Latour är fortfarande för högt värderat

 


Latour är ett fantastiskt fint bolag men det räcker inte som beslut för en investering. Gör man inte sin analys kan det snabbt gå illa oavsett om det är ett bra bolag eller inte. Jag ägde länge Latour och köpte mer till en rimlig värdering.

Sedan skalade jag ur mig och sålde stort när värderingen blev idiothög. Sedan dess har aktien backat kraftigt men bara för att något backat mycket behöver det inte vara billigt.

I skrivande stund handlas Latour till en substanspremie om cirka 16 procent. En mindre del av portföljen utgörs av onoterade innehav. Dessa brukar Latour värdera genom att se till hur liknande bolag värderas på börsen. I 6 månaders rapporten gjorde de en viss nedjustering. Helt i linje med Latour sätt att värdera den på. Liknande noterade bolag värderas ännu lägre nu varpå de torde justera ned värdet ytterligare i 9 mån rapporten. 

Oavsett om den onoterade delen värderas ned eller ej är Latour fortfarande för högt värderad. På mycket lång sikt har de presterat en hög avkastning på sina investerade medel men den bästa prestandan är inte i nutid utan lite längre bak i tiden. Man kan inte leva på gamla meriter. Inte allt för gamla i vart fall. Latour behöver komma ned ytterligare innan den är på rätt sida smärtgränsen. När prestandan var bättre resonerade jag att upp till 10 procent premie kunde man räkna hem. Latour presterar bra och förtjänar en hög värdering. 

Sedan dess har Latour prestanda försvagats men framförallt så har börsen havererat och allting nedvärderats. Med de förutsättningarna ser jag inte längre 10 procent premie som okej.

Jag köper Latour igen när den handlas kring substansvärdet. Om det blir om en månad eller om 7 år det återstår att se. För att få god avkastning är det dock viktigt att inte betala ett för högt pris. Latour förtjänar en hög värdering och när den handlas kring substansvärdet är den hög men inte för hög.

11 kommentarer:

 1. Hej Petrusko,
  Håller med om Latour. Bland investmentbolagen tycker jag Svolder är på väg mot att bli köpvärd, jag kanske kommer lägga beslag på några aktier där snart.
  //Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jonas,
   Svolder är med sin inriktning mot små och medelstora bolag hyggligt unik. Det är en attraktiv inriktning de erbjuder då statistik tydligt visar att just den storlekstypen av bolag har överavkastat mot breda börsindex historiskt.

   Att Svolder dessutom är duktiga och gjort sin grej mycket väl är rena boosten för avkastningen. Jag tror på Svolder även i framtiden.

   Jag har mycket stor respekt för Ulf Hedlundh men jag är medveten om att Svolder är ett litet och tajt team. Hedlundh är inte Svolder och jag tror teamet med ny VD kan prestera bra framledes.

   En fördel för den köpsugne men någorlunda tålmodige är att Svolder värdering rör sig ganska frfekvent upp och ned, Ena stunden är det 7 procent premie och andra är det 5 procent rabatt. Att kunna köpa Svolder till rabatt eller i linje med substansvärdet är attraktivt i mina ögon.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag har följt dig under ett par år nu. Vill rikta ett tack till dina informativa och läsvärda inlägg.
  De träffar mig och min strategi helt rätt. Jag delar mycket av dina åsikter.

  Att bli rik fort är inte prio. Köp kvalitet till rätt pris och låt tiden arbeta för dig och dina aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, tack för din kommentar och kul att du gillar det jag skriver. Det här att bli rik långsamt är inte för alla men för dem som faller in i den fåran träfffar nog mina skriverier ganska väl allt som oftast.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej, vad har du för tankar om Fortum, nu när tyska staten köper Fortums aktier i Uniper?

  / R

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har alltid gillat Fortum men när den här Uniper-delen blev till en riktig sjunkbomb var det en extrem händelse. Jag har inter följt upp utvecklingen. Hur det har gått, hur det går och om ens efterspelet är över. Om Fortum helt och hållet har lagt det bakom sig alltså. Och sedan vad är Fortum framåt? Jag avvaktar längre innan jag sätter mig in i Fortum.

   Mycket bra där att du funderar kring saken och spanar efter andras reflektioner.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Fortum har även direkta investeringar på några miljarder euro i Ryssland så äventyret är inte slut bara för att uniperkaptlet avslutas.

   Radera
 4. Kan bara instämma. Har du kikat på Emilshus preferens? Känns som en hyggligt trygg preff eller vad tror du? Tack för en läsvärd blogg Patrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Patrik,
   I generella termer tror jag att marknaden har prisat in betydligt värre läge än det faktiskt är i bolagen. Emilshus har vettiga förutsättningar. Det är inte ett värst stort bolag vilket kan vara en fördel när det krisar. Belåningsgraden är inte allt för hög. Ränteäckningsgraden är inte fantastisk mennu när ränteläget stiger kommer deras hyresintäkter stiga. Deras hyressavtal ser ut på det viset.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Tack för en grym blogg! Det börjar bli lockande att gå in i fastighetssektorn mer, och jag undrar om du har tips på någon fond eller ETF som är bra där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, PLUS-fonder har en rimlig indexfond som följer ffastighetssektorn. Nedan är ett inlägