Då meddelas utdelning i Aktiespararna Direktavkastning b

 


Den mest frekventa frågan jag får just nu kretsar kring utdelningen i fonden Aktiespararna Direktavkastning b. Primärt är det när utdelningen meddelas som efterfrågas. Jag har pratat med fondförvaltaren som meddelar följande:

Utdelningens storlek och utdelningsdatum meddelas i början av juni. Den betalas ut i slutet av juni.

Förra året betalade de i juni en utdelning om 9,21 kronor per fondandel. Generellt sett har utdelningar blivit högre det senaste året och i den aspekten kan man tänka att utdelningen i fonden också skall bli högre i år. Det är dock fler faktorer som spelar in här. Fonden viktas om en gång per år och några innehav byts ut. Vissa bolag lämnar extrautdelning ett år men kanske inte varje år.

Jag tar inte en höjning för givet och är beredd på att utdelningen kan bli lägre av ovan nämnd anledning. Sett över en längre period torde fonden uppvisa en stigande utdelningstrend men det kan som sagt slå lite mellan åren. Fonden delar ut de utdelningar den tagit emot mellan utdelningsbesluten. På ett ungefär kan vi säga att det är perioden juni till maj.

Vill man inte ha utdelningar så finns det en version av fonden som inte pyntar och den heter då A på slutet istället för B; Aktiespararna Direktavkastning A. I ett långsiktigt spar tex där man inte behöver pengarna på många år kan det vara gött att inte behöva hantera utdelningen själv. Att behöva återinvestera den. Det slipper man med A-versionen av fonden där utdelningar stannar kvar inom fonden och växer vidare. Totalavkastningen är den samma för de två versionerna av fonden.

Läs mitt inlägg om Aktiespararna Direktavkastning b.

Vad är direktavkastningen i fonden? Räknat på förra årets utdelning om 9,21 kronor och senaste andelskurs om 131,36 kronor så är den 7 procent.



22 kommentarer:

  1. Bra information om fonden! Ofta är det förvånansvärt svårt att få tag just den här informationen, som för många är högst väsentlig. Vet du vad som gäller för x-dag för denna fond (give att man har b, såklart) ? Har letat men inte funnit. Allt gott! Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Anders,
      Datum som rör utdelningen meddelas i början av juni. X-dag kommer vara i slutet av juni i samband med utbetalning men du får alltså ge dig till tåls till början juni innan du får exakta datum.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Och fonden har fortfarande bara en utdelning per år?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Jag tror det men vi får definitivt besked i början av juni.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Jag hade i princip kunnat byta ut samtliga aktier i vår svenska ISK-portfölj mot denna fond, kanske sparat lite fixed income. Då kan man "nästan" skippa bolagsrisken. Alternativt återskapa portföljen med aktier och spara förvaltningsavgiften. Lite kluven här...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så jag tänkte.

      Så slipper man allt med bolags analyser osv.

      Denna och Xact Norden högutdelande täcker mina önskemål och behov av utdelning super fint.

      Mvh

      Radera
    2. Varför betala förvaltningsavgifter på 0,37% när du kan äga aktierna istället och spara 3700 kr per år per 1mkr. Om du vill kan du vikta de 21 bolagen som i fonden.

      Radera
    3. Inte helt rimligt att använda 0 kr som jämförelsetal? Antar att du har får en del courtagekostnader om du ska investera i 21 olika aktier för ca 50 tkr? Sen en del arbetstid, hur man vill räkna på den är ju upp till var och en förstås. :)

      Radera
    4. Precis så kände jag också snålgrisen. Gick till handling här i April och sålde av det mesta och investerade i aktispararna B, xact högut och vanguard. Behöll några innehav som Assa, Holmen, Nibe, Astra.

      Radera
  4. Hej,

    Tack för bra info.

    Denna tillsammans med Xact Norden högutdelande känns super bra :)

    Många fina utdelningar som kommer trilla in dem kommande åren och det bästa av allt är att fonderna är själv sorterande.

