Investerat ett halvår i vanlig fond

 


Sedan 90-talet har jag investerat i utdelningsaktier och byggt upp min portfölj som jag nu lever på. Det har gått bra och jag har haft jättekul när jag gjort det. Det är fortfarande lika kul med aktier men jag har nu valt att flytta en stor del av kapitalet till indexfonder. I huvudsak börshandlade fonder som pyntar utdelning men jag har även en vanlig fond i form av Aktiespararna Direktavkastning b. Att jag gått över mer till fonder handlar om riskhantering. 

I höstas bad jag Avanza ta in fonden Aktiespararna Direktavkastning b i sitt sortiment och sedan dess har jag investerat i fonden. Det är nu drygt ett halvår som jag investerat i den här och jag reflekterade precis över det.

Mer specifikt resonerade jag kring själva handeln och mekaniken i den. Allt annat jag investerar i är börshandlat där affärer sker omgående och avgift i form av courtage tillkommer. Den här fonden är en traditionell fond där man lägger köporder innan kl 13 och får se sitt avslut dagen efter.
 Eftersom man inte pyntar courtage behöver man inte fundera på köpbelopp för att optimera utan det går bra att göra små köp om man så önskar. Det har jag nyttjat och flera gånger gjort små köp på bara några hundralappar. Jag har även suttit någon kväll och bestämt mig för att köpa mer i fonden och då enkelt lagt en köporder som man sedan inte behöver fundera mer på. 

Det finns för och nackdelar med både börshandel och handel i traditionella fonder. Här reflekterade jag över något jag fann smidigt med den traditionella fonden. Jag gillar det och skulle kunna tänka mig en eller ett par ytterligare vanliga fonder i portföljen.16 kommentarer:

 1. Instämmer, denna fond (och exact högutd.) passar mig perfekt. Kryddar den svenska portföljen med lite preffar. Innehavet i denna fond speglar ganska bra de bolag jag direktäger, samt att jag får lite mer industri och handel. Trist bara att det är så dålig info om själva utdelningen från Avanzas del. Den syns inte i förväntade utdelningar etc. Det tog ju flera år innan de fixade detta för ETF-er, så jag hoppas inte för mycket på att detta kommer att fixas i närtid. Enda nackdel är lite hög avgift...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ringde Avanza angående att just förväntade utdelningar inte syns på kontot, De svarade att de inte har möjlighet att ordna detta. Frågan är ju om det syns på kontot (den blåa stapeln) när väl utdelningen har betalats ut, detta kunde de inte svara på det är möjligt att det bara kommer in pengar på kontot utan att det registreras som en utdelning.
   Om man tex skulle lägga 1 mille i den här fonden så skulle det alltså stå 0 kr i utdelning på kontot, riktigt tråkigt för mig som gillar grafer o staplar.

   Radera
 2. Är nyfiken på vad utdelningen kan tänkas bli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det blir ju kul att veta så klart. Jag är beredd på att den kan sänkas en aning. Förvisso har utdelningar generellt sett höjts det senaste året men förra året tog fonden emot en rejäl bonusutdelning ifrån Tele2. Det saknas i år och gör stor skillnad. Sedan är det lite olika innehav och omviktningar så det är svårt att hålla koll på. Det blir som det blir och i början av juni får vi besked om utdelningens storlek.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Det ända som saknas nu är en globalt utdelande fond.

  Hoppas det dyker upp en snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Storebrand fonder erbjuder bla. Global All countries i utdelande klass, klass B. Avgift 0,3 och utdelningsmålsättning 4-6% av AUM. De pyntade 4-ish senast, vet inte exakt datum för det. Minsta insättning i denna andelsklass är dock 100KSEK och det verkar som om man måste bli direktkund hos Storebrand. Vet inte vad chanserna är att Avanza eller Nordnet skulle plocka in en sån fond?

   Radera
  2. Tar dom in den kan lätt tänka mig 100k direktinsättning.

   Tack för info

   Radera
  3. Tjena,
   Ja det finns allt en hel del fonder med utdelning där ute. Bara inte så många hos Avanza och Nordnet. Många fonder har på det här viset en andelsklass "B" som är utdelande. Ibland är det som du nämner en högre minsta köpbelopp men jag hade faktiskt missat att det var så på Storebrands fond som du nämner. Det är en bra fond i vart fall den där Storebrand Global All Countries.

   Ibland är de utdelande versionerna bara för institutionella investerare och ibland är de bara för fondbolagets egna plattform. Avanza har haft som standard att bara ta in icke utdelande versioner på sin plattform och det är många gånger anledningen att den utdelande versionen inte finns hos dem.

   Jag har inte hört mig för hur det är med den här Storebrandfonden men kanske jag gör det då jag gillar den.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Ja, vi kanske ska skicka lite förfrågningar till Avanza och försöka påverka dem. Avanza har ju Robur Global high dividend B med utdelning men ingen minsta insättning. Men den kostar 1%, har bara 50-talet innehav (jmf All countries 1500+) och utdelningsmålsättningen ligger på 3-5%, denna våren delade de ut ca 3%. Så den känns inte lika attraktiv alls. Bättre utdelning och betydligt bättre global riskspridning i All countries.

   Radera
 4. Gillar också den strategin.
  Man kan göra lite småköp ofta om man vill. Kul med en fond som delar ut också. Så detta är mitt enda innehav.
  Lite dumt kanske.
  Den har ju inte gått så bra i år.
  Men hoppas att det blir bra över tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer gå fint på tid. Fonden har fått fina priser av morningstar (som ändå får anses att vara seriös) även historiskt så har detta index gått fint, lite otur i år bara med att storbankerna inte hängt med OMX30 trots kanonrapporter men kan vända fort.

   Radera
 5. Hej,

  Snälla rätta mig om jag tänker fel här för det är något jag kom på igår efter ditt inlägg.

  Om fonden återinvesterar utdelningen fram tills att den ska betalas ut och aktiekursen sjunker när fonden ska sälja av och dela ut, riskerar då inte denna fonden att gå sämre än Ad A?

  Mvh P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är en tankevurpa. Totalavkastningen i AD a och AD b är den samma.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Perfekt fond för mig som har en utdelningsportfölj under uppbyggnad. Mina utdelningar är förhållandevis små så alla mina utdelningar sätts in i denna fond.

  Tack för bra sida.

  SvaraRadera
 7. Hittade en billig USA indexfond som är utdelande:
  SEB USA Indexnära D USD - Lux utd för 0.3%

  Men den handlas i USD vilket innebär växlingsavgift och jag kan inte utläsa när fonden delar ut.

  https://www.nordnet.se/marknaden/fondlistor/16802741-seb-usa-indexnara
  SEB USA Indexnära D USD - Lux utd rör sig ungefär som den billigare Handelsbanken USA Ind Crit, men med lite lägre avkastning eftersom utdelning inte återinvesteras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Den där fonden ifrån SEB har sitt säte i Luxemburg och beskattas därefter. INte lämplig i ett ISK.

   Den pyntar utdelning årligen i maj. Minns inte exakt men kring 2,5 procent tror jag det är den pyntar.

   Mvh petrusko

   Radera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...