De nya fondfaktabladen

 


Har du sett de nya fondfaktabladen? Vid årsskiftet på ett ungefär förändrades de unisont och vi verkar ha EU att tacka för det då jag sett europeiska fonder ändrat de också. Fondfaktabladet som man skall läsa innan man investerar i en fond för att bilda sig en uppfattning om den.

Det var nog inte fantastiskt innan men nu är det ju helt jäklarns bedrövligt. Nedan är en bild ifrån ett typiskt fondfaktablad: 


Ja där har du minsann.. Mina ögon svider och mitt huvud värker bara jag tittar på den där. Fondbolagen har den där rutan för att de måste enligt regler. Regler som tydligen skall göra det lättare för spararen att ta ett beslut.

Hur fonden har presterat tidigare år det får inte vara med längre. Näe de nya fondfaktabladen har om något gjort det svårare för sparare att ta ett beslut. De nya fondfaktabladen är skapade av byråkrater utan verklighetsförankring.

Men nu går egentligen inte inlägget ut på att fondfaktabladet är dåligt utan motstycke. Nej jag vill med detta tipsa om ett sätt att bilda sig en uppfattning om fonder. Det finns en sajt ämnad för just den uppgiften och det är fondbolagens förening som ligger bakom den. 

Fondkollen.se heter sajten och där finns det bra info om fonder. Man kan se historisk prestanda år för år och man kan enkelt jämföra mot andra fonder. Alla fonder rankas mot liknande fonder och man kan på det viset bilda sig en uppfattning om hur en specifik fond presterat jämfört med liknande. 

Utöver den där sajten så är det bra att besöka fondbolagets egna sida också innan en investering. Där kan man hitta mer info som tex ett månadsbrev ifrån en förvaltare om man kollar på en aktiv fond. Tänk dock på att fondbolaget gärna vill att du väljer just deras fond varpå det kan anstränga sig extra för att sälja in den på sin sajt. Åtminstone för aktiva fonder. För indexfonder brukar det vara mer raka puckar. De är vad de är och följer sitt index. För indexfonder säger siffrorna det mesta. Siffror i form av fondavgift och hur väl de följer sitt index.


11 kommentarer:

  1. Informationen i den där rutan verkar vettig, men det ser ut som att de formatterat den för att göra den så oläslig som möjligt.

    Är scenariorna identiska för alla fonder eller baseras det på fondens innehåll och historik på något sätt?

    Sedan, hur är Fondkollen jämfört med Morningstar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Daniel,
      Tack för din kommentar. Alla fonder utgår ifrån samma mall. Jag har inte djupdykt i den men tror den utgår ifrån fondens egna historik med max nedgång osv och baserat på det får fram de här siffrorna hur det skulle kunna gå i ett positivt, ett negativt scenario osv.

      Den är inte orimlig den infon men den har inte lagts till utan den har ersatt tidigare info vilket är beklagligt.

      Jag gillar Morningstar för vad den är men hos Fondkollen tycker jag det är mer straight forward och lättare att hitta data och att jämföra/ranka.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Vad är detta för skit? Ser ut som något en praktikant har tagit fram, jag fattar inget alls av informationen, och sättet som det är formaterat gör det hela helt bedrövligt oläsligt. Man verkar ha centrerat alla celler istället för vänsterjusterat, eller lagt på en rad. Gör om, gör rätt.

    SvaraRadera
  3. Räknade grovt ut att under 100 år kommer ungefär ett europeiskt människoliv gå åt till att godkänna cookies enligt GDPR med nuvarande EU-befolkning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, känns redan som att vi är uppe i den siffran nu :D

      Radera
  4. Jag har inte läst in mig på reglerna men bilden leder mig till att det är fullständigt byråkratiskt. Alltså att positivt och negativt scenario avgörs av risken + avgifter. Desto lägre avgift desto bättre scenario.

    Finns väl en poäng i det. Men det kan vara att gå alldeles för långt.

    SvaraRadera
  5. Väldigt intressant! Hur går förresten tankarna kring att återinföra fondpodden? (eller någon annan pod för den delen)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena KTM,
      Jag har funderat några vändor kring att podda igen men nu är det längesedan och får anses ligga helt på is.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tjena Petrusko! Fondpodden var fantastisk.

      Tog rygg på dig i en fond mot USA som gick riktigt bra. Har du någon USA-fond du gillar i nuläget?

      Allt gott,

      Tobias

      Radera
  6. Jag är otroligt less på allt som har med EU att göra, det är en byråkratisk monstrositet som kommer förstöra allt den kommer åt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Frihet,
      Det finns en hel del gott som EU fört med sig men visst är det väldigt mycket grejer de lägger sig tillsynes i onödan eller på ett dåligt vis.

      Mvh petrusko

      Radera

Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer

  Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...