    Tack för all info du har lagt om produkter och fonder och allt.

    Mvh P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Tack för din kommentar. Jag kör de där två fonderna som en rejäl bas i portföljen.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hej petrusko vet du om erhållna utdelningar kommer att synas på avanza stapeln över mottagna utdelningar?
    Om det är något som stör mig så är det just att jag inte kan se förväntade utdelningar överhuvudtaget när det gäller denna fonden när jag loggar in på avanza.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mikael,
      Jag tror inte det tyvärr. Avanza har nog inte systemstöd för det i dagsläget och eftersom det berör så få fonder kommer de nog inte lägga tid och pengar på att fixa det.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Nämnde fondförvaltaren något om fler utdelningstillfällen ?

    Mvh

    SvaraRadera
  7. Läs tidigare inlägg från petrusko.

    SvaraRadera
  8. Förstår inte varför en aktiv aktieägare ska köpa och äga större andel fonder. Även denna fond ger utdelning ändå blir dyr affär. Köp- och säljkurs ofta är okontrollerade och dyrt, avgifter kommer utöver och utdelningen ätas upp av nån ska få betald för att göra nåt som vi kan göra själv bättre. Fonder passar perfekt för endast de passiva och okunniga. Är man aktiv och har en hyfsad kunskap om börsen då är det dum ha fonder. Det är bara i så fall ett tecken på rädsla. Antigen man är aktiv eller passiv aktiehandlare. Dessutom man har inte info om utdelning, betalningen ... lika som aktier. Jag är också övertygad att utdelningen kommer att vara snål och otydlig, fonder kan ofta lätt manipulerar och dra av massa kostnader. Jag skulle hellre ha köpt Xact-produkter. Ni kommer att märka detta efter 1-2 år och byter hela.

    SvaraRadera
  9. Blev intresserad av denna pga att den verkar vara en av de få fonder som har utdelning. Har ni fler tips på dessa i sådana fall (€/$/kr)

    Brukar nämligen ha en belåning om max 1,1 och tror att ett automatiskt månadsspar i något som detta blir perfekt i längden genom autoamortera på krediten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Först och främst vill jag säga att du har en rimlig strategi kring belåning där. Dels maxnivån men också en inriktning mot fonder likt denna. Är man bara långsiktig så bör det betala sig i slutändan.

      Det finns inte så många vanliga fonder som delar ut riktiga cash. Det finns ett litet gäng som har utdelning men flera av dem pyntar utdelningen i form av nya fondandelar.

      Börshandlade fonder finns det ett par svenska som pyntar cash utdelning. Jag har investerat i dem bägge och de heter Xact Sverige samt Xact Norden Högutdelande. Sedan finns det ett brett utbud av euronoterade börshandlade fonder som vi kan köpa via Tyska börsen. Jag har bla investerat i Vanguard All WOrld High Dividend Yield, länkar till mitt inlägg om den nedan:

      https://petrusko.blogspot.com/2020/05/vanguard-all-world-high-dividend-yield.html

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Ny utdelande fond

      https://swedbankrobur.auxality.com/fund/F00001DGYV/global-high-dividend-b?lang=sv

      Radera
    3. Hej, den fonden ifrån Swedbank har allt funnits ett tag. Den finns hos Avanza men varningens finger för att den inte pyntar cash utdelning. Den pyntar utdelning i form av nya fondandelar. Det är skitdumt men det är så det är.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. Hej! Angående Swedbanks High Dividend B. Var finns info om art dom delar ut fler andelar? Jag har har bara hittat info att A och C-varianten är ackumulerade, men att B är utdelande. Tacksam för mer info om B-varianten.

    Och tack för en bra blogg! :-)

    SvaraRadera

Cibus Q1 rapport 2024

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag släppte fastighetsbolaget Cibus sin rapport för det första kvartalet 2024. Verksa...