Utdelning på D-aktier

 


Inför Sagax rapport den 17 februari har jag passat på att friska upp mitt minne kring reglerna för dess D-aktie. Dessa står att finna i bolagsordningen och det skiljer i olika bolag vad som gäller för just deras  D-aktie. Ofta är utdelningen kopplad till utdelning på de vanliga stamaktierna och anledningen till det är att vara tydlig med att bolaget inte skall kunna dela ut pengar till de andra aktierna medan de nollar utdelning på D-aktier.

Bolagsordningen är en skrift som varje bolag har och som de är skyldiga att ha tillgänglig för oss aktieägare. Man kan säga att det är en "blue print" för bolaget och dess aktier, ritningen/regler för hur saker funkar och vad som gäller osv.

I alla fall, Sagax nu då. D-aktien har rätt till fem gånger den sammanlagda utdelningen för A och B-aktierna dock max 2 kronor per aktie. Observera att det inte är kopplat så att utdelningen är beroende av utdelningen på A och B-aktierna. Sagax kan ställa in utdelningen helt och hållet på A och B och ändå pynta utdelning 2 kronor på sin D-aktie. Man får vara på sin vakt när man läser de här texterna. Jag har läst en vända till nu och det är sannolikt så att D-aktiens utdelning är beroende av att det pyntas utdelning på de andra stamaktierna. Den totala utdelningen på A och B-aktier är väldigt mycket större varpå utdelningen på dem kan sänkas rejält och D-aktien ändå få sina 2 kronor.

Om utdelningen skulle bli lägre än 2 kronor per D-aktie buffras det beloppet och Sagax kan inte pynta massa utdelning på de andra aktierna utan att pynta den här utdelningen på D-aktien. Medan preferensaktier ofta har ränta på sådant här buffrat belopp så saknas det oftast på D-aktier och så är det med Sagax D.

Det finns i runda slängar 126 miljoner stycken Sagax D varpå utdelningen årligen går på ca 250 miljoner kronor för Sagax. Jämförelsevis finns det cirka 320 miljoner stycken A+B aktier totalt och utdelningen på dem gick på nästan 700 miljoner kronor förra året.

Om du äger D-aktier i något bolag så borde du snabbt läsa i bolagsordningen på deras sajt. Stycket om vinstutdelning är det som intresserar dig och det är enkelt att googla fram och tar 1 minut att läsa.

Är jag orolig för utdelningen i Sagax D kanske du undrar. Nej det är jag inte. Jag friskar upp minnet kring reglerna för jag vill ha koll på vad som gäller oavsett.

Nedan är en länk direkt till Sagax Bolagsordning: https://www.sagax.se/sv/financial-information/corporate-governance/bolagsordning7 kommentarer:

 1. Bra info. Har du lust att skriva lite enkelt om vad som gäller i SBB:s D aktie

  SvaraRadera
 2. Om du eller någon vill veta hur man kan screwa sina ägare så kan man alltid titta på hur hancap trixa bort utdelningarna för alla ägarna genom läsa deras styrdokument! =P No one is safe! =P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra sagt om hancap, sitter med ett gäng nu ”helt värdelösa” värdepapper. Vad hände där och hur kan det ens vara tillåtet? 🧐

   Radera
 3. Jag vill minnas att just Sagax, vid tidigare sämre börstider, trots det upprätthållit sina utdelningar. Tror även Affärsvärlden satte just köp på Sagax pref / D

  SvaraRadera
 4. Det står inte helt korrekt i inlägget. Blir det ingen utdelning för A och B, så blir det inte heller någon utdelning för D.
  Och om utdelningen för D uteblir så buffras den inte egentligen; däremot höjs utdelningsbegränsningen med motsvarande belopp. Om det t.ex. inte blir någon utdelning 2023, så höjs utdelningsbegränsningen 2024 från 2 kr till 4 kr per aktie. Om vi då antar att den sammanlagda utdelningen för A och B är 50 öre, så har D rätt till 2,50 kr i utdelning. Utdelningsgränsen för 2025 blir i så fall 3,50.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Jag har läst det ett par vändor till nu och jag gjorde tolkningen tidigare att de kan om de vill besluta om utdelning på endast D-aktierna men nu har jag snappat upp att det sannolikt inte är så.

   Det där med att utdelningen buffras är en förenkling men inte direkt felaktig. All utdelning som understiger 2 kronor sparas och skall delas ut innan de kan dela ut full fräs på de andra stamaktierna. Självklart finns inga garantier att man får utdelning eller innehållen utdelning om bolaget hamnar i svårigheter.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jo, jag glömde ju tillägga att det där med utdelningen är inte kopplad till utdelning per A och B-aktie utan snarare det totala beloppet (cirka 700 miljoner kronor). Det torde således räcka med att de delar ut kring 15 öre på A och B-aktierna för att det skall kunna bli 2 spänn utdelning på D-aktien (baserat på det antal aktier jag nämner ovan).

   Mvh petrusko

   Radera

Kvalitetsbolag + Investmentbolag i ett

  Senaste veckan har jag skrivit om att investera i fantastiska bolag och idag tänkte jag kort lyfta fram en mäkta fin kombo. Det är en bra ...