Akelius och slopad utdelning i Castellum

 


Idag är den stora snackisen en intervju med Roger Akelius i GP där han anser att Castellum måste slopa utdelningen nästa år. För att inte hamna i en svår sits kring finansieringen. Obligationsmarknaden är iskall och de svenska bankerna kan inte svälja alla fastighetsbolags lånebehov.

Ja ungefär så går resonemanget. Ni kan läsa i en länk nedan en kort del av det han sagt: https://www.privataaffarer.se/roger-akelius-castellum-maste-slopa-utdelningen/

Å en a sidan besitter jag varken samma kunskap eller erfarenhet som Akelius å andra sidan undrar jag kring hans agenda när han är ute i media och vevar sådana här svingar. Arnhult lär behöva utdelningar från Castellum för att pynta ränteutgifter i sitt holdingbolag varpå det är strategisk press från Akelius nu i den saken. Det ligger förvisso något i det Akelius säger. Obligationsmarknaden är iskall nu men det kommer den inte att vara för alltid. I generella termer är det tuffa tider för fastighetsbolagen på finansieringssidan men Castellum har bland de bästa förutsättningarna av dem alla. De har investment grade-rating och de är världens grönaste fastighetsbolag. Inget annat fastighetsbolag i hela vida världen passar bättre in på gröna ESG-investeringar än Castellum. Det finns mycket pengar i den byttan. 

Anyhow, I intervjun har jag sett ett citat som gör det ganska frostigt mellan Castellums nye storägare och dess VD Rutger Arnhult.

"Som du vet köpte Akelius en 10 procent i Castellum nyligen och så såg jag hur vd:n gick ut och sa att de har en betryggande finansiering. Att lura samtliga aktieägare att de har en betryggande finansiering – en sådan fruktansvärd bluff. De har inte alls någon betryggande finansiering. Castellum har en del obligationer som de inte kan förlänga om något år och så måste de väl ut och sälja fastigheter för att få in lite pengar. Men det går inte att sälja fastigheter nu"

Vi får se hur den här storyn slutar. Om utdelningen ställs in och hur det funkar med VDn och bolagets största ägare. 

Om utdelningen behöver ställas in i Castellum så är det vad det är. För egen del brukar jag inte behålla investeringar som ställer in utdelningen men vi får se hur det blir innan jag funderar mer kring det. 43 kommentarer:

 1. Så du sitter lugnt i båten tills mer information kommer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Ja jag avvaktar. Det är ett bra bolag och jag är inte orolig över deras verksamhet eller överlevnad.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Det måste kännas extra tungt för dig, ditt gamla kärninnehav som du hyllat i många år. Det finns väl flera gamla texter av dig där du är övertygad om att Castellum aldrig kommer att ställa in utdelningen? Du har väl tom varit övertygad att dom aldrig ens kommer att sänka utdelningen?

  Ja, ja vi får se hur det går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, Tack för din omtanke. Ja Castellum är ett fantastiskt bolag och det tycker jag fortsatt. Jag har verkligen inte trott att de skall behöva sänka utdelningen men nu kanske det blir så, vi får se. Saker förändras det är normalt.

   Jag har riskkontroll med en begränsad exponering varpå inget enskilt innehav kan ställa till med stor skada för mig.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tycker det verkar som om Akelius vill öka sitt ägande i Castellum till ett ännu bättre pris. Rutgers dagar som VD lär ju i alla fall vara räknade!

  Pelle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pelle,
   Ja det är lätt att landa i att Akelius har en agenda. Det har blivit en konstig situation nu med VD Arnhult och bolagets största ägare Akelius som uttrycker sig som han gör.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. 24 års utdelning skojar man inte bort, Varför känns utdelningsaktier i USA så mycket säkrare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med europeiska aktier fladdrar betydligt mer med utdelningarna än vad amerikanska storbolag tenderar att göra.

