På jakt efter stabil utdelning

Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza

 

***Uppdatering. Jag skrev felaktigt att utdelningen betalas cash. Det stämmer ej. Utdelningen i andelsklass b betalas i form av fler andelar***

Swedbank Robur har en fond med inriktning mot globala utdelningsaktier. Den heter Swedbank Robur Global High Dividend. I videon ovan pratar förvaltaren kort om fonden och nämner några innehav i den. Jag tänker att en sådan här video kan vara intressant för den som själv investerar i aktier direkt samt för den som kan tänkas vara intresserad av att investera i en sådan här fond. Om man själv investerar i aktier kan man finna inspiration hos fonder och fondförvaltare. Förvaltaren här nämner som sagt några utav innehaven och hos tex Avanza kan man se upp till 25 innehav i fonden.

Jag gillar så klart inriktningen på den här fonden då det är i linje med min egen strategi att investera i sunda bolag med god utdelning. När jag själv investerar i fonder håller jag mig oftast till indexfonder och i den aspekten är avgiften i den här fonden dyr. Det är dock en aktiv fond och som sådan är ändå avgiften låg. Total fondavgift är 1,18 procent och för en aktiv fond är det relevant att se vad man får för avgiften. Historiskt har den här fonden genererat bättre avkastning än en helt vanlig global indexfond som tex Länsförsäkringar Global Index. Oavsett om man tittar på det här året, 1 år eller 3 år.

Bra inriktning mot sunda stadiga bolag och en prestanda som motiverar avgiften. Nu är det ju ingen garanti att fonden överavkastar index även i framtiden men med den här inriktningen och riskspridningen så blir det nog heller ingen rejäl dikeskörning.

Fonden har funnits sedan 2013 och har förvaltats av Fredrik Mattsson sedan 2018. Under 2022 startades även en utdelande andelsklass. Trots att andelsklassen startades i februari i år så har den faktiskt hunnit pynta utdelning. I maj delade fonden ut 2,8 procent och jag har inte dubbelkollat med fondbolaget om det är den nivån utdelningen väntas ligga på i årstakt.

Avanza har haft fonden i sitt sortiment sedan länge men nytt nu i dagarna är att de även tagit in den utdelande andelsklassen (den med ett B i slutet). Observera att utdelningen inte betalas cash utan man får den i form av fler andelar. Ett menlöst och ointressant upplägg för de flesta.

Länk till fonden utan utdelning hos Avanza (reklamlänk).

Länk till fonden med utdelning hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

15 kommentarer:

 1. Jag kollade på Morningstar för att se hur den klarat sig på längre tid än 3 år, och en rolig detalj är att sett över de senaste 10 åren lyckats gå identiskt med sitt jämförelseindex (MSCI World High Dividend Yield NR USD). Det är närmast en bedrift (fast det är bara en tillfällighet för de har inte direkt rört sig identiskt).

  Morningstar listar för övrigt nästan 400 fonder i kategorin "global, stor utdelning", och ca 70 av dem verkar gått bättre än Roburfonden (och ca 300 verkar gårr sämre).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Daniel,
   Ja man kan säga att den är rimligt bra och det är vettigt. Om man nöjer sig med rimligt bra och håller väldigt länge så blir man sannolikt belönad. Jagar man den absolut bästa fonden så blir man med stor sannolikhet en förlorare. Många gör tyvärr så och resultatet blir att de köper fonder vid fel tillfälle och säljer dem vid dåligt tillfälle för att köpa något annat feltajmat. Det är väldigt sällan som fonden med bäst prestanda senaste perioden även är bäst den kommande.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Fint! Blir till att köpa in sig i denna!

  Då har man fonder med svensk utdelande och global utdelande som man lätt kan sätta upp i ett automatiskt månadsspar på Avanza.

  Finns det någon inriktning som du saknar? Tänk en europiesk eller Asiatisk inriktad fond med utdelning...

  Än en gång, tack för allt du gör för oss småsparare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Niklas,
   Man behöver egentligen inte så många olika fonder. USA är ihop med Sverige de bästa börserna de senaste 120 åren. USA står för bortåt 70 procent av börsvärdet globalt och väger så pass i vanliga globalfonder. Sverige + en globalfond/USA kommer man långt med.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej. Du som har bra koll på fonder och deras regler visst är det så att fonderna betalar källskatt på de utdelningar de erhåller? Eller har jag helt missuppfattat det?
  Det är väl utöver fondavgiften i så fall ytterligare ett skäl att direktäga aktierna i en KF och ta inspiration från fonderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anonym,
   Ja det stämmer att fonder betalar utländsk källskatt på utdelning från vissa länder. Nordisk skatt får de i retur, ev undantaget Danmark som i en evighet undersökt saken. USA vill jag minnas att de inte slipper undan. Sedan är det olika för olika länder och jag har inte koll på alla länder helt enkelt. Har för mig att det finns ett EU-direktiv också om att europeiska UCITS-fonder får åter skatt men jag minns inte hur det upplägget var.

   Mvh petrusko

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tack för tips. Finns det någon motsvarande ETF med lägre avgift? Tänker 1,18 i avgift + 0,88 för ISK skatt, med 2,6 i utdelning blir det en halv procent kvar av det bara...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena teadrinker,
   Det kan du ge dig på att det finns =) Jag äger en fin ifrån Vanguard med 0,29 procent avgift. Den heter Vanguard FTSE All World High Dividend Yield. Det är en indexfond med inriktning mot högutdelare. Länk till mitt inlägg om fonden nedan:

   https://petrusko.blogspot.com/2020/05/vanguard-all-world-high-dividend-yield.html

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack, den har jag köpt efter tips här från dej! Jag håller mej till den.

   Radera
 5. hej!
  Storebrand har en globalfond som lämnar utdelning med!
  Global low volatility heter fonden!
  Lämnar ca 4,5 till 6% i direktavkastning!

  SvaraRadera
 6. Måste fråga, lämnar verkligen denna utdelning? Enligt ett svar från avanza på twitter så återinvesteras utdelningen med andelar i B varianten. Satte myror i huvudet på mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Jag skall dubbelkolla med Avanza. Jag vet att vissa mäklare generellt gör så med utdelning i från fonder. Avanza däremot har meddelat för andra fonder jag verifierat med dem att de pyntar cash utdelning och inte återinvesterar.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tjena igen, Det är tyvärr så att utdelningen betalas i form av fler andelar, inte som cash.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Det hade varit bra om de delat ut! Kanske man kan få Avanza att ändra sig?

   Radera
  4. Det var ju synd då, hade ju varit trevligt som ett komplement till aktiespararna direktavkastning b. Tusen tack för allt du gör Petrusko

   Radera

Kvalitetsbolag + Investmentbolag i ett

  Senaste veckan har jag skrivit om att investera i fantastiska bolag och idag tänkte jag kort lyfta fram en mäkta fin kombo. Det är en bra ...