SEB har fullföljt återköpsprogram av egna aktien

 


Under 2022 har SEB genomfört flera återköpsprogram i miljardklassen och nu meddelar de att de precis slutfört det tredje aktieåterköpsprogrammet där A-aktier för 1,25 miljarder kronor köpts tillbaka. Dessa aktier har SEB köpt under perioden 27 oktober till 30 december till ett genomsnittligt pris om 118,95 kronor. Den här vändan blev det cirka 10,5 miljoner stycken aktier och totalt har de köpt åter nästan 40 miljoner stycken aktier för kapitaländamål (ej inräknat återköpta aktier för incitamentsprogram).

De återköpta aktierna planerar de att makulera vid bolagsstämman 2023. Det leder till att det är färre aktier kvar som skall dela på vinst osv framöver.

Under hösten 2022 uttryckte sig Finansinspektionen att de ansåg att de svenska bankerna skall hålla sig ifrån stora utdelningar och aktieåterköp med anledning av "krisen". SEBs genomförande av de här återköpen visar hur de ställer sig till det uttalandet (som är diffust och vidöppet för tolkning).10 kommentarer:

 1. Tror du att det är för sent att hoppa på banksektorn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Niklas,
   Jag tror inte att det är för sent. Den stora uppgången är nog redan tagen men det är stigande vinster de kommande åren och jag tror banksektorn är stadig på börsen framöver.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Kul för mig som har en stor stek i SEB, färre aktier som ska dela på steken!! Skulle vilja se en ETF som är inriktad på finanssektorn i Norden! Kanske är för smalt! Mackan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mackan,
   Ja det blir nog lite för nischat med nordisk finans-ETF. I USA som är en stor marknad finns det.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Off topic - Vad tror du om XACT Norden H utdelning 2023? Den innehåller ju en hel del bank..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har fått flera mail och meddelanden med den ffunderingen i närtid. Det är fler med dig som funderar kring saken och jag spanade lite extra på det nu och skrev ned mina tankar i ett färskt inlägg.

   https://petrusko.blogspot.com/2023/01/uppdatering-av-utdelning-i-xact-norden.html

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack så mycket!

   Radera
 4. Förutsätter att SEB inte lyfter nämnvärt på ögonbrynen till FI-s uttalande. Man kom ju med något liknande trams under pandemin, trots att svenska banker hör till några av de mest kapitalstarka i Europa. Nu betalar man ju dessutom ytterligare en "bankskatt" som jag förutsätter ge ytterligare krockkudde om det skulle bli sämre tider. Utdelningarna rör man inte, så länge det inte är en riktig kris å färde.

  SvaraRadera
 5. Härligt att återköpsprogrammet är fullföljt. Det visar på pålitlighet. Hoppas på att det kommer ut ett nytt inom en snar framtid eller högre utdelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   Jag funderade kring det där igår och jag tror att de handlat färdigt inför årsstämman för det här året. Jag gick igår in och kollade konsensusestimat och framåt väntas aningen höjd utdelning och lika stora aktieåterköp från tiden efter vårens bolagsstämma.

   Mvh petrusko

   Radera

Industrivärden utdelningshistorik

  Investmentbolaget Industrivärden har ingen perfekt utdelningshistorik men de är en hygglig utdelningshöjare ändå. Ovan är siffror för en 1...