   Radera
 5. Har större förtroende för Akelius än för Arnhult.
  Arnhult är den enda anledningen till att jag inte rör Castellum.
  Men med det sagt att gå ut publikt och svinga så kraftigt efter man köpt in sig luktar som att det finns en baktanke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Jag har länge haft stor respekt för Akelius och jag vill inte säga att den är borta nu men en törn har den fått efter att han svingar på det här viset i media.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Lite märkligt uttalande. Kostnaden för utdelningen är rätt liten i jämförelse med de obligationsförfall som ligger de närmsta åren. Något har han i kikaren den gode Akelius, frågan är vad. Att anklaga VD för att gå ut med en "fruktansvärd bluff" är hur som helst rätt grovt från en storägare så en gissning är väl att han är ute efter en ny ledning i bolaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena JB,
   Utdelningen är en bit under 3 miljarder kronor så det är inte fickbös. Att uttrycka sig som Akelius nu gjort det är inte respektfullt.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Om man äger över 10% av aktierna så har man väl en stor påverkan? Hur troligt är det att styrelsen skullle föreslå för stämman ett utdelningsförslag som den största aktieägaren motsätter sig?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Ja det är en konstig situation nu. Vi får se hur det spelar ut. Att det skulle bli sådant här drama i Castellum det trodde jag inte.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Sålde en stek i Cast och köpte Cibus istället

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldrig fel att sprida risken. Har man god riskkontroll kan man ta en smäll eller två och gå vidare.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Känns som att målet är att pressa bort Arnhult.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är onekligen lätt att tolka det så. Strypa utdelningen som han vet att Arnhult behöver. Sen att rakt ut säga att han inte längre har förtroende för Arnhult... Ja det här får vi se hur det spelar ut.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Men behöver han utdelning fortfarande? Han har ju sålt 2/3, kan han verkligen vara hårdbelånad ändå?

   Radera
 10. Jag håller med Akelius. Bolagets mål borde vara att maximera avkastningen för sina aktieägare och det gör man genom att behålla kassaflödet nu istället för att dela ut. Vi är i en situation av kommande likviditetsbrist och då ser jag ingen mening med att dela ut kassaflödet. Typ som SBB gör, de delar ut stor del av kassaflödet och säljer fastigheter. Det är schizofrent. Dessvärre verkar bara Balder dra nytta av dessa fördelar det innebär att kunna återinvestera kassaflödet, t ex genom återköp av obligationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Ja det främsta är att Castellum fortsatt står starkt. Det är viktigare så klart än utdelning och lång utdelningsstreak. Just nu är det bistert på finansieringsfronten generellt sett i sektorn. Jag tror man gör fel om man extrapolerar det för de närmsta åren. Det är bra att vara försiktig och förberedd. Om slopad utdelning är vad som krävs så är det så.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Ja det här var ju väldigt tråkigt för mig som har ägt castellum sedan 2017 men så kan det gå ibland här i livet. Jag har aldrig riktigt gillat den där Rutger Arnhult då han är lite av en "Cowboy" så att säga, Det har varit lite väl offensivt spelat ifrån hans sida de senaste åren. Castellum som bolag kommer nog att överleva men det kan nog dröja ett par år innan utdelningen kommer tillbaka.
  För övrigt så skulle Jag inte bli förvånad om börsen som helhet tappar ytterligare 40-50% ifrån dagens nivå och att de kommande
  10 åren blir riktigt usla, Vi får väl hoppas på det bästa men förbereda oss på det värsta (Så brukar Jag alltid tänka på Börsen).
  Hur som helst så fortsätter Jag att köpa index varje månad i ur o
  skur.
  Tack för en intressant blogg.

  SvaraRadera
 12. Akelius: "Går inte att sälja fastigheter nu"

  Åfan, SBB ser ju inte ut att ha problem med det.

  SvaraRadera
 13. Akelius är inte direkt känd för att vara så sympatisk. Bra att tänka på när han uttalar sig om saker

  SvaraRadera
 14. Funderar på att halvera min position i Castellum, några tankar om andra utdelningsbolag som gått ned ordentligt i kurs? Tänker att det inte svider lika mycket att ta förlusten om man köper något annat som också gått ned, då lever ju pengarna vidare där istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frihet,
   Det finns flera mäkta fina investmentbolag som gått ned mycket och som kan tänkas vara lysande bra långsiktiga investeringar härifrån. Jag gillar bla Svolder, Investor, Lundbergs och Industrivärden på nuvarande nivåer.

