Lundbergs rapport för det första kvartalet 2023

 


Investmentbolaget Lundbergs släppte idag sin rapport för det första kvartalet 2023. Sent relativt andra bolag men det är inte hela världen då tillgångarna i bolaget i hög grad är börsnoterade och utvecklingen för Lundbergs därmed är lätt att följa via börsen. Det brukar inte vara så mycket att orda om i rapporter ifrån investmentbolagen och så är det även denna gång. Något kan man alltid säga och jag kommer till saken strax.

Ett sidospår är det där med att kalla Lundbergs för investmentbolag. Det är helt okej i folkmun men egentligen är de ett investeringsföretag. Det är ungefär samma grejen men det skiljer lite i hur de beskattas. Det är ingen big deal, vi surfar vidare och kallar Lundbergs för Investmentbolag.

Vad jag tänkte lyfta fram i den här rapporten handlar om att Lundbergs håller en försiktig profil. Helt i linje med hur direktören Fredrik Lundberg är som investerare och vad man kan förvänta sig av bolaget som bär hans namn. De olika portföljbolagen får instruktioner/uppmaningar ifrån Lundbergs att hålla sig finansiellt starka och redo att möta utmaningar.

Investmentbolaget Lundbergs innehåller även en onoterad del i form av Lundbergs Fastigheter och även där är det försiktigt och finansiell styrka som råder. Lundbergs har en räntebärande nettoskuld om 5399 miljoner kronor vilken i sin helhet är hänförlig till Lundbergs Fastigheter. Med ett fastighetsvärde om 28043 miljoner kronor innebär det en belåningsgrad om cirka 19 procent.

I portföljen har Lundbergs även det noterade fastighetsbolaget Hufvudstaden, känt för sin låga belåningsgrad. Den ligger i samma häraden i Hufvudstaden likt Lundbergs Fastigheter där strax under 20 procent.

Just nu är det lite kris bland fastighetsbolagen och den grundar sig i att finansieringskostnader skjuter i höjden för dem. För bolagen med normal till hög belåningsgrad är det kris medan det i Lundbergsfären med sina 19 procent belåningsgrad inte är det minsta kris.1 kommentar:

  1. Så skulden du pratar om på 5399 miljoner är alltså från Lundberg fastigheter, dvs det rör sig inte om belåning på belåning? Själva lundbergföretagen har inte extra belåning på lundberg fastigheter utöver de lånen som finns just i Lundberg fastigheter? Ursäkta, något dålig formulering men hoppas du förstår.

    Finns inget annat börsbolag som har så låg belåning som Hufvudstaden och Lundberg fastigheter?

    SvaraRadera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...