Utdelning i Franklin European Dividend

 


Den börshandlade fonden FLXD ifrån Franklin Templeton har nu meddelat mars månads utdelning. Den blir på ungefär samma belopp som mars förra året. Sett på årsbasis har utdelningar generellt stigit i Europa och det tror jag vi kommer få se spilla över i den här fonden. När man jämför kalenderår till ett annat. De enskilda kvartalen kan det ju bli som denna gången att det är "flat".

I alla fall:

Med X-dag 10 mars är utdelningen 0,1233 euro per andel. Pay date är 22 mars och det tar väl någon dag extra innan vi ser pengarna på depån. Det brukar vara så när utländsk valuta är inblandad.

Fondens fyra senaste kvartalsutdelningar summerar till 1,2888 euro. Senast betalt för fonden är 25,67 euro vilket ger en direktavkastning precis över 5 procent.

Mars är det kvartal som är i minst utdelningsmässigt medan nästa utdelning, den i juni är den i särklass största. Förra året var utdelningen i juni på 0,76 euro.

Jag gillar den här utdelningsfonden ifrån Franklin. Olika delar av världen, olika valutor osv rör sig lite i otakt och man kan jämna ut svängningar i portföljen på denna vägen. Nu läser jag tex att analytiker rekommenderar europeiska aktier framför amerikanska pga att den lägre värderingen är mer attraktiv i oroliga tider som vi är i nu. Hur det spelar ut får vi se, jag är i vart fall nöjd med att ha den här komponenten som balanserar min portfölj.

Läs mitt inlägg om fonden Franklin European Dividend med ticker FLXD: https://petrusko.blogspot.com/2022/01/franklin-libertyq-european-dividend-etf.html?spref=tw13 kommentarer:

 1. Hej!

  Vad tror du om denna ETF som ett komplement till ovan för att öka den Tyska delen?

  Vanguard Germany all cap ucits. (VGER)

  Mvh
  Robin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Robin,
   Jag gillar den fonden ifrån Vanguard och jag tycker att Tyskland är en vettig marknad att överväga en sådan investering. Jag har funderat kring denna ETF men inte slagit till ännu. Jag har en särskild investering mot Storbritannien via FTSE100 fond. Jag behöver inte Tyskland också men det kan vara nice ändå. Får se om jag tar in den i framtiden.

   Ja, jag tycker det är rimligt att addera sådana här komponenter till portföljen för att sprida risk och jämna ut kursröörelser.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Då slår jag till med ett köp, gillar starkt dom ingående innehaven.
   Har både FTSE100 & Franklin men som du säger, att sprida risken har oftast sina fördelar.

   Tack för svar :)

   Mvh
   Robin

   Radera
 2. Vad tror du om följande europeiska etf?

  https://etf.invesco.com/se/institutional/en/product/invesco-euro-stoxx-high-dividend-low-volatility-ucits-etf-dist/trading-information

  Försöker hitta en Xact högutdelande på europanivå.

  SvaraRadera
 3. Vad tror du om den här: Global X NASDAQ 100 Covered Call UCITS

  SvaraRadera
 4. Är den här intressant? Global X NASDAQ 100 Covered Call UCITS

  SvaraRadera
 5. Är den här (vad jag förstår månadsutdelande etf) intressant? https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/1518342/global-x-nasdaq-100-covered-call-ucits-etf-usd-dis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är en intressant strategi att ställa ut optioner mot innehaven men Global X är inte framgångsrrika med den där fonden. Den amerikanska versionen har flera års historik och en rad besvikna investerare. Den har gått ned mycket och kommer inte repa sig då de ger bort uppgången via optionerna. KKkvar i fonden blir premium på optionen och den delas ut.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. På isk eller kf? Mvh Mackan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena MAckan,
   Den funkar bra på ISK.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej Petrusko!

  Blev inspirerad, kikade runt lite, och hittade följande ETF som jag gärna skulle höra dina tankar om:
  Invesco FTSE Emerging Markets High Dividend Low Volatility (EHDL).

  Trots 0,50% avgift kändes 8,65% direktavkastning och 97 innehav rätt intressant för mig som letar högutdelare.

  Bästa hälsningar,
  Olof

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Olof,
   Emrging Markets utvecklas annorlunda mot många andra marknader och är en rimllig komponent i en väldiversifierad portfölj. Den här typen av fond med utdelninigsfokus tycker jag är ett intressant sätt att då sådan exponering. Emerginig Markets utvecckllas annorlunda men inite bättre. Historiskt har USA occh Sverige variit de alllra bästa börserna och allt annat man inivesterat ii har giivit sämre avkastning men riskridning.

   Så tror jag det blir även framledes. Sämre avkastning i globallfonder, emerginig markets osv jämfört med USA och Sverige men det jämnar ut kursutvecklingen.

   Jag har spanat runt på ollika fonder likt den du nämner men inte bestämt mig för vilken jag gillar bäst. Den är rimlliig för vad den är den där fonden ifrån Invesco.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Stort tack för kommentarerna! Får lura vidare.
   Mvh Olof

   Radera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...