Nike höjer utdelningen för 21:a året i rad


 Igår meddelade Nike att de höjer sin kvartalsutdelning till $0,34 per aktie vilket innebär en höjning om drygt 11 procent från tidigare $0,305. I årstakt är den nya utdelningen på $1,36 per aktie vilket på kursen $106,71 ger en direktavkastning om knappt 1,3 procent.

Nike har ett mäktigt starkt varumärke och position på marknaden. Att de presterat stigande utdelning i 21 år i följd är en sorts kvitto på att de gör sin grej bra. Sitt starka varumärke och marknadspositionen tror jag kommer vara dem till gagn långt in i framtiden. Om de presterar höjd utdelning i ytterligare 21 år blir jag inte förvånad.

Här är en länk till pressmeddelandet hos Nike: https://investors.nike.com/investors/news-events-and-reports/investor-news/investor-news-details/2022/NIKE-Inc.-Announces-11-Percent-Increase-in-Quarterly-Dividend/default.aspx

Aktien har backat rejält i år och en del av det är faktorn av tuffa nedstängningar i Kina pga pandemin. Nike och liknande bolag har handlats ned på börsen pga detta. Kina kommer inte vara stängt för all framtid och jag tror man kan se den här nedgången i aktien som ett rimligt tillfälle att investera i Nike. Värderingen är lägre relativt historiskt snitt för Nike.

Jag gillar Nike och är attraherad att investera i bolaget. En kul grej med att äga den här typen av bolag är nöjet av den upplevda extra goa känslan av att använda bolagets produkter. Varje gång man drar på sig sina Nike-dojjor är det inte bara ett par skor utan det är ett par skor ifrån bolaget man är delägare i.

Sist men inte minst vill jag slå ett slag för boken om Nike och dess grundare Phil Knight. Det är en rackarns bra och intressant bok om hårt slit, företagsbyggande, varumärket Nike mm. Jag älskade boken och hoppas att du kan finna samma nöje i den. På engelska heter boken "Shoe Dog" och på svenska har den titeln "Driv".6 kommentarer:

 1. Craft och Adidas för Nike alla dagar i veckan.

  Men de har onekligen god smak, så något gör de ju rätt: https://www.aikfotboll.se/nyheter/aik-fotboll-och-nike-forlanger-avtalet-2022-10-14 .

  SvaraRadera
 2. Tack för uppdateringen, Petrusko. Lite kuriosa.
  Jag hörde att personen som skapade loggan fick $50 i ersättning. :-)

  Tommy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tommy,
   Ja så var det kanske. Det nämndes i boken hur det gick till med Svooshen men jag minns inte exakt hur det var. Det var något sådant där minns jag dock. Typ gratis av någon närstående eller så.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Personen fick även 500 aktier vid notering som idag är värt ca 10 msek

   Radera
 3. Nike ingår väl i Vanguard all world high dividend tror Jag. Hur ser du på den dyra dollarkursen just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   Jag tror inte Nike är med i den fonden men i diverse utdelningshöjarfonder är den nog med i. Dollarn avskräcker mig inte men det är mer attraktivt att investera i Sverige nu. Vi har fint läge på hemmaplan och man kan enkelt hitta rimliga investeringar här nu. Jag köper så smått i den där Vanguard All WOrld High Dividend som till stor del är dollarnoterade innehav. I övrigt har jag främst investerat i svenska pengar på sistone.

   Att köpa Nike nu kan jag tänka mig, det låter jag inte valutan avgöra. Bolagets prestanda skall bära investeringen. Inte ev spekulation i valutan.

   Mvh petrusko

   Radera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...