Tips till Avanza

 


Avanza har ett gäng egna fonder och de senaste åren har de släppt flera nya som lockat till sig många investerare. Det här inlägget är mitt tips till Avanza på en eller några nya fonder. Självklart med utdelning eftersom jag är jag.

Vi är många som av olika anledningar vill ha utdelning ifrån våra investeringar. Det finns några få fonder som handlas i svenska kronor som snabbt blivit populära för sin inriktning mot utdelningsaktier. Aktiespararna Direktavkastning b är en utav dem och Avanza tog in den i sortimentet i höstas efter att jag pitchade det för dem. Sedan dess har de fått tusentals investerare i fonden.

Vi investerare kan nu enkelt och smidigt investera i svenska och nordiska utdelningsaktier via fonder. Till lågt/inget courtage och utan valutaväxlingsavgifter. Vill vi investera utanför norden så är det främst utländska börshandlade fonder som står till buds.

Mitt tips till Avanza är att knyta till sig utdelningsinvesterare via en eller några egna Avanza-fonder med cash utdelning. Tänkbar inriktning är Globalt, USA, Europa. Det tillför något och jag är övertygad om att ni kan knyta till er ett stort gäng utdelningsinvesterare på detta viset.

Passiv indexfond med rimlig avgift skall det vara så klart. Hög utdelning är sannolikt mer lockande än någon enstaka procent direktavkastning (som det blir om fokus är utdelningshöjare främst). 

Jag står först i kön att investera i dessa nya fonder.31 kommentarer:

 1. Hej,

  Bra där.

  Precis vad jag letar efter för att komplettera.

  SvaraRadera
 2. Viktigt att dessa delar ut CASH också, så att inte bara fonden fokuserar på utdelande företag och ackumulerar utdelningen i fonden

  SvaraRadera
 3. Vi är många som är intresserade av dylika fonder! Bra att du pushar på Avanza och nordnet!

  Tompa!

  SvaraRadera
 4. Hej,

  Mycket bra förslag, denna typen av fonder skulle komplettera de existerande för Sverige och Norden, jag skulle absolut investera i fonder med denna inriktning.

  SvaraRadera
 5. Jag skulle absolut vara intresserad av en fond som investerar globalt och som delar ut utdelningen företagen ger till andelsägarna i svenska kronor, enligt svenska skatteregler. Fonden hanterar alla utländska skatter och valutaväxlingar.

  Det finns utländska fonder åt det hållet. Kanske Avanza kan samarbeta med någon annan bank. Det finns helt säkert en marknad och om inte Avanza gör det så kanske någon annan bank går före. Nordnet, om du läser det här...

  SvaraRadera
 6. Räkna med mig!

  SvaraRadera
 7. Toppen Petrusko!
  Bra initiativ😃

  SvaraRadera
 8. Hej Petrusko,
  Bra inlägg! Ett annat förslag är att reducera avgifterna på befintliga ETF:er.
  Med vänlig hälsning
  Tobias

  SvaraRadera
 9. Bra förslag Petrusko.
  Mvh Roger

  SvaraRadera
 10. Stort tack för tydligt förslag och kul att du ställer dig först i kön 👍 //Jesper på Avanzas fondbolag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas förslaget går genom, en global/usa indexfond som ger utdelning är precis det jag söker till min portfölj👍🏻

   Radera
 11. Bra ide till Avanza! Tjata på dem! Mvh Mackan

  SvaraRadera
 12. Tycker det är märkligt att det inte finns fler utdelande fonder med tanke på hur populärt det är med just utdelningsaktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. i USA finns det hur många ETF-er som helst. I Sverige har just aktieutdelning ett marginellt intresse...

   Radera
 13. Hej Petrusko!

  Long time fan, first time commenter!

  Jag skulle vilja föreslå en europeisk version av SCHD, som du säkert känner till. Möjligen världens bästa ETF, den yieldar 3,6% och har slagit S&P 500 i över 10 år.
  De verkar lyssna på dig, de på Avanza och Nordnet, så du kanske skulle kunna tipsa de om det.
  Vet inte om det skulle vara lagligt att marknadsföra den som "SCHD liknande", men du kan göra reklam för den ETF:n här på bloggen.
  Jag har själv märkt i olika europeiska finansbloggar att det finns ett stort sug efter en europeisk SCHD.

  SvaraRadera
 14. ja de hade varit kul om dom fixa till detta./Peter

  SvaraRadera
 15. Jag köpte en utdelande (utländsk) fond på Avanza, 2017 eller -18, bara för att se hur det funkade. Det gick bra och jag fick min utdelning. Jag sålde fonden, men köpte en annan, utländsk och utdelande, fond lite senare. Utdelningen från den fonden återinvestera Avanza automagiskt i fonden. Jag skrev till Avanza och frågade varför de gjorde så (och också varför de gjorde annorlunda med den andra fonden), och fick svaret "svenska fonder ger inte utdelning", vilket ju inte var vad jag frågade. Jag formulerade om frågan, så att det verkligen inte gick att missförstå att det var en utdelande utländsk fond det gällde, och frågade igen, och fick samma svar. Sedan dess har jag aldrig köpt några utdelande "vanliga" fonder på Avanza, bara utdelande, utländska, ETF:er (när de blev tillgängliga igen). Än så länge har jag fått alla ETF-utdelningar... peppar, peppar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Martin,
   Tack för din kommentar. Tråkig erfarenhet du har av de där fonderna. Tyvärr finns det ett gäng fonder som är utdelande men man får inte utdelningen i cash utan de kommer iform av nya fondandelar. Sedan kan det variera hos olika mäklare hur de hanterar utdelningar ifrån fonder. Vissa återinvesterar cashen vare sig man vill eller ej. Exvis SAVR hanterar utdelning i Aktiespararna Direktavkastning B på det viset (svarade de mig när jag frågade dem).

   Nu i juni är första utdelningstillfället för Aktiespararna Direktavkastning b sedan Avanza tog upp den i sitt sortiment. Då har vi svart på vitt hur utdelningen hanteras hos dem.

   Jag har gjort allt jag kan för att säkerställa att det inte är något tjafs med utdelningen hos Avanza. Jag har trippelkollat med både fondbolaget och Avanza att vi skall få utdelningen i cash ifrån Aktiespararna Direktavkastning b.

   Mvh petrusko

   Radera
 16. Petrusko, detta är en UTMÄRKT idé! Jag tycker Avanza ska kontakta Schwab och föreslå ett partnerskap, låt oss köpa in oss i en fond hos Avanza i svenska kronor men fonden är densamma som SCHD, dvs följer samma index. Cash-utdelning såklart.

  Avanza make it happen! Sätt fart gör det, ni kommer få många kunder.

  SvaraRadera
 17. https://lonehelg.blogspot.com/2019/03/nar-kommer-fonden-xact-manadslon.html

  SvaraRadera
 18. Jag ställer mig också i kön, jättebra inlägg med push! 😊 mvh satäng

  SvaraRadera
 19. Bra skrivet. Kommer garanterat köpa varje månad om avanza löser detta! Fortsätt pusha saker som detta petrusko!

  SvaraRadera
 20. Jag kommer köpa varje månad om ni löser detta avanza! Bra skrivet Petrusko, fortsätt pusha dessa saker för vårt allas bästa!

  SvaraRadera
 21. Varför inte bara en XACT Världen Högutdelande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har mailat Xact och försökt få till en sådan men dom verkar inte nappa på den.

   Mvh P

   Radera
  2. Låter kanonbra. Jag är på

   Radera
 22. Jag skulle vilja ha en Avanza-fond som följer Magic Formula-strategin så jag slipper krångla med det själv. Den behöver då inte vara utdelande utan får hemskt gärna återinvestera utdelningarna i fonden.

  SvaraRadera
 23. Mycket bra förslag, stödjer det helt!
  Finns ju många utdelnings ETFs att spara på tyska börsen, men kan vi få fler här i Sverige via Avanza köper jag dom istället

  SvaraRadera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...