Kvartal 1 2023

 


Nu är det första kvartalet på året avklarat. Börsbolagen kan börja sammanställa och så småningom skicka ut årets första kvartalsrapporter. Industrivärden är väldigt tidiga och släpper sin rapport redan nästa vecka. För vanliga rörelsedrivande bolag är det snarare i slutet av april och i maj som rapporterna släpps.

Det första kvartalet på börsen slutade på +8,69 procent för OMXS All-Share. Det är en rejäl uppgång på bara ett kvartal men börsen funkar ju så att det går lite upp och ned och summerar sedan till något. Medan det historiska snittet på börsen är cirka 10 procent avkastning per år så består det aldrig av fyra kvartal med 2,5 procent avkastning vardera. Nu står vi på +8,69 procent efter ett kvartal och det kan gå upp och ned lite hur som de följande kvartalen. Vi får se hur det blir så klart. Medan det fortfarande är dystra tongångar där ute i verkligheten så är ju börsen mer framåtblickande. Börsen utvecklas baserat på vad marknaden tror skall komma närmsta 6-18 månaderna. Tror marknaden tex på stadigare och sjunkande räntor om 12 månader så prisas det in redan nu.

Jag brukar inte lägga upp och skryta om prestanda kvartalsvis men nu ligger jag långt efter index och det kan jag gärna nämna. Dels har jag gått på en del minor med aktier som gått uselt och dels så har min typ av aktier (tråkaktier/gubbaktier) inte hängt med på sistone. Det har snarare varit det omvända där både bank och fastighetsaktier gått svagt. Jag är cirka 5 procentenheter efter breda börsindex då jag är knappt 4 procent upp i år. Det pendlar ju över tiden vilka sektorer osv som går bra. Jag noterade att tekniktunga NASDAQ100 är upp drygt 21 procent hittills i år medan desto tråkigare S&P 500 Dividend Aristocrats index är upp endast 1 procent. Grejen är den att nästa period kan det vara omvända förutsättningar. Tittar man på perioden innan så var det just så; det omvända.

Hur som helst har vi en god början på börsåret här i Sverige. Det har varit en krokig väg hit och vi har en lång väg kvar.

Nu har vi en trevlig rapportperiod framför oss. Då får vi svart på vitt hur det faktiskt går för bolagen och kanske får vi anledning att se över förväntningarna efteråt.11 kommentarer:

 1. Ynka +1,2 % här. För mycket REITs och feltajmade köp och sälj. Vilket väl återigen bevisar att man skall hålla sig till indexprodukter och köpa metodiskt. Vilket skulle bevisas. Kommer vikta över mer och mer till index långsiktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jonas, Det är en bra plan att gå över mer till indexinvestering. Att låta det utgöra en stor del av portföljen. Fortsätta investera i enskilda bolag men att de väger mycket mindre.
   Beträffande din portföljs utveckling så kan det ju svänga och bli "ditt" kvartal det nästa. Det växeldrar vilka sektorer osv som är svaga respektive starka.

   Mvh petrusko
   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jo, det går upp och det går ner så jag hoppas ta in på index framöver. Men det känns nesligt att missa en fin uppgång. Så det får bli mer utdelande indexprodukter framgent.

   Radera
 2. Det säger en hel del om dig som person och utbildare att öppet redovisa det här. Integritet! Därför jag följt dig på bloggen i 6 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Kul att du hängt med så pass länge.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej petrusko. Som du skriver en bra start på 2023. Önskar dig all lycka framöver.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis,
   tack det samma =)

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Har också blivit omsprungen av index sista tiden. Valt att städa bort xact norden högutdelande. Siktar nu på bolag som följer index och delar ut ca 4-5%.
  Xact norden hänger ju inte med och delar ut där någonstans. Annat var det i pandemin när 2-3% ansågs som bra direktavkastning och xact norden gav mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja vill man ha en utveckling i linje med stockholmsbörsens index så är det en investering i ett sverigeindex som gäller. De stora svenska investmentbolagen Investor, Industrivärden och Lundbergs har utvecklats ungefär som index över tid (ungefär fast lite bättre). De är en mycket rimlig investering för att ta del av svenska börsen. Deras direktavkastning är dock lite lägre än din önskan.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Instämmer, finns bolag som ger mer än så och följer index. Ta wihlborgs som exempel.

  SvaraRadera
 6. Tack för en fantastisk blogg som står kvar när andra kommer och går. Jag har mer och mer börjat fundera på att göra om halva min portfölj som idag bara består av ca 25 enskilda tillväxt/megatrend bolag (apple, LVMH etc.) och nästan enbart USA till att hitta en NASDAQ index fond. Eller kanske över till hälften Nasdaq Index och hälften rena tillväxtbolag.

  Andra delen av portföljen är en direktavkastningsdel med fokus på Norden.

  Orsaken till detta är att jag med åren verkar bli mer och mer riskaversiv :) Hur hade du tänkt runt detta och har du ngn Nasdaq indexfond du rekommenderar som är tillgänglig på Avanza?

  SvaraRadera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...