Fördelaktigt att göra de stora misstagen tidigt

 


Vår tid här på jorden är ett livslångt lärande. Oavsett skede i livet så utvecklas vi och lär mer. Ett sätt att lära är av sina misstag och de kan vara oerhört lärorika. Misstagen alltså. Det här är absolut något tänkvärt när det kommer till investeringar och börsen.

Att tex lära sig om vikten av en väldiversifierad portfölj den hårda vägen svider mindre i början av investerarkarriären jämfört med ett senare skede när man ackumulerat en ansenlig summa pengar. Att ha en för stor del av portföljen i ett specifikt bolag eller sektor kan radera en stor del av kapitalet med inga eller små chanser att repa sig igen. Har man köpt en aktie på tex 60 kronor och den rasar ned till 10 kronor så är det en nedgång om cirka 83 procent. En sådan nedgång sker oftast av en god anledning och dina pengar är borta.

En sådan där smäll svider som tusan om bolaget väger tungt i din portfölj. Om du tex har 25 procent av portföljen i ett sådant bolag som raderar 83 procent av värdet för dig så har hela din portfölj backat över 20 procent allt annat lika.

Om innehavet i jordfräsen endast väger 3 procent i din portfölj däremot så svider det inte så värstans. Din portfölj har då backat cirka 2,5 procent totalt allt annat lika.

Hetsiga och oerfarna investerare kanske nu direkt resonerar att man måste satsa stort för att vinna stort. Det är bara ett uselt resonemang av folk som har bråttom att söla bort sina pengar. Ett litet antal mycket duktiga investerare lyckas med att generera signifikant överavkastning över tid. Warren Buffett är en av dem och jag är det inte. Sannolikt inte du heller och heller inte din granne med det där mäktiga tipset som bara "garanterat" kommer ge fet avkastning.

På börsen är det enkelt att generera fet avkastning. Man får bara inte ha bråttom. Det är tiden och effekten av ränta på ränta som gör sitt. När kapitalet får växa i takt med börsens genomsnittliga avkastning över en mycket lång tid, ja då växer det till något stort.

Det kan gå bra länge på börsen innan man upptäcker att man främst haft tur. Då kan det tyvärr vara ett sent läge och väldigt mycket pengar går upp i rök när man då får lära sig läxan om en väldiversifierad portfölj. Det misstaget är bättre att göra när man är ung och inte har så mycket pengar i portföljen ännu.



17 kommentarer:

  1. Kloka or dom alltid Petrusko. Det jag noterat nu de senaste 3 åren som jag pytsat in månadsvis och sparat. Är att när börsklimatet är gott går allt bra, inte lika bra såklart men allt går bra. Nu går allt å andra sidan dåligt. Väldigt tematiskt så.

    SvaraRadera
  2. Mycket kloka ord Petrusko instämmer helt.
    En fråga :hur tungt tycker du att man ska väga fonden aktiespararna direktavkastning B i sin portfölj?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mikael,
      Ja man kan resonera lite fram och åter kring det där. Å ena sidan innehåller fonden 21 bolag vilket är en ganska bred diversifiering. Å andra sidan är det mycket den saknar jämfört med Stockholmsbörsen. Den har inga småbolag och vissa sektorer ingår inte eftersom det inte finns bolag som passar fondens urval.

      Beroende på ens individuella förutsättningar kan man även resonera kring hur mycket man skall eller inte skall ha i fonden.

      För många sparare är den nog inte lämplig att ha som enda fond i en portfölj. En bred indexfond som följer Stockholmsbörsen är rimligt att ha som enda fond.

      Hur som helst, jag själv har viktat Aktiespararna Direktavkastning b kring 15 procent. Inte för att jag finner det olämpligt att ha mer där utan för att det passar sig så i min portfölj där jag valt att satsa på Xact Norden Högutdelande i första hand framför den här.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för svaret. Har också xact Norden högutdelande som bas i min portfölj.

      Radera
  3. Japp! Då får väl bloggaren och läsekretsen läsa A Random Walk Down Wallstreet:-)
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Lars,
      En fantastisk bok den där. En utav de bästa som skrivits om att investera på börsen.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Har varit aktiv i 5-6 år nu, gått på två minor och säkert inte den sista. SBB har jag tagit min förlust i. Sedan sitter jag på Intrum som under lång tid gick bra men när de slaktades försökte jag fånga kniven och gick in ganska tungt men det gick inget vidare då kursraset bara fortsatt. Det innehavet får till skillnad från SBB ligga på kontot som en påminnelse och kanske man återser slantarna någon gång i tiden.

