Ingen cash utdelning i Swedbank Robur Global High Dividend b

 


Igår skrev jag om den här fonden ifrån Swedbank Robur och hävdade att den pyntar utdelning. Det gör den men det är en knasig lösning. Robur återinvesterar utdelningen i nya andelar i fonden. Så man får alltså inte utdelningen cash utan man får den i form av fler andelar.

Ganska menlöst och ointressant. Det här är något som fondbolaget styr men se upp med att vissa mäklare gör så här även med andra fonder som tex Aktiespararna Direktavkastning b.

Apropå Aktiespararna Direktavkastning b så har jag dubbelkollat med både Avanza och fondbolaget att utdelningen betalas cash när man äger den via Avanza.

Här är en länk till inlägget där jag felaktigt skrev att utdelningen betalas cash: https://petrusko.blogspot.com/2022/12/pa-jakt-efter-stabil-utdelning.html11 kommentarer:

 1. Petrusko.
  Ingen är ofelbar. Jag har skickat en order på köp i fonden. Helt enkelt för att jag vill ha pengar i handen. Lägger en säljorder imorgon.
  Keep up the good work!
  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Lars,
   Tack för din kommentar. Jag köpte in en liten bevakningspost jag också i fonden men då utdelningen inte funkar som jag trott så är jag inte intresserad av den. Säljer jag med.

   Ha det gott och ha en go jul om vi inte hörs innan =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Har man fonden utan utdelning så har man hela tiden samma antal fondandelar, men fondandelarna blir mer värda när utdelningen återinvesteras. Har man fonden med utdelning så får man fler fondandelar för utdelningen och fondandelarna ökar inte i värde när utdelningen återinvesteras. Jag tycker att skillnaden verkligen är hårfin. Same, same but different :-)

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Det verkar svårt med utdelande svenska fonder.

  För den som är intresserad kanske Fidelity Global Quality Income UCITS ETF kan vara ett alternativ.
  Absolut inte bäst i klassen men inte heller sämst.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Bra input där. Jag har spanat generellt på Fidelitys Quality Income fonder och specifikt på den med inriktning USA. Jag gillar den. Ska kolla en vända igen på den globala och friska upp minnet där.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej,
  Tack för en bra blogg! Har följt den ett tag och den både inspirerar och utbildar.

  Okej vad tråkigt. Hade tänkt att köpa en post idag. Tyckte det skulle vara ett bra komplement till Aktiespararnas fond. Får hitta någon annan istället.

  God Jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Joachim,
   Ja eller hur hade den här varit en del i ett smidigt upplägg ihop med tex Aktiespararna-fonden. Jag håller med dig.

   God jul

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Men vad är poängen köpa fonder!? Någon annan väljer åt dig och tar betalt för att välja åt dig. Vansinne. Köp aktier och tig. 😎

  SvaraRadera
  Svar
  1. Poängen är att man slipper köpa aktier och hålla koll på företag. Många vill göra andra saker med sin tid, och vilka är vi att se ner på dem för det.

   När det gåller kostnaden så är de 0,2% som många indexfonder tar tillräckligt lite för att inte göra en stor skillnad. Tänk på att du också får betala avgifter (courtage, växlingsavgifter, spread, insättningsskatter på ISK, ...) när du handlar själv.

   Om vi däremot pratar aktiva fonder med avgifter på 2% och mer, då har jag många starka ord på lager.

   Radera
 6. God Jul och ett Riktigt Gott Nytt År, Petrusko. Tack för all tid Du har lagt ner på bloggen under 2022 i syfte att utbilda dina läsare.

  God Jul

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Krusse,
   Stort tack för det. Du är en av de flitigaste här i kommentarsfältet och det uppskattar jag.

   Ha en god jul så hörs vi snart här igen bland kommentarerna.

   Mvh petrusko

   Radera

Kvalitetsbolag + Investmentbolag i ett

  Senaste veckan har jag skrivit om att investera i fantastiska bolag och idag tänkte jag kort lyfta fram en mäkta fin kombo. Det är en bra ...