Prognoser, prognoser och spådomar

 


Här står vi nu i början av ett nytt börsår och kanske funderar du kring hur det här året skall bli. Analytiker, banker mfl öser ut diverse prognoser nu där de vädrar sin tro hur allt skall spela ut. Hur det blir med recession, räntor och hur börsen skall utvecklas.

Första halvåret kommer börsen gå kass och sedan blir det rally på minst 30 procent... Ja så där kan det låta.

Som investerare och småsparare är sådan där information förrädisk att agera på. Man vet inte på förhand när aktier skall gå ned och när de sedan skall gå upp igen. Ändå försöker vi tajma det där och resultatet blir oftast sämre avkastning.

En mycket duktig investerare har sagt ungefär så här: Fokusera på att äga bra bolag och bry dig inte om kortsiktiga händelser på börsen, politik osv. Det här gäller i högsta grad även indexinvesteringar att fokusera på att äga dem länge och skita i vad som händer för dagen. På lång sikt tenderar bra bolag och breda börsindex att stiga. Oavsett om sossar lägger ned kärnkraft eller om Kina kör lockdown. 

Ja det var Warren Buffett som sade ungefär så och för övrigt är hans främsta rekommendation till de allra flesta investerare och småsparare att investera i en billig bred indexfond. Specifikt rekar han en billig S&P 500-fond men det är ju med ett amerikanskt perspektiv. För all del funkar det nog bra även för oss svenskar men vi får en valutaexponering som kan spela oss ett spratt kortsiktigt. För en svensks perspektiv är en bred svensk indexfond en utmärkt investering. Våra svenska storbolag säljer över vida världen och den vägen tar vi del av valutaeffekter osv.

Det är ett rackarns bra råd att fokusera på att vara långsiktig. Det kan dock bli ett misstag att tro att man kan äga vilka aktier som helst länge så blir det bra. Många bolag är dåliga investeringar. Ju längre man äger dem desto mer avkastning går man miste om. Att investera i rätt bolag är en färdighet som man kan besitta via gedigen kunskap och erfarenhet. Att investera i en bred indexfond och äga länge kan däremot vem som helst lyckas med.

Att investera i aktier är svårt och det kan dröja länge innan man märker eller förstår att man inte är bättre än börsindex. En idiot kan prestera bra i flera år innan det går åt skogen. Som den vise mannen Buffett sagt: En idiot och hans pengar går förr eller senare skilda vägar. Att slå index i 5 år kan en idiot göra medan på riktigt lång sikt som 15-20 år är faktorer som tur osv bortsållade.

Oavsett om man investerar direkt i aktier eller indexfonder så är det av yttersta vikt att ha ett långsiktig perspektiv och inte agera på kortsiktigt brus. Bra bolag och breda börsindex går igenom och stiger vidare alla tänkbara utmaningar som kan kastas för dem. Andra världskriget, Fastighetskris, IT-kris, Finanskris....

Vilka bolag som är så där bra att de tar sig igenom alla de där utmaningarna ja det är rackarns svårt att veta varpå just indexfonder är ett mycket smart val.8 kommentarer:

 1. Kloka ord som vanligt från dig Petrusko! Det är just detta som är ett problem för många investerare. Man väljer att avvakta, eller sälja pga yttre faktorer man överhört från vänner, nyheterna, eller på obskyra forum.

  Polaren 2011 "Hög arbetslöshet i staterna, detta blir inte bra"

  Polaren 2016 "UK går ut ur EU, allt kommer balla ur. Sälj allt"

  Polaren 2020 "Covid-19 kommer förstöra hela världen, sälj allt du har"

  Polaren 2022 "Räntan och inflationen är hög. Sälj genast"

  Ja, med detta First level thinking så blir det verkligen inte bra. För 9/10 människor räcker en bred och billig Indexfond. Månadsspara och gneta på. Öka månadssparandet när möjlighet finns. Problem solved.

  SvaraRadera
 2. Om man lever på utdelningar och utdelningar är din enda inkomst, måste man betala skatt på dem även fast de redan är schablonbeskattade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Schablonskatten i ISK och KF är den samma oavsett vem du är och vad du gör med dina pengar.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag fyller i lite.
   Om du har innehaven i en klassisk AF depå så betalar du 30% skatt på all utdelning och vinst vid försäljning.

   På ISK/KF betalar du ingen skatt på utdelning, utan bara en schablonskatt som baseras på värdet på ditt innehav.

   Ovanstående gäller oavsett om du har en annan inkomst eller ej. Det spelar med andra ord ingen roll.

   Radera
  3. Om man tar ut utdelningen direkt från ISK eller KF så undviker man beskattning.

   Radera
 3. Hej Petrusko!

  Är nyfiken på varför du inte äger Berkshire hathaway? Med tanke på att du gillar investmentbolag och indexinvesteringar. Är det valutaexponeringen eller något annat själv.

  Med vänlig hälsning, Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Kalle,
   Jag investerar primärt i bolag som pyntar utdelning. Berkshire betalar inte utdelning. Innan Berkshire blev så stort som de är nu sett till börsvärde var det enklare för dem att slå index. De senaste 10 åren har det varit lite trögare och nuvarande Berkshire är inte samma fantastiska prestanda som förr i tiden. Oavsett är det ett bra bolag och risknivån i BRK torde vara lägre än i många andra amerikanska bolag. Bra potential sett till risknivån.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej
  Ett bättre alternativ (enl mig )är att köpa Investor istället för svenska indexfonder.
  Du får lite bättre avkastning över tid samt utd som du kan återinvestera och på så sätt "boostra" avkastningen,
  Visst,risken är större men jag vill påstå att den ändå är marginellt större.
  //Jojje

  SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...