    Nu ligger fokus på att jämna ut fördelning av innehav och bygga upp de utdelande fonderna. Får ändå säga att snedstegen skett tidigt iom att jag har omkring 20-25 år kvar till tänkt målgång så inget jag grämer mig över även om förlusterna, realiserade och orealiserade i SBB och Intrum motsvarar en 20%-kaka på totalen som är *poff* borta. Förhoppningsvis minskar risken för liknande händelser framöver genom ett större fokus på fonder.

    i Dagsläget har SSAB gått bäst av mina innehav och ligger på strax över 50% uppgång men det var inte längesedan den nosade strax över 100%. I jämförelse, Länsförsäkringar global index som jag månadssparat i sedan start ligger på 40% uppgång men har till skillnad från mina enskilda innehav som svänger en del mestadels tuggat sig sakta uppåt och stått emot bra vid nedgångar. Erfarenheten hittills är att fond-investeringarna sällan varit någon orsak till oro till skillnad mot enskilda aktieinnehav.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar och för att du delar med dig av dina erfarenheter. Det är betydelsefullt.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej! Har gjort en snudd på identisk resa som dig, med skillnad att jag sålt intrum med förlust. Men min förlust i SBB var nästan 20% av portföljen.. Har styrt om och kör mycket mer säkra kort nu som t.ex Lundberg.

      Radera
  5. Lika illa är det ju att ligga med för stor del i en bransch. T ex fastigheter där även du ju har legat tungt och måste ha sålt med stora förluster. Hälsningar Lasse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Lasse,
      Ja man behöver även se till att ha god riskspridning även över olika branscher. Att ha totalt 20 bolag i portföljen men allihop är fastighetsbolag är föga tröstande när fastighetssektorn hamnar i kylskåpet.

      En del av min aktiva placeringsstrategi har inneburit en stor portion av portföljen i fastighetssektorn historiskt. Det har varit en betydande faktor för min goda avkastning. De senaste åren har den verkat i motsatt riktning men turligt nog började jag min omplacering innan nedgången i fastighetssektorn slog till med kraft. HIstoriskt har jag tex haft bortåt 40 procent av portföljen i fastighetspreffar medan jag gjorde kraftig minskning där innan de gick ned och hade kvar kring 10 procent in i nedgången.

      Jag sålde för en tid sedan Heimstaden med en svidande förlust kring 20 spänn och behöll en liten slurk som jag sedan sålde kring 10-12 kronor med än större förlust. Det hör till och ingen är skonad från förlustaffärer i aktiv aktieplacering.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Bra inlägg. Mitt första år på börsen så la jag alldeles för mycket krut på ett enskilt First-North bolag som folk i bekantskapskretsen som var aktiva i den branschen och som hade lite insider-info sa att det bolaget skulle explodera och bli världsledande. Ryktet började sprida sig och folk började investera i bolaget. Aktiekursen steg snabbt i förhoppning om bra nyheter och jag såg mina pengar 3dubblas över kort tid. Alla bra nyheter uteblev och sakta kröp aktiekursen neråt och är nu nånstans på öres-nivå. Jag hoppade av nånstans efter något års väntan och landade på plus/minus noll tillslut.
    Vill aldrig sova så dåligt om nätterna som jag gjorde då, så efter det har jag aldrig gått i den fällan igen.

    SvaraRadera
  7. Jag har gjort många misstag genom åren. När jag började med aktier så satsade jag på en enda aktie, nämligen Ericsson B. Portföljen började genast gå mycket bättre när jag sålde det mesta av Ericsson och köpte flera olika aktier, dvs diversifiering. Den absolut största förlusten under min aktie karriär var i Framfab, en aktie som jag aldrig köpte och inte heller trodde på. Jag hade aktier i Guide Consultant som Framfab köpte och betalade med egna aktier. Man fick 3 Framfab aktier för 10 Guide Consultant aktier. Guide handlades för 200+ och Framfab för 800+ så det var en fördel för mig att invänta bytet innan jag sålde. När jag fick mina Framfab aktier så hade jag väldigt svårt att sälja ty Framfab gick upp med ca 200 kr per månad. Det kändes som att slakta gåsen som värper guldägg. Som sagt var så Framfab handlades för ca 800 kr när jag fick dessa och sedan gick aktierna raskt upp till över 3 700 kr, en fantastiskt uppgång. Därefter gick det fort utför. Nu säljer jag en aktie om jag inte tror på bolaget oavsett vad kursen står. En annan lärdom är att ett bolag kan tappa 90% av sitt värde flera ggr om. Framfab dök från 3 700+ kr ner till 11 öre.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Krusse,
      Vilken story! Tack att du delar med dig. Jag hoppas många läser och reflekterar kring din erfarenhet.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Jag är lite extra extrem i diversifieringen - har 200 bolag, 9 etf och 6 utdelande fonder.

    23% i störst bransch finans som iofs är både BDC, banker och investmentbolag

    Xact Norden är störst innehav 2,7%

    Man kan tycka att jag är för extrem men jag sover gott och tycker det är en kul hobby

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ingen har sprängt kontot på grund av för stor diversifiering. Som du avslutar med där att du sover gott är en viktig komponent i en rimlig strategi. Går man runt och oroar sig är det flera risker som följer med det. Dels har man sannolikt tagit för stor risk eftersom man oroar sig men också är det så att om man g år runt och oroar sig är man mer benägen att agera irrationellt. Man säljer när det backar, man är ju orolig liksom. När man väl lugnat sig har det stigit igen och man köper dyrt.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Tack för en riktigt bra blogg ich klokt inlägg, mina två största misstag var mina två första aktieaffärer Ericsson och Nokia hösten 1999, blev en bitter läxa som sitter kvar, en annan bra bok är the psychology of money mvh Anders

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....