Bästa svenska aktiefond 2023

 


Fonden Aktiespararna Direktavkastning har utsetts till bästa svenska aktiefond vid Morningstar Awards 2023.Vid bedömningen ser man till historisk prestanda 5 år bakåt i tiden samt till den risk fonden tagit. De väger in volatilitet och premierar en jämn värdeutveckling.


Att det här är en rackarns bra fond var jag redan övertygad om och det här är en fin utmärkelse som inte förvånar mig över huvud taget. Bilden ovan visar fondens utveckling de senaste 5 åren till och med nu (inte kalenderår alltså).

Jag investerar i den här fonden i andelsklass B. Skillnaden mellan A och B är att B-versionen pyntar utdelning.

Läs mer om fonden i mitt inlägg om den: https://petrusko.blogspot.com/2022/10/aktiespararna-direktavkastning-b.html12 kommentarer:

 1. Är du sponsrad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Nej jag är inte sponsrad.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag är inte sponsrad av någon. Tycker det är verkligen en bra fond.
  Mvh Lars

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset, har blivit ett av mina större innehav. Vet du om det finns något liknande för utländska bolag? Eller kör man helt enkelt på en av de ETF som du tipsat om tidigare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Den här fonden är hyggligt unik i sitt urval och likaviktning. Ja vill man ha utländskt så finns det ett gäng olika börshandlade fonder att välja mellan. Jag äger en ifrån Franklin med europeisk inriktning som har över 5% direktavkastning. Länk till mitt inlägg om den: https://petrusko.blogspot.com/2022/01/franklin-libertyq-european-dividend-etf.html?spref=tw

   Jag äger en ifrån Vanguard med global inriktning. Länk till inlägg om den: https://petrusko.blogspot.com/2020/05/vanguard-all-world-high-dividend-yield.html

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Trevlig läsning,har allokerat om under en tid så nu är Xact norden samt Aktiesparrna Dir. B mina största innehav och utgör idag ca 10% vardera

  SvaraRadera
 5. Jag är ej heller sponsrad. Till det roliga. Jag har haft en liten tävling mellan fonderna Aktiespararna Topp Sverige och Aktiespararna Direktavkastning A.
  Samma startdatum samma belopp under tre års tid.
  Vilken fond gick då bäst ?
  Svår fråga?
  Nej inte!


  Jo så klart direktavkastning A .
  Tack Petrusko för all din kunskap och erfarenhet du har och ger med dig.
  Jag har ungefär samma filosofi som du du när det gäller investeringar.
  Ha en bra (börs)dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Jag sparade åt mina barn i den där Topp Sverige för längesedan men bytte till Aktiespararna Direktavkastning A när den lanserades i slutet av 2016.

   En god dag på dig också

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej Petrusko. Toppenblogg du driver med bra info och förklarar på ett enkelt sätt för noviser som mig allt som har med utdelningsstrategi att göra. Keep up the good work!!!
  Fråga: Äger idag Spiltan Investmentbolag samt PLUS alla Sverige bolag index och funderar på att börja investera i AD med undrar om det inte blir massa överlapp mellan dessa tre + om den nästan dubbla avgiften som AD har är värt att ta jmf med de fonder jag redan äger.
  Mvh
  Roffe Bengtsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Roffe,
   Du har god riskspridning i de fonder du har och de har mycket god potential. Du klarar dig gott utan några fler fonder.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej! Tror du vi kan få in indexet som fonden följer på Avanza, så att man kan följa hur fonden går mer i realtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, jag tror tyvärr inte det. Avanza behöver betala för att visa olika index i sin plattform. Avanza är väldigt ovilliga att lägga pengar på sådant. Det är därför de inte visar S&P 500 och istället kör det pajiga DJ USA.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...