   Hela det gänget har fokus på stigande utdelning över tid.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svaret! Ja Investor kan jag alltid tänka mig att köpa mer av, dock är den knappt ner för året om man jämför med Castellum. Letar nog vidare efter något som tagit ungefär lika mycket stryk så att det svider mindre att byta. Kanske Plus Fastigheter, lika mycket ned och ingen bolagsrisk. Eller så ligger jag kvar i Castellum så får det gå som det går, kanske inte är dumt det heller.

   Radera
  3. Det ser ut som det kan bli en del internt käbbel i Castellum en tid framåt. Inte bra alls att det är mellan storägare.😣
   Kan andra fastighetsbolag gynnas av detta? Det finns en del nedtryckta som faktiskt har väldigt tight och fungerande ledning som drar åt samma håll. Det är en viktig sak när det blåser på finansmarknaden och börsen..

   Radera
 15. Jag förstår ändå det långsiktigt kloka i att temporärt ställa in utdelning, när refinansieringen av skulder är skyhög. Man får ned skuldsättningen, risken i bolaget, samtidigt som man långsiktigt ökar möjligheten till högre kassaflöde/utdelning. Jag skulle inte sälja mitt innehav om de beslutade om slopad utdelning. Skulle kursen gå ned mer hade jag istället ökat mitt innehav. Just nu så behåller jag de aktier jag har, då värderingen enligt mig är lpg

  SvaraRadera
 16. Konstiga turer med Akelius. Akelius köper säkerligen inte för ett par miljarder i Castellum om han inte tycker att det är ett bra och billigt bolag. Utdelningpolicyn kände man till när han gjorde köpet. Att efter köpet därför påstå att företaget befinner sig i en sa svår situation att forstsatt utdelning skulle kunna betyda konkurs för företaget är obegripligt. Att det allmänt vore en god ide att avvakta med utdelningen tills man ser hur marknaden utvecklar sig är än helt annan sak. Man kann lätt få intrycket att Akelius vill prata ner aktien för tydligen komma över kontrollen av Castellum till ett billigt pris. Om situationen är så prekär för Castellum varför investerade han miljarder i företaget för en månad sen.
  Akelius kommentar vid köpet säger allt.
  „Ralf Spann, vd Akelius kommenterar:
  ”Akelius Residential Property fann inget bättre än aktier i Castellum”.
  – Akelius ser Castellums starka och diversifierade position i den svenska kommersiella fastighetsmarknaden, likväl som den växande närvaron i de andra nordiska marknaderna.
  – Köpet av aktierna i Castellum är en finansiell investering som ger en bra diversifiering och en bra direktavkastning. Vidare delar Akelius Castellums ambition att vara en av dem främsta inom hållbarhet.
  Som en av Nordens mest hållbara fastighetsföretag, bidrar Castellums hållbarhetsarbete positivt till Akelius insatser inom området.

  SvaraRadera
 17. Sitter kvar med mina fastighetsaktier. Det vore fantastiskt om Castellum sänkte sin utdelning, var det inte förra eller detta året de kvalade in till utdelningsaristokrat? Det skojar man inte bort hur som helst kan jag tycka. Å andra sidan är europeiska bolag betydligt mindre "lojala" gällande utdelningarna än vad man är i USA.

  SvaraRadera
 18. Vad har Akelius för agenda när han påstår att vårt banksystem inte kan svälja de där skulderna från obligationsmarknaden närmsta 3-4 åren? Jag menar storleken på vårt banksystems utlåning är oändligt mycket större än så redan. Samtidigt är de välkapitaliserade i nuläget. Nej, det här är ett vidrigt maktspel som pågår nu. Mycket gapar efter mer.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 19. Det här stärker mig i att vikta om än mer till ETFer och investmentbolag och multidiversifiera. Coor rasade 20 % på sin rapport, Intrum likaså. Hopplöst svårt att pricka rätt bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är förträffligt med indexfonder på det viset. Man behöver inte pricka rätt bolag och man råkar heller inte välja fel. Sådana här bolagsspecifika risker och händelser slipper man med indexfonder. Där har man bara marknadsrisk och det är hanterbart.

   Indexfonder är ett mycket smart val.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag är inne på din linje! ETFer med utdelningsfokus och Investmentbolag som grund, sen kan man köra några roliga stock picks på marginalen.

   Radera
  3. Jag går åt det hållet också och viktar upp indexfonder rejält. Jag har gärna många enskilda bolag också men de får väga mindre helt enkelt. En legend som också gör på detta viset är Burton G Malkiel som skrivit boken A Random Walk Down Wall Street. En mycket populär bok som jag länge tänkt köpa men inte fått tummen ur ännu. Det är jag glad för idag då jag såg att det kommer en uppdaterad 50-årsjubileum version i början av 2023 (gubben är över 90 år). Den boken ser jag fram emot att köpa.

   Ahh i allla fall förespråkar Burton indexfonder men han tycker det är så kul med aktier att han har lite sådana också för skoj skull.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Ja, det gäller ju att inse sina begränsningar. Har man tiden, förmågan och nerverna kan man ju snäva in sig och följa ett antal bolag väldigt noga på det sätt som t.ex. Fisher investerade (och Graham och Buffet också för den delen). Men det kräver ju sin analys och tid. John Bogle är då motsatsen som förespråkare för indexinvestering. För de flesta är det alla gånger att föredra.

   För egen del fortsätter jag fokusera på min strategi i form av att vara konsekvent i hur jag investerar och följa strategin i stället för att fånga några få specifika bolag. Jag har tagit en hel del intryck både av den här bloggen och Northernlightsinvestments. Alltså en kombination av några större innehav i större "stabila" bolag med hög utdelning kombinerat med ETFer och ett stort knippe mindre och större bolag med hög utdelning. All in all ca 170 innehav som genererar en stadig utdelning. Man kunde såklart gjort det mycket enklare än så och sparat en del courtage :) Men det passar helt enkelt mitt mindset då jag tycker det är kul och intressant att följa en massa olika bolag samtidigt som man diversifierar brett.

   Radera
 20. ingen konstigt. Akelius är en snål jäkeln. Han vill inte dela ut kronor. Han vill behålla det mesta själv och förhoppningsvis bygga aktievärde. Han passar på nu när han har rätt läge men har hade gjort detsamma om allt annat var anorlunda(annat ränteläge)

  SvaraRadera
 21. Att behålla utdelning för att VD behöver det känns ju inte särskilt affärsmässigt seriöst. Isåfall bör nog VD bytas ut om hen gör sig beroende av en utdelning. 🙈

  Att kunna sänka utdelningen för att rädda ett företag måste ju vara få förunnat. Det borde ju ses som något positivt.

  SvaraRadera
 22. Ja, vad ska man säga. Du vet ju att jag kör enligt "219 Regeln" vilket stipulerar att man alltid ska ha minst 219 individuella innehav i den utdelande delen av sin ekonomi eftersom ingenting någonsin är säkert. Inte ens CAST.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Northernlights,
   Haha ja det är en bra princip den där 219. Jag hade tillräckligt liten stek i Castellum för att den inte skall stjälpa mig med sin urusla avkastning i år. Jag har dock viktat den tyngre än övriga bolag varpå den drar ned mig. På sikt repar sig sannolikt Castellumaktien. Jag siktar på att undvika sådana här "extra viktningar" i portföljen framöver.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. CAST var för en tid sedan 1,85% av min pensionsfond sett över de individuella innehaven. "219 Regeln" kan man läsa mer om här:

   https://northernlightsinvestment.blogspot.com/2022/11/219-regeln.html

   Radera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...