Tänk om man hade...

 


Vi tittar ofta på andra och suktar efter det de har eller gjort. Någon nämner en bra investering eller visar en avkastningsgraf. Tänk om man hade ägt den där aktien eller tänk om man hade så mäktig avkastning i portföljen. Om man inte investerar till hundra procent i börsindex så är det så att ingen annan har samma strategi som dig. Sannolikt har ingen precis likadan portfölj som just den du har.

Själv kan jag ofta hamna i jämförelse med Investor. Ingenting går lika bra som Investor men ändå jämför jag det mesta med dem. Jag jämför indexfonder och andra bolag men inget går precis som Investor. Det vore ju konstigt om de gjorde det då de inte alls är samma sak som Investor. Jo jag är medveten om att det finns placeringar som avkastat bättre än Investor.

Ja nu snöade jag in lite mycket på min jämförelse med Investor och det är inte vad inlägget handlar om utan snarare om att titta på annat och sukta efter det.

Det där andra som just nu ser bättre ut kanske inte alls är lika bra imorgon eller kanske inte var så bra igår. För varje bra investering och mäktig avkastningsgraf finns det nog minst lika många mindre bra.

Man kan lätt driva iväg om man inte har en tydlig strategi som man håller sig till. Om jag hade haft hela min portfölj i Investor så hade den presterat precis som Investor. Jag hade dock inte hållit mig till min strategi då med bred riskspridning bla. Om man inte har strategi och portföljtänk kan man tex hamna i en dålig sits som att ha en väldigt stor del av portföljen i en enda aktie. Ingenting går spikrakt upp för alltid och oavsett hur bra ett bolag är så bör man begränsa sin exponering och möjliga förlust.

Kom ihåg det när du ser någon annans mäktiga avkastningsgraf eller när du tittar på någon aktie att du har din strategi och den är till för dig inte någon annan. Ingen annan har samma strategi som dig. En mäktig graf idag kanske är usel imorgon.

Sprid risken och lägg inte för mycket på en "häst". Tänk också på att börsen handlar om en långsiktig placeringshorisont. Se på saker i ett längre perspektiv. Titta inte så mycket på det andra har och gör. Gör din grej.



23 kommentarer:

  1. Hej,

    Ibland är det svårt att göra sin grej när det finns så mycket produkter och grejer.

    Jag försöker iallafall tänka att jag vill äga utdelande fonder.
    Men visst klart man blir besviken som när Xact högutdelande gick bra tills inna pandemin och därefter bröts någon trend.
    Gör man rätt/fel att behålla den?
    Händer samma sak för aktiespararna direktavkastning B?
    Visst vill man ha utdelning och inte ”misslyckas” är Xact Sverige det enda valet.

    Mvh P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja man blir så klart besviken när ens innehav går sämre än index. När det gäller Investor så har jag aldrig varit med om det tror jag men i flera andra fina investeringar har jag varit med om det. Har man rätt i sin syn så repar sig investeringen och tar hem tappet med råge i det långa loppet. Ibland blir det inte som man tänkt sig och det har jag varit med om också. Jag ägde Ratos från millennieskiftet och många år framåt. Det gav en fantastisk avkastning under mycket lång period men sedan blev den usel och jag hängde kvar med tro på bolaget lite för länge.

      Jag tror att Aktiespararna Direktavkastning kan stänga det här året som en plump i protokollet. Näe det är inte säkert att de tar igen det här iår men jag sitter lugnt med min investering och är övertygad om att den är bra i långa loppet. En sådan här investering gör man på minst 5 års sikt och att döma ut dem för ett par månaders svag prestanda är inte rimligt.

      Jag tror till fullo på Xact Norden Högutdelande och den metodik fonden kör med. Ja det är jädra surt att de inte repade sig i pandemikraschen likt svenska börsen. Det drar ned prestandan ordentligt sett på flera års tid. Bortsett från det jacket i kurvan är det ändå så att fonden levererar bra på det den skall. Det är lägre volatilitet i den och det är stora utdelningar. Totalavkastningen är rimlig om man har överseende med pandemikraschen.

      En vanlig sverigefond som Xact Sverige är ett mycket smart val. Då slipper man helt avvikelser som de jag nämner ovan. Man får sin del av börsens avkastning och det är rackarns bra det sett till cirka 10 procent historisk årlig avkastning.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej,

      Tack för fin input.

      Jag blir nog illa tvungen att äga alla 3 tror jag.
      Känns bättre för själen.

      Vilket i-lands problem.

      Mvh P

      Radera
  2. Det här året är Investor och Xact Nordens år! Fyller på varje månad och utdelningar som kommer för nästa år blir det öka i andra befintliga innehav/ Marcus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det låter gött det. Fina innehav att öka i över tid. Jag brukar också se ut några innehav jag vill öka i den närmsta tiden. Under en tid nu har jag ökat främst i Aktiespararna Direktavkastning b och framåt har jag inte vägen utstakad helt ännu. Jag filar på det och lutar åt bla ännu mer Xact Norden Högutdelande och diverse investmentbolag om värderingen bara är rimlig (Svolder bla).

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej
    Är man långsiktig i sitt sparande så blir det nog aldrig "helt tokigt"att ligga tung i Investor.
    Alla deras innehav är kanske inte mina favoriter men totalt sett så gör de sin grej väldigt bra.
    Diversifiering och en del onoterat får man på köpet så jag ökar andelen i portföljen hela tiden.
    //Jojje

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jojje,
      Det finns väldigt många placeringar som kan vara sämre än Investor att ligga tung i. Investor ger ju riskspridning i sig självt. Sin förträfflighet till trots kan det vara bra att inte heller låta Investor väga allt för tungt ty de kan också bli dåliga. Man kan låta Investor väga betydligt tyngre än "vanliga" enskilda aktier men ändå tänka på att sprida risken över fler placeringar än bara Investor.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej, fin blogg du har! Om jag börjar att investera i säg 2st fonder med start nu i maj månad med månadsspar på 200;-/per fond på säg minst 8års sikt. Vilka två fonder hade din rekommendation varit att månadsspara i då?

    Tack på förhand 🙏

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag brukar resonera att man bör ha en del av portföljen i en helt vanlig svensk indexfond. Min favorit bland sådana är PLUS Alla Bolag Sverige. Den följer hela Stockholmsbörsen till en rimlig avgift. Historiskt har ett sådant brett index presterat bättre avkastning än storbolagsindex som bara innehåller 30 bolag.

      Somliga är insnöade på att man måste ha en globalfond men jag anser att det förvisso kan vara trevligt men att man klarar sig utmärkt utan en sådan. En stor del av våra svenska bolag är globala och säljer i alla världens länder och valutor. På den vägen tar de del av valutaeffekter och goda tider i världens olika delar.

      Man behöver inte mer än en vanlig svensk indexfond men det finns fonder som kan vara nice ändå att komplettera med. Globalfond för all del men ett annat alternativ är att sätta en del av portföljen i våra svenska investmentbolag. De har som grupp presterat en mycket god avkastning historiskt och kan lyckas med det även i framtiden sett över långa perioder. SPiltan Aktiefond Investmentbolag är en bra fond för sådan exponering.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hej, fin blogg du har. Jag hade tänkt att månadsspara i 2st olika fonder à 200;-/per fond (400;- tot/månaden) till mitt barn med start nu i maj månad & på en sparhorisont på säg minst 8år. Vilka två fonder hade du investerat i?

    Tack på förhand och ser fram emot ditt svar 🙏

    SvaraRadera
  6. Börjar du bli sugen på Castellum igen? 98 kr nu med mkt högre substansvärde o rek idag på 135 kr. Tror de kommer pynta utdelning igen nästa år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Castellum är ett fantastiskt bolag med mycket fina fastigheter. De är i en stark finansiell ställning och jag tror på dem men avvaktar. Jag tror inte det är bråttom att gå in igen. Internationella investerar skyr Svenska fastigheter som pesten. Det sätter press på sektorn utöver de faktorer som redan håller den nere i form av ränta, inflation osv. Det där blåser inte över på en månad och det är sammantaget en våt filt över de här aktierna. Det krävs inte mycket för att fastighetsaktier skall backa ännu mer men det lär krävas en hel del för att sektorn skall ta fart på riktigt.

      Jag gillar Castellum och Roger Akelius. Jag tror att jag kommer äga Castellum igen i framtiden.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Jag har ingenting emot att Investor blir stor i aktieportföljen. Jag räknar med att om jag t.ex. har 10% Investor i portföljen så äger jag i själva verket 0,9% EQT, 2,1% Patricia Industies, o.s.v. med de andra innehaven. Så länge som de enskilda innehaven i Investor inte blir för stor del av portföljen så kan jag öka i Investor tänker jag.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
  8. Tänk om jag behållit de Fortnox jag köpte 2015 och sålde efter några veckor med ett par tusenlappar i vinst. Hade jag sålt dem idag hade vinsten varit 58 miljoner kronor...😂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste ha varit ett stort innehav du hade då??
      //Jojje

      Radera
    2. Annelie Gustafsson16 maj, 2023 06:30

      Ja, man kan ju nästan tro att det inte är sant 🙂

      Radera
  9. Vill bara tillägga att jag gillar din blogg och dina tankar, kommenterar oftast inte. Är ny och vill lära mig så gott jag kan. Hur lär man sig de med strategi? Förstår att de kan bli lång förklaring. Har ingen som jag kan lära mig av// Tack Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Linda,
      Till att börja med behöver man en bred kunskap om börsen, bolag och dess risker bla. Man får läsa och ta till sig info här och var.

      Mitt främsta lästips för den som vill skaffa sig god kunskap om börsen och goda möjligheter till sig själv att lyckas med att investera: The Little Book of Common Sense Investing av John C Bogle.

      Det är en helt fantastisk bok som ger dig all info du behöver. Följer man kunskapen i den boken kommer investeringar på börsen gå bra. Den är på engelska men är mycket lättläst. Saknar nästan helt konstiga termer och ord.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. Jag kan tänka samma sak när jag ser alla på fb och twitter som vill ha feedback (av för dem främmande personer) på sin portfölj. Folk verkar extremt ängsliga för att behöva göra egna val och stå för dem. Men om man lägger ut den på twitter kan man gott och väl få 50 olika åsikter om vad som "kan bli bättre", alltifrån "du kan lika gärna satsa på indexfonder" till "mer tillväxt och bitcoin." Har man då blivit något klokare?

    SvaraRadera
  11. Har i svenska portföljen börjat vikta om från enskilda aktier till xact högutdelande och Aktiespararna Direktavkastning. Finns ingen vinst i att hålla koll på enskilda aktier. Däremot är utbudet i Europa och USA betydligt snävare vad gäller ETF-er (som vi får köpa).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Snålgrisen,
      Det låter förnuftigt. I långa loppet är jag övertygad om att gemene man inte kommer prestera nämnvärt bättre med stockpicking vs indexfonder. Man har då gjort ett smart val att investera i just indexfonder. Det sparar både tid och bekymmer att investera i indexfonder.

      Mvh petrusko

      Radera
  12. Vilka 5-6 st Investmentbolag tycker du är lämpliga att ha i en portfölj tillsammans med indexfonder?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag tror inte det finns 5-6 st investmentbolag som har en rimlig värdering idag men om vi skiter i värdering så är bolagen jag gillar primärt nedanstående:

      Latour
      Investor
      Lundbergs
      Industrivärden
      Svolder

      Jag är inte jätteförtjust i något annat investmentbolag. Just nu äger jag inte Latour som fortfarande är väldigt högt värderade trots att de kommit ned en hel del. Svolder pendlar till och från med rabattvärdering och kanske jag klipper in den snart igen. De andra tre jag nämner har en okej värdering idag och jag äger dem.

      Mvh petrusko

      Radera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...