Apropå fantastiska bolag

 


Häromdagen skrev jag om att Warren Buffett gärna köper fantastiska bolag till ett okej pris. Just så gjorde jag precis när jag ökade mitt innehav i Atlas Copco. Aktien är ned över 5 procent idag och värderingen är lägre än både 3 och 5 års snittet. Aktiekursen är nu runt 108 kronor vilket ger ett p/e på strax över 22 på föregående års vinst. Det kan låta mycket men det är alltså lägre värdering än historiska snittet i Atlas.

Atlas Copco firar 150 år under 2023 och det är definitivt ett av Stockholmsbörsens absolut finaste bolag i ett kvalitetsperspektiv. De presterar uthålligt hög avkastning på eget kapital, de uppfinner nya prylar och förbättrar, utvecklar. Atlas Copco förvärvar varje år flertalet bolag och de har ett gott track record av att göra bra förvärv som lyfter försäljning och vinst till stadigt nya nivåer.

Jag är stolt ägare i det här fantastiska bolaget.9 kommentarer:

 1. SBB är bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt! SBB är bättre på att vara närmare nollan

   Radera
 2. Håller helt med dej jag ökade lite i dag också 😊Peter

  SvaraRadera
 3. Håller med om att det är ett kvalitetsbolag idag, de senaste decennierna möjligtvis, men vi får inte glömma att den 150 åriga historian kantats av sjuttioelva bailouts av olika slag.

  SvaraRadera
 4. Hej
  Absolut kvalité lönar sig. Atlas känns alltid för dyrt men levererar också alltid.

  Vet att du brukar nämna xact norden högutd. Idag sålde jag mitt innehav efter 2 års ägande. Anser att den underpresterar.
  Jämförde xact norden med olika bolag och man kan lätt handplocka bolag som följer index och samtidigt har högre direktavkastning än just denna etf.
  Hur går dina tankar?

  SvaraRadera
 5. Fortsätter mina månadsköp i Assa Abloy, Atlas Copco, Alfa Laval, Investor och Industrivärden i ur och skur. Älskar när det skakar till och kommer på mig själv att känna mig besviken dom månaderna jag får snitta upp mig...hihi funderar även på att lägga till Axfood, Tele2, Volvo lastvagnar, Wihlborgs fastigheter och Xact Norden Högutdelande i mitt månadsspar

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fråga från en okunnig. Är du 30 procent likvid oxå??
   Mvh Lars

   Radera
  2. " Lars" Är likvid 75% hade turen att kliva av 2021 och började åter investera mina likvider i december 2022 månadsvis i bolagen jag nämner. Men låg fullinvesterad 2020 och delar 2021 helt galna år om du frågar mig. Mitt råd är att alltid vara fullinvesterad i stabila bolag och med pengar man inte behöver dom närmaste 5 åren men är man en orolig själ så är månadssparande i indexfonder ett fullgott alternativ.

   Radera
 6. Ja, bolaget har tjänat bra på 70- och 80-talets devalveringar och kronförsvagning. Vore nog passande att äga bolaget och få lite utdelning så att svenskens köpkraft inte blir fullt så brant.

  SvaraRadera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...