Kvalitetsbolag + Investmentbolag i ett

 


Senaste veckan har jag skrivit om att investera i fantastiska bolag och idag tänkte jag kort lyfta fram en mäkta fin kombo. Det är en bra strategi att investera i fantastiska bolag. En annan strategi som är populär här i Sverige är att investera i investmentbolag. I mina ögon finns det några stycken svenska investmentbolag som tickar bägge de där boxarna. Investmentbolag som jag anser är tvättäkta kvalitet. Jag listar dem nedan.

Investor. Sveriges största investmentbolag med en mycket fin portfölj av både noterade bolag och onoterade. De äger bra bolag och har presterat otroligt stabilt. De senaste 10 åren har de slagit breda börsindex rejält varje år och den goda prestandan är med dem även på längre sikt än så.

Latour. Sedan bolagets begynnelse på 80-talet har de genererat hundratusentals procent avkastning åt sina investerare. En helt makalös prestanda och det är inte bara tur. Latour har bevisat sig genom åren och den onoterade delen imponerar i varje rapport jag läser. Avkastningen i Latours aktie har varit svag de senaste åren men det handlar mer om att dess värdering steg och blev galet hög för att sedan backa igen. Som bolag har prestandan varit desto stadigare under den perioden. Så länge man inte betalar ett för högt pris blir nog Latour en bra investering i långa loppet. Bolaget är kvalitet rakt igenom men se upp med värderingen.

Lundbergs. Investmentbolaget med en försiktigare profil. Bolagen i sfären har generellt sett starkare finanser än liknande bolag. Exempelvis fastighetsbolaget Hufvudstaden som har en belåningsgrad under 20 procent samt Handelsbanken som har det högsta kreditbetyget av alla banker i hela vida världen. Historiskt har Lundbergs genererat en god avkastning till en lägre risk.

Dessa tre bolag har lång historik och har uppvisat god avkastning över tid. De äger bra bolag och de är långsiktiga. Visst finns det fler investmentbolag som är bra men detta är de tre jag vill hävda är riktiga kvalitetsbolag.

Jag äger dem alla utom Latour där jag för stunden står utanför. Blir bara värderingen lite lägre i Latour så kan jag tänka mig att börja köpa. Jag är försiktig med att betala premie för investmentbolag men när det gäller Latour kan jag tänka mig en premie runt 10 procent. Det är dyrt men inte för dyrt.



11 kommentarer:

  1. Investmentbolag står ofta och faller med en drivande eldsjäl. Svolder tappar sin gubbe nu, och Latour tappade Gustaf Douglas. Latour utan GD känns lite som bögporr utan analsex.

    SvaraRadera
  2. Det kanske kan vara lämpligt att påminna om att det som upplevs som det bästa på börsen är inte mycket mer än det som upplevs som bäst för tillfället. Själv ser jag dessa investmentbolag som maktbolag. Skall jag köpa här vill jag ha 15% rabatt på tillgångarna. Lite om detta med utdelningar. Cibus har ny gjort en nyemission på runt 600 miljoner för att ge en utdelning på runt 400 miljoner. Detta ligger farligt nära det som i krönikerna kallas ett Ponzi scheme. Robbering Peter to pay Paul. Skulle aldrig investera i bolag som SBB och Cibus.
    MvH Lars

    SvaraRadera
  3. Tack för en bra blogg. Håller med om att det är riktigt bra kvalitetsbolag du nämner här. Jag skulle vilja investera större belopp i dessa bolag men tvekar för det är svenska bolag. Den negativa utvecklingen som Sverige drabbats av på flera plan. Sverige tappar i alla tänkbara index mot övriga världen. Vi är inte längre bäst i klassen. Jag vet att dessa bolag har sinna största marknader utomlands. Men det går inte att ignorera att desa bolag endå är svenska och måste påverkas av hur Sverige som land utvecklas. Hur ser du på riskerna med dessa bolag och att investera i dessa, om Sverige som land kommer att underprestera? Att t.ex den socialaoron, kriminaliteten och utbildningen kommer fortsätta försämras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm, väldigt få länder du investerar i om du kräver bättre och tryggare samhälle än Sverige. Tror även du överdriver kopplingen mellan börsbolagens prestation och vilken lista de är noterade på. Jag kan inte se ngn sådan koppling historiskt. USA hade ju inte varit så tongivande ekonomiskt om kriminalitet avgjorde börsbolag resultat

      Radera
    2. Tycker alla bör läsa lite mer statistik över samhällsutvecklingen o därefter bilda sin uppfattning. Brottsligheten exempelvis, där är mycket på väg ner och har varit så en längre tid. Inbrott exempelvis. Med det sagt ignorerar jag på inget sätt skjutningar etc. Men att allt bara går utför o det inte finns någon hejd, ja det stämmer inte riktigt.
      Hade ekonomin o brottsligheten varit tätt ihopkopplade hade ju USA varit absolut sämst de senate 50 åren.
      Lyft blicken från nyheterna/politiken o "sociala", läs statistiken istället.

      Radera
  4. Gör det enkelt. Avanza zero, 55 % upp på tre år. Ett "bra" bolag som Heba - ner 30 %.

    SvaraRadera
  5. Varför anser Du att inte Industrivärlden tickar i bägge boxarna? Det är väl ett kvalitetsbolag & ett investmentbolag?

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Krusse,
      Industrivärden är ett väldigt bra bolag men för att vara ett investmentbolag sticker de inte ut med sin avkastning. Industrivärden har på sin höjd genererat samma avkastning som breda börsindex SIXRX om man tittar på den mest fördelaktiga tidsperioden. På de flesta perioder är avkastningen strax sämre än SIXRX.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Borde Du då inte sälja Industrivärden och köpa någon eller några av ovanstående investmentbolag istället? Vad är skälet till att Du har kvar Industrivärden?

      Ha en bra dag

      //Krusse

      Radera
    3. Tjena Krusse,
      INdustrivärden är ett bra bolag och man kan inte veta på förhand vilka som presterar bäst de kommande 10, 20 åren. Förra året presterade Industrivärden bättre än Investor tex. Industrivärden är bra och skulle de prestera som SIXRX på 20 års sikt tycker jag det är helt okej.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Vi lär inte ha samma fina utveckling de kommande decennierna som vi hade de föregående, pga de demografiska förändringar vi har skapat. Och risken finns att skiftet equality-till-equity bara fortsätter mer här och sänker vår konkurrenskraft. Jag underviktar sverige av riskminimeringsskäl.

    /Henrik

    SvaraRadera

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...