Telia bokslutsrapport 2022

 


Idag släppte Telia sin bokslutsrapport för 2022 och det var inga stora grejer då de redan på förhand aviserat dåliga nyheter. För några dagar sedan gick de ut med att de gör en stor nedskrivning som påverkar redovisat resultat men utan påverkan på de riktiga pengarna i kassakistan. Det var redan känt alltså och om de hade något mer riktigt surt att bjuda på i den här rapporten så hade de nog informerat om det i förhand samtidigt som den där nedskrivningen.

Telia har sedan tidigare meddelat att de inte presterar som de önskar och att fritt kassaflöde är lägre än de tänkt sig men att de ändå avser hålla sig till sin utdelningspolicy.

I dagens rapport föreslår Telia en utdelning om 2 kronor per aktie vilket är en sänkning från förra årets 2,05 kronor men helt i linje med utdelningspolicyn och vad man borde väntat sig. Utdelningspolicyn har ett golv om 2 kronor och det är den de står fast vid.

Operationellt fritt kassaflöde blev cirka 5,7 miljarder kronor vilket är klart lägre än föregående år (ca 10,4 mdr) och det täcker inte utdelningen som går på 7,9 miljarder kronor totalt. Det finns ett par förmildrande faktorer här och kassaflödet är inte fullt så illa som det ser ut. Justerat för bla tidigarelagd Capex  är det ungefär ytterligare 1 miljard kronor. 

Prognosen för 2023 är ett brett spann om 7 - 9 miljarder kronor operationellt fritt kassaflöde. Det täcker inte utdelningen eller det täcker utdelningen. På sikt förväntar de sig uppenbarligen att de har täckning för utdelningen men det är osäkra tider just nu.

Apropå utdelningen så delas den upp på fyra utdelningstillfällen om 50 öre vardera. Kvartalsutdelning i Telia hädanefter alltså och utdelningstillfällena är april, augusti, oktober och februari.

Skuldsättningen är inom målspannet (2,0-2,5 ggr) men har letat sig upp till 2,35 ggr justerad EBITDA. I VD-ordet lyfter Kirkby upp detta och att Telia framgent kommer prioritera att sänka skuldsättningen. I samma stycke meddelar hon än en gång att Telia står fast vid sin utdelningspolicy.

Det är ingen bra prestanda i Telia och en dålig rapport men den är dålig i linje med marknadens förväntningar och en redan nedpressad aktie.



12 kommentarer:

  1. Du funderar inte på att göra en exit från Telia?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Telia som investering har inte levererat på mina förväntningar. Jag har inte för avsikt att göra exit men jag skall minska mitt innehav ordentligt.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för ett intressant inlägg. Minskar du även om du gör förlust vid sälj?

      Radera
    3. Tjena Snålgrisen, Ja självklart. Vad jag betalat för en aktie har inget att göra med potentialen i den. Jag följer inte ens vad jag har för GAV då det är ointressant och rookiemisstag att ta hänsyn till det.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Håller helt med dig, Petrusko. GAV är fullständigt ointressant. När kursen faller i ett bolag så "luras" många att köpa mer bara för att snitta ner sig m.a.p. GAV. Ett bättre tankesätt är: Om jag inte hade bolaget i portföljen skulle jag köpa bolaget idag på dagens kurs, med allt som är känt om bolaget idag? Om svaret är nej så sälj och köp annat oavsett GAV.

      Ha en bra dag

      //Krusse

      Radera
  2. Har inte Telia också återköpt en massa aktier under året? I kronor är väl sänkningen större än 5 öre per aktie eftersom det är mindre antal aktier som får utdelning på 2 kr?

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Krusse,
      Jo så är det och det medför även framöver att det går åt färre slantar för att upprätthålla 2 kronor utdelning.

      Mvh petruso

      Radera
  3. sammanfattar med tragisk aktie och med tanke på att staten är storägare blir man inte förvånad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Staten äger också Vattenfall som delar ut massor med miljarder till staten i utdelning. Skulle gärna äga aktier i Vattenfall om bolaget var noterat.

      Radera
  4. Verkar sent att ge en fjärdedel av utdelning eni februari året därpå. De med fyra utdelningar per år brukar som mest slinka in på det nya året med ett par dagar, inte med en månad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Daniel,
      Mnja så himla konstigt är det inte och kanske blir lättare att greppa om man slutar tänka kalenderår och tänker i termer av perioder mellan årsstämmor. Utdelning beslutas på årsstämma och betalas ut vid ett eller flera tillfällen fram till nästa årsstämma ungefär ett år senare. Det finns gott om bolag som pyntar sin sista utdelning i mars/april precis innan årsstämman då en ny laddning utdelningar beslutas.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Det kan vara intressant att se mer än ett år framåt, gällande kassaflöde. 5G gör att Capex är högt, men minskar från och med nu, och sjunker. Sedan kommer period när man kan kapitalistera på utrullning av 5G, samtidigt som man genomför kostnadsbesparingsprogram. Mediabiten kan kommas att säljas eller särnoteras. Jag ser ett uppenbart läge i att köpa, när alla är negativa.

    SvaraRadera

Mer ICA och Willys hos fastighetsbolaget Cibus

  Det har varit några händelserika dagar i fastighetsbolaget Cibus som meddelat flera förvärv av dagligvarufastigheter. En kort tid handelss...