Gratis analytikerestimat

 


Igår skrev jag ett inlägg om prognoser som kretsade kring diverse bankers spådomar om ränteutveckling, börs osv. Det fick mig idag att tänka på prognoser för specifika börsbolag.

En lång rad analytiker följer våra svenska storbolag, räknar noga på dem och göra prognoser om framtida vinster, utdelningar osv. Olika tjänster samlar de där prognoserna och sammanställer dem i vad som brukar kallas konsensus estimat, ett snitt av analytikernas förväntningar. De här tjänsterna är ofta betaltjänster men infon kan ändå gå att komma över kostnadsfritt.

Medan spådomar om många andra saker kan vara blaha så är ändå analytikers snittestimat hyggligt intressanta på flera sätt. Dels kan man stämma av sina egna förväntningar och se hur de ligger till. Man kan få ett hum om vad som förväntas av bolaget framöver. Man kan också få förståelse kring kursutveckling i samband med rapporter. Avvikelser ifrån förväntningar kan få aktiekurser i stor rörelse.

Anyhow vad jag egentligen skall komma till är det här: Flera av våra svenska storbolag har betalat för den här datan för att tillhandahålla den på sin sajt. Analytikers snittestimat för det specifika bolaget. Ett par exempel nedan:

SSAB
https://www.ssab.com/sv-se/ssab-koncern/investerare/ssab-som-investering/konsensusestimat

SEB
https://sebgroup.com/sv/investor-relations/aktien/konsensusestimat4 kommentarer:

 1. Har du någon åsikt om Marketscreener och deras estimat? Total bullshit eller kan man ”lita” på dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mjo de är väl lite fladdriga för de svenska bolagen medan jag fått uppfattningen att de för amerikanska storbolag ligger hyggligt i linje med amerikanska tjänster som tex Yahoo Finance som sammanställer och visar amerikanska analytikers estimat. Det handlar om datakälla.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Vid vilken substansvärde tkr du investor börjar bli dyr? Tänker under 2021 gick det ner en bra bit under -10%, o nu när det rullat på så bra i år kanske det finns en risk att vi närmar oss ditt igen

  SvaraRadera
 3. Tack för informativt inlägg!

  Då får man kolla deras utdelningspolicy också kanske för att se om EPS stiger och hur stor andel av den som delas ut? För att få ett hum om vad utdelning kan tros bli?

  Hur tolkar man "Återköp av aktier 3.03"?

  SvaraRadera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...