H&M lyfter Stockholmsbörsen idag

 


Idag går Stockholmsbörsen upp rejält med en uppgång om cirka 2,5 procent för OMXS All Share i skrivande stund. Nästan allt går upp men rapportaktuella Hennes & Mauritz går som en raket idag med en uppgång om 16,3 procent. Bolaget som har brutet räkenskapsår släppte sin Q1-rapport idag och den var betydligt bättre än marknadens förväntningar vilket fick aktien att skjuta i höjden.

Den som ändå ägde H&M alltså... Ja så kanske du tänker men sakta i backarna nu. Det är olika bolag varje dag som går allra bäst och de som går bäst ena dagen kan gå uselt en annan. Det är svårt att pricka in de bästa aktierna på dagsbasis så där och en aktie kan gå bra trots att det inte är ett nämnvärt bra bolag. En sådan här uppgång behöver inte betyda så mycket. Hur har aktien gått innan? Kanske gick den ned lika mycket bara dagen innan, kanske går den ned imorgon. 

Om man äger någon form av Sverigefond är man förmodligen med på H&Ms uppgång idag. Om H&M går ned imorgon kanske det istället är Atlas Copco som lyfter fonden. Via en helt vanlig indexfond tar man del av dagens uppgång i H&M. Indexfonden går inga 16 procent idag men den ger dig din beskärda del av Stockholmsbörsens fina bolag. I upp som nedgång men historiskt har Stockholmsbörsen avkastat kring 10 procent per år.4 kommentarer:

 1. Helt rätt petrusko Jag är absolut på din linje! Min portfölj består av 50% aktier 50% indexfonder och Jag ämnar att öka på i främst fonderna, Har börjat att köpa in mig i aktiespararna direktavkastning B tack vare dig. De andra fonderna jag har är Xact Norden, Xact Sverige. Vanguard all world, Franklin Liberty Q, och iShares FTSE core 100. Funderar på att även köpa Vanguard Pacific och Vanguard Emerging markets.
  Enskilda aktier är naturligtvis jätteroligt att äga men Jag känner oftast att det kan bli lite väl stora rörelser där och Jag känner mig mera bekväm med fonder.
  Spelar det förresten någon roll om globalfonden man äger handlas i Euro som tex VGWD handlas i eller är det en fördel om en globalfond handlas i Svenska kr?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   Mycket förnuftigt av dig. Att ha lejonparten i indexfonder utgör en bra bas i portföljen och tar bort risken att man själv har fel i sin bolagsanalys. Oavsett hur skicklig eller oskicklig man är så är det ett sunt val att ha en stor del i indexfonder.

   Det där med att vissa fonder handlas i Euro har ingen betydelse för utvecklingen i dem. Det är dess underliggande tillgångar som går upp eller ned. En nackdel är att vi får betala valutaväxlingsavgift vid hantering av euro men är man bara långsiktig så är det inte hela världen. Om man köper och säljer regelbundet bygger dock växlingsavgifterna snabbt upp till betydande belopp.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hur ser du på riskerna för Corem preffen? Ser att den fortfarande finns i din portfölj?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan,
   Corem har gjort en hel del för att frigöra cash och stärka sig. Tidigare har de haft ett stort ägande i andra fastighetsbolag men har nu sålt för miljardbelopp. De verkar kunna navigera sig fram som läget är nu.

   Mvh petrusko

   Radera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...