydlig kurspotential. Bägge de där två har nu infriats och mitt case i bankerna är varken det samma eller lika solklart längre. Samtidigt är det stora sunda bolag där risken på nedsidan är någorlunda begränsad. Ingen brådska att sälja för all del.


2 kommentarer:

  1. Utdelningsgrafen döljer effektivt att det inte var någon utdelning alls 2020. Samma sak med 2000-2008 som också saknas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var onekligen ett udda val i en graf

      Radera

Jag har sålt Fastpartner D

  I vintras klippte jag in ett gäng Fastpartner D strax över 50 kronor styck. Ränteläge och förutsättningar för bolaget pekade åt rätt håll ...