Utdelningshoppet står till Handelsbanken nu

 


Det högre ränteläget har resulterat i större vinster för våra storbanker. Med större vinster kommer också förväntningar om högre utdelning. Nordea dönade på bra med sin när de höjde 16 procent till 0,8 euro ifrån 0,69 euro året innan.

Jag äger de tre svenska storbankerna och utav dem har Swedbank och SEB rapporterat än så länge. Det var bra prestanda men ingen utdelningsfest. SEB höjde en aning och pratar om återköp. Swedbank gjorde en liten höjning och nämner att det finns utrymme för extrautdelningar innan år 2025. En ganska dämpad bild och kanske har det vägt in tugget ifrån svenska politiker om att bankerna minsann skall vara återhållsamma med utdelningar. De svenska bankerna som redan är de starkaste bankerna i hela vida världen. De svenska bankerna som redan betalar stora pengar till staten för att en begränsad del av den slanten skall kunna användas till att rädda bankerna i framtiden om så skulle behövas. Resterande del sätter svenska staten sprätt på (banker i övriga EU har en mindre sådan här börda och ingen sätter sprätt på deras egna räddningspengar). När jag läser mellan raderna i Swedbanks rapport så anser jag att man skall tolka det som att det inom de närmsta 18 månaderna kommer bli antingen återköp eller extrautdelning.

På onsdag är det Handelsbankens tur att släppa rapport och utdelningsförslag. Marknadens förväntningar kring utdelning är höga. Banken som normalt sett är återhållsam med utdelningen. Jag minns från tidigare år som ägare i Handelsbanken att de delat ut mindre än marknadens förväntningar med hänvisning till att de vill stå starka (superstarka). Inför rapporten på onsdag har jag inga förväntningar om en fetingutdelning. Eller snarare, jag tar det inte för givet men är medveten om att det kan bli så. En rimlig höjning ifrån förra årets 5 kronor utdelning, det räknar jag dock kallt med. Analytiker räknar med bortåt 8 kronor i utdelning från Handelsbanken. Ja för den som väntade på utdelningsfest i de svenska storbankerna så står nu hoppet till Handelsbanken.

Som ni kanske kan ana ifrån texten ovan så ogillar jag det svenska upplägget kring bankernas avgifter. Det snedvrider förutsättningarna där det då blir sämre att ha sitt säte i Sverige. Utöver det så är svenska politiker ute och pratar om återhållsamhet (viss förståelse för det i pandemin men nu igen är inte ok). 5 kommentarer:

 1. OT kommentar. Arnhult lämnar styrelsen i Castellum. https://www.placera.se/placera/telegram/2023/02/06/castellum-rutger-arnhult-lamnar-styrelsen-omedelbart.html

  Trevlig Kväll

  //Krusse

  SvaraRadera
 2. Håller tummarna för SHB också. Gillar bankaktier generellt, fin utdelning, om än lite trist att det bara är en gång per år för våra svenska storbanker. Får vi 8 spänn så tror jag skumpan åker fram!

  SvaraRadera
 3. Håller med Wåran Buffert (klockrent namn föresten!). Om SHB delar ut 8 kr så kan det bli ett glas champagne framåt helgen.

  SvaraRadera
 4. Håller även jag tummarna för att Handelsbanken skall komma med positiva siffror tycker det har gått bra för bankerna. Äger SEB och SHB i Sverige samt Aktia och Ålandsbanken i Finland.

  SvaraRadera
 5. Total utdelning 8 kr! Hurra! (ordinarie 5,50 + extrautdelning 2,50).

  SvaraRadera

Kvalitetsbolag + Investmentbolag i ett

  Senaste veckan har jag skrivit om att investera i fantastiska bolag och idag tänkte jag kort lyfta fram en mäkta fin kombo. Det är en bra ...