Investera utländskt nu med svaga svenska kronan

 


I skrivande stund kostar 1 US Dollar 10,88 kronor och det är rubriker i media om den svaga svenska kronan. Det kan avskräcka att investera i utländska aktier och fonder. Man får mindre för pengarna och man tar en risk att kronan stärkts rejält när man väl skall sälja. Det är svår att spekulera i valuta och förutspå när den skall vända. Jag har sett folk undvika investera i USA när dollarn stod kring 9 kronor med anledning att de tyckte den var dyr. Sedan dess har både dollarn och den amerikanska börsen gått starkt.

Det är dock inte längesedan 1 dollar kostade en bit över 8 kronor, några år sedan bara.

Hur svenska kronan skall utvecklas framöver är som sagt svårt att sia om och jag tror inte det är rätt att helt skippa utländska aktier och fonder pga valutan. Om något kan man välja att inte investera lika mycket i utländskt medan man tycker det är "dyrt".

Även om man drar ned på investeringar i utländskt tycker jag man kan överväga att regelbundet köpa mer men för en lite mindre slant om man så önskar.

Du får själv landa i hur du skall göra med det där. Jag vill mana till eftertanke kring att kanske inte slopa utländskt helt och hållet. Själv gör jag så nu, jag skippar det inte helt men håller nere det. Jag siktar på att göra små regelbundna köp i en global indexfond. Vi vet ju faktiskt inte hur valutan skall gå. Om och när den vänder. 



22 kommentarer:

  1. Om jag förstår det hela rätt utifrån ditt sista stycke så undviker du att köpa utländska aktier men köper istället globalfond som består av 99% utländska aktier?

    Personligen har jag svårt att se vad som ska få kronkursen att flyga kommande år men hoppas jag har fel. I skrivande stund när de amerikanska giganterna är nära ATH såväl som USD/SEK så ligger jag närmare att skala av lite före att öka men vi får se hur det utvecklas - spännande tider oavsett! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Stefan,
      Tack för din kommentar. Jag gör alltså som så att jag fortsätter köpa utländskt men jag drar ned på det. Håller det till ett minimum kanske man kan säga. Av den anledningen väljer jag att investera via en fond för det är smidigt vid små regelbundna köp.

      Jag investerar alltså främst på hemmaplan nu med den svaga kronan men skippar inte utländskt helt och hållet.

      Mvh

      Radera
    2. Uppdaterade det stycket lite nu för att förtydliga hur jag menar och gör.

      Mvh petrusko

      Radera
    3. Fast Stefan, poängen Petrusk o har här är väl ändå att globala indexfonder kan köpas med svenska kronor, alltså inte dyr utl. valuta? Vill minnas att Kavastu även tippsat om detta tillvägagångssätt! /MvhKalle

      Radera
    4. Tjena Kalle,
      Jag har svårt att se varför det kan missuppfattas vad jag syftar till i inlägget. Jag upprepar flera gånger i inlägget min poäng som är att inte sluta helt att investera utomlands utan om något i sådana fall dra ner det men inte sluta helt.

      Det är som att ni vill misstolka det.

      Jag fortsätter köpa utländskt som sagt.

      Mvh petrusko

      Radera
    5. Hej Petrusko, jag förstår hur du menar och därför så kan det kanske just vara bra att sprida riskerna på detta sätt, då gärna med
      en globalfond i Sv kronor. Mvh /Kalle

      Radera
  2. Hej,

    Avanza uppmuntrar att komma med förslag på dessa utdelande fonder.

    Jag hittar dock inte så många, kanske du har bättre koll.

    Skulle vara intressant med ett inlägg där du visar upp vad som
    finns till buds så att säga.

    Uppskattar dina inlägg.

    Tack.
    Mvh

    SvaraRadera
  3. Började köpa amerikanska utdelningsaktier för tre år sedan. Känns riktigt bra med växande kvartalsutdelningar i kombo med valutakursen. Sen önskar man såklart att man köpte mer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det har varit väldigt nice att ta emot utdelningar i dollar de senaste åren. Någon gång kommer det vända och slå åt andra hållet och då är det förstås inte lika nice. Över tiden jämnar det ut sig.

      Det rimliga är att fokusera på att äga bra bolag och inte försöka spekulera i valutor.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Men för de amerikanska innehav vi redan har får vi ju en fin boost. Både till kursen o utdelningar?

    För egen del köper jag på som vanligt o låter mig inte påverkas av valutan. Tajma valutan mot börskurser känns som ett loose-loose?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det har verkligen varit en fin boost valutautvecklingen. Som du är inne på är det vettigt att fokusera på att äga bra bolag. Att inte försöka spekulera i valuta.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Det är lite synd att vi har en sån liten valuta, det gör det hela mycket svårare. Vem kan förutse valutarörelser? Det brittiska pundet är på långsikt en fallande valuta medan schweizerfrancen är stadigt uppåtgående medan kronan pendlar friskt. Själv köper jag 50% index SE och 50% index global och hoppas på det bästa

    SvaraRadera
  6. "Vem kan förutse valutarörelser?" För oss som följt samhällsutvecklingen de senaste 10 åren var det inte jättesvårt att förstå att svenska kronan skulle falla mycket. Svenskars verklighetsbortkoppling är bisarr. Jag har varit ca 80% investerad i utlandet sedan start. Idag ca 90% /Henrik Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men...valutans utveckling har ju med pandemin, kriget, inflationen o internationell osäkerhet att göra. På det räntehöjningar o en starkare dollar, samt vår egna lokala bostadsmarknad. Inget som var direkt enkelt att förutspå 2013.

      Att bara dra till "samhällsutvecklingen" som standardsvar är jag tveksam till.

      Radera
    2. Hej Anonym. Men... en valuta är en värdemätare på det ekonomiska förtroendet för ett land, då priset sätts på en internationell marknad. Både i termer av investeringsmöjligheter och trygghet. De senaste 10 åren är kulmen på en flera decennier lång samhällsutveckling där Sverige irrat iväg. Det har tämligen lite att göra med "pandemin, kriget, inflationen o internationell osäkerhet" i det längre perspektivet. Följ denna länk till USD/SEK hos avanza. https://www.avanza.se/index/om-indexet.html/19000/usd-sek Och ställ den på max, så ser du den långa trenden. Sedan 1986 har dollarn stärkts med 53%. År 1970 kostade en schweizerfrank 1,21 SEK. Idag kostar den 11,9 SEK. https://www.svd.se/a/gPeEmA/muskelfrancen-som-far-svenskarna-att-fly /Henrik Jansson

      Radera
    3. För några år sen läste jag i en bok av en psykolog att under nästan hela psykologins historia har neuros varit den vanligaste diagnosen. Men inte längre. Idag är det narcissism. Narcissism handlar om att inte känslomässigt kunna hantera förlust. För att undvika förlusten skapar personen falska narrativ som substitut för en för svår verklighet och lever alltså därför med en foten i en fantasivärld. Trumps "stulna val" är ett exempel. Det är tyvärr också vad vi håller på med i stor skala i Sverige. Men fortsätt du att investera här, det är dina pengar. /Henrik Jansson

      Radera
  7. Hur funkar det med en svensk globalfond, är det valutarisk i den också? Kan man köpa globalfonder i annan valuta eller dylikt? Dåligt formulerad fråga kanske :/ men kan du laborera kring det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Vilken valuta en fond är noterad i har ingen betydelse. Det är tillgångarna i fonden som styr.

      En globalfond tex innehåller aktier i många olika valutor men främst i dollar.

      De aktierna och dess valutakurser är värdet på fonden.

      Ja du har full valutarisk i en svensk globalfond.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Hej,

    En helt super seriös och relevant fråga.

    Om du skulle börja placera idag i indexfonder hur hade din fördelning sett ut ang global/usa resp Europa, Sverige, Norden ?

    Och låt säga att man har ett större kapital >1M hur många månader är rimligt att pytsa in tills full investerad?

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag hade lagt majoriteten i en bred svensk indexfond. En globalfond kan vara en bra komponent för att jämna ut värdeutvecklingen i depån. På en höft så där 60 procent svensk indexfond och 40 procent global indexfond.

      Teoretiskt sett är det bäst att investera allt på ett bräde men vi är usla på att hantera den psykologisk press det innebär om börsen går dåligt direkt efter vi smackat in allt. Då säljer vi när det gått ned och köper tillbaka efter det gått upp igen. Av den anledningen resonerar jag att det är rimligt att sprida ut köpen över tid. 1 miljon kronor kanske man smetar ut över en period om 12 månader.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Det får bli följande:

      Handelsbanken auto 100 ca 13%
      Handelsbanken Europa index ca 6,6%
      Handelsbanken global högutdelande ca 6,6%
      Handelsbanken global index ca 10%
      Handelsbanken Sverige 100 ca 20%
      Handelsbanken usa index ca 10%
      Xact Norden högutdelande ca 16%
      Xact Sverige ca 16%

      Tror det blir skapligt över tid det där enkelt o bra.

      Radera

Cibus Q1 rapport 2024

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag släppte fastighetsbolaget Cibus sin rapport för det första kvartalet 2023. Verksa...