Sagax D kostar 27 kronor

 


Idag kostar Sagax D 27 kronor. Den senaste tiden har vi fått allt mer signaler som pekar på en räntetopp och igår fick vi ett kvitto på det när Riksbanken lämnade styrräntan oförändrad på 4 procent. Efter en period om nästan två år och flertalet höjningar på raken lämnades nu räntan oförändrad. Det behöver ju inte bli så att vi sett den sista höjningen i närtid men det ser så ut just nu och marknaden prisar in det.

Sagax D är ingen vanlig stamaktie utan liknar mer en preferensaktie på det viset att den endast har rätt till en begränsad vinstutdelning om max 2 kronor per år. Detta gör att den värderas på ett annat sätt än vanliga aktier. Man värderar den sett till riskbilden i bolaget och sett till det allmänna ränteläget. Enkelt uttryckt kan man säga att man i värderingen landar i en viss premie mot den riskfria räntan. Just nu anser marknaden att Sagax D skall värderas till en direktavkastning om 7,41 procent.

Det är inte bara Sagax D som stigit på sistone utan det är den här typen av värdepapper som värderats upp generellt. En uppvärdering på att vi nu ser räntetoppen och någon räntesänkning eller två i en inte avlägsen framtid. Den här räntetoppen medger en högre värdering utav den här typen av värdepapper och rent operativt för bolagen bakom innebär det en hejd på stigande finansieringskostnader och lite ljusare utsikter.

Är det rätt pris är det fel pris? 27 kronor för Sagax D ja det kan man tycka olika om men som grupp har investerare idag satt det här priset och jag tycker det är rimligt. Jag har ökat i Sagax D de senaste månaderna. Inte nödvändigtvis för att jag spått räntetoppen utan snarare för att jag sett flertalet signaler om att den skulle komma i en inte alltför avlägsen framtid. Samtidigt som Sagax presterar bra operativt och har gjort smart kapitalanskaffning. Sagax har mycket god täckning av sin utdelning och genererar ett starkt kassaflöde varpå den här D-aktien attraherar mig.

Nästa utdelning ifrån Sagax D kommer direkt efter årsskiftet den 4 januari. X-datum för utdelningen är 28 december.

Sagax D har tidigare stått i över 35 kronor och det var under en period av rekordlåga räntor. För att hitta åter till den kursnivån är det ett liknande superlågt ränteläge som krävs. Det är inget man tror på i dagsläget men samtidigt var det ingen som trodde vi skulle ha negativa räntor och det var heller ingen som förutspådde den extremt snabba ränteuppgången vi nu haft de senaste 2 åren. Oavsett hur det blir med ränteläget är det viktigt att förstå att sådana här D-aktier värderas annorlunda än vanliga aktier och att det är tätt sammanlänkat med ränteläget. 

Inga rekordlåga räntor igen, inga 35 spänn för Sagax D igen.10 kommentarer:

 1. Herregud! Vem äger numera usla D-aktier! Till och med de trögaste har bytt till många bättre val. Tiden verkar stannat hos dig eller du vågar inte titta ut från din skal. Ännu en total värdelös inlägg om ingenting. Du försöker bara lura dig själv, vi andra genomskådar dina misstag. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Du ger nog många läsare ett gott skratt.

   Trevlig helg

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Anonym har lite av en poäng dock. Efter att SBB D nog blir utan utdelning för lång tid framöver och Fastpartner D hade både en och två vändor under våren. Jag litar också på Sagax, men rent generellt så är D-aktier mycket mer skrämmande än de var för två år sedan. Om ett nytt företag ger ut D-aktier idag så får det bli till generösa villkor.

   Radera
  3. Tjena Daniel,
   Det är nog svalt intresse om något bolag skulle ge ut en ny D-aktie i dagsläget. Fastpartner pajade sitt eget rykte men naggade även generellt på ryktet för D-aktier.

   Beträffande SBB så är det ju bara beklagligt att det blev som det blev. Ett uselt förtagsbygge som fick in otroligt många aktieägare som nu är helt körda.

   Jag föredrar Preferensaktier men gillar Sagax D.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Var rätt underhållande svar faktiskt från anonym, några för många öl på fredagskvällen kanske 😂. Blir nog bra på sikt med Sagax d från de här nivåerna men de där d aktierna hade jag dock gärna sett vara preferens aktier istället, något sämre för bolaget men bättre och tryggare för investerarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fonderingar,
   Ja de är en styggelse egentligen de där D-aktierna. De är okej när allt är bra men när det blir lite tuffare då har man en usel sits som D-ägare. Bolagen kan inte slopa utdelningen på de vanliga aktierna utan att slopa den även på D-aktien. Det lämnar mindre svängutrymme när det är en sits av allt eller inget.

   Preffar däremot kan bolaget besluta om utdelning på samtidigt som de slopar på vanliga stammisar.

   Bolag och dess förutsättningar kan förändras snabbt och Sagax D som jag idag finner så attans bra ja den kan snabbt förändras den med.

   Näe det är preffar jag vill ha.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej,

  Fråga om Vanecks etfer, är det ett pålitligt förvaltningsbolag?

  Gillar Vdiv och får man tillbaka källskatten på kf så ser den attraktiv ut.

  Mvh P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag tror inte man behöver vara orolig över att investera i Vanecks ETFer i termer av pålitlighet. De har ett rimligt rykte men framförallt är det UCITS fonder vilket är det regelverk som tex Swedbanks fonder också följer. Det är strikt uppstyrt så att investeraren skall vara skyddad.

   Vanecks ETFer har ofta hemvist någon annan stans än Irland varpå det dras utländsk källskatt på utdelningen de pyntar. Jag har sett en fräsig globalfond ifrån dem och den har hemvist i Nederländerna där det dras 15% källskatt på utdelningen. Det är smidigast att äga dem via en KF således.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej.
  Tack för grym blogg.

  I mitt fondsparande så har jag 25% I USA resten kör jag i Sverige. Jag är inget stort fan av andra marknader.

  Vad tycker du o, det upplägget .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Den amerikanska börsen är en fantastisk samling bolag. Det är vettigt att ha någon sorts exponering mot den. Vår svenska börs är fantastisk den också med en lång rad världsledande bolag som via sin globala försäljning tar del av all världens valutor och ekonomiska utveckling osv.

   Det är min åsikt att man som svensk egentligen klarar sig utmärkt med en enda fond. En bred svensk indexfond.

   Våra storbolag ger som sagt exponering mot hela världen och den svenska börsen har genererat mäktig avkastning historiskt. Bäst av alla världens börser de senaste 100 åren justerat för inflation. Stockholmsbörsen har god potential även framledes.

   Jag gillar ditt upplägg.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag sålde mina Tele2 och ökade i Cibus

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag presenterades en affär där Tele2s största ägare säljer hela sitt innehav i etappe...