Snart utdelning i Wisdomtree Europe Equity Income ETF

 


Jag investerar i den börshandlade fonden Wisdomtree Europe Equity Income med ticker WTEE. Den innehåller europeiska högutdelare och den pyntar utdelning två gånger per år. Mitt på sommaren pyntar de en stor del av utdelningen och i januari pyntar de en mindre del.

Det här året var X-datum den 5 januari och utdelningen var på 0,1860 euro. Jämförelsevis var utdelningen på sommaren 0,51080 euro. Totalt en utdelning på 0,6968 euro vilket på nuvarande andelskurs 12,436 euro innebär en direktavkastning om 5,6 procent.

Utdelningen nu i januari har de inte meddelat ännu och det brukar vara så med börshandlade fonder att infon kommer någon dag innan eller någon dag efter X-dagen till och med. Däremot är Wisdomtree frikostiga med info rent generellt på sin sajt och de har bland annat info om hur den nuvarande portföljen i fonden delar ut. Per den 18 december är direktavkastningen för bolagen i fonden 6,35 procent. Det skall man inte nödvändigtvis rista i sten att det mynnar ut i en högre utdelning ifrån fonden nästa år. En fingervisning kan det vara om inte annat. Mycket kan förändras till dess utdelningen betalas. Bolag utgår ur indexet och nya kommer in. Bolagens utdelning förändras osv. Vi får se vad det mynnar ut i och det är utdelningen i juli som är avgörande. Då går lejonparten av utdelningen medan den nu i januari som sagt är mycket mindre.

Den här fonden gör ett annorlunda urval än många andra utdelningsfonder. Jag har beskrivit det kort i mitt inlägg om fonden som jag länkar till nedan men det innebär bla att den har många fler innehav än andra fonder.

Läs mitt inlägg om Wisdomtree Europe Equity Income: https://petrusko.blogspot.com/2023/10/wisdomtree-europe-equity-income-etf.html



9 kommentarer:

  1. Hej Petrusko.
    Vilken aktie i din portfölj anser du har högst risk?
    Vilken krydda typ har du i din portfölj.
    Jag vet du är försiktig men nån slags krydda?
    Vänligen
    Mvh Robban

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Normalt sett investerar jag inte i sådant som bär hög risk men just nu är där ändå något att snacka om. Generellt sett i fastighetssektorn är där en finansierings/refinansieringsrisk nu. Jag är inte orolig men man skall inte förringa den. Ta Corem Property tex. De är pressade av stigande finansieringskostnader och behöver refinansiera viss belåning. De har dock fina tillgångar som de avyttrar och löser det där.

      Så mest riskfyllt i min portfölj nu är de här fastighetsbolagen som kämpar med den där utmaningen.

      Krydda är inte min grej. Folk brukar associera det till små investeringar som de tror har enorm potential. Jag har inget sådant och tror inte på företeelsen. Det blir till skit de flesta sådana där "kryddor".

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Spännande med utdelningsfonder som delar ut i euro.

    Kanske kan vara något för mig.

    Har funderat att börja sprida mina risker och inte ha allt i en globalfond, som är tungt exponerad mot amerikanska bolag och därmed känslig för hur dollarn utvecklas gentemot den svenska kronan.

    SvaraRadera
  3. O T
    Nu kommer en sån där OT-kommentar igen... Har för mig att du tidigare pratat varmt om AP7Såfa och om det hade gått investera i denna utanför premiepensionen, så hade du gjort det. Kanske minns fel... Du kanske också sett PA:s utmärkelse till Nordnets Global Indexs 125 och blinkningen Nordnet själva gör till Såfan. Är den något du tittat på och vad tror du isf om den i dagens läge?/Nisse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja den där AP7-fonden med global exponering och belåning till superlåg avgift är ett rimligt fordon för en långsiktig resa.

      Nu är det ett tag sedan jag kollade på Nordnets gearade fond och minns inte vad jag tyckte om den vid lansering men om den liknar AP7 på det viset med bred globalexponering, gearing och låg avgift så är det en intressant komponent på riktigt lång sikt.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Jag gillar Wisdom Tree men den delar ut i Euro och just nu känns det som om kronan i dagsläget stärks dagligen mot euron= mindre i utdelning.
    Eller skall man helt enkelt bara tänka att det jämnar ut sig?
    Jag har en investeringshorisont på 10 år. Tar även emot med dollarn nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Mja det går att resonera lite olika kring valutan. Dollarn är historiskt dyr nu och kommer vara en motvindsfaktor härifrån. Samtidigt om man köper regelbundet så är ju grejen att man då köper både dyrt och billigt och över tid jämnar det ut sig.

      Beträffande Euron så har den ett snävare spann mot kronan än vad dollarn har. Sett till historiska kurser är inte Euron lika dyr/har inte lika stor fallhöjd som dollarn.

      Jag tar det försiktigt med större engångsköp i dollar nu när den står så här högt.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Gillar verkligen WTEE. Nyckeltalen från hemsidan.
    Price/Earnings 7.19
    Estimated Price/Earnings 7,82 på WTEE enligt hemsidan.
    https://www.wisdomtree.eu/sv-se/etfs/equities/wisdomtree-europe-equity-income-ucits-etf

    Har du någon annan uppfattning Petrusko? Är ju en nobrainer mot majoriteterna av S&P 500 ETF:er. Europa är 3 gånger så billigt på PE-tal på S&P 500 nu trots hög EUR-kurs.

    MVH Richard

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Richard,
      Jag gillar WTEE också och tror den kommer generera hygglig utdelning men i långa loppet kan potentialen i S&P500 tänkas vara större. Det är stor värderingsskillnad delvis för att amerikanska bolag generellt sett är högre värderade men framförallt för att WTEE har gjort ett specifik urval av bolag. Bolag som har ett mycket lägre p/e tal som tex bank.

      Som en enkel jämförelse kan man då tänka sig Swedbank, SEB och Handelsbanken Vs Apple, Microsoft och Nvidia.

      Det är väldig skillnad på de bolagen och medan bankerna kommer fortsätta dela ut rejäla utdelningar kan man tänka att de amerikanska techbolagen kommer fortsätta växa sin omsättning och vinst i en högre takt än de där bankerna.

      Mvh petrusko

      Radera

Jag har sålt Fastpartner D

  I vintras klippte jag in ett gäng Fastpartner D strax över 50 kronor styck. Ränteläge och förutsättningar för bolaget pekade åt rätt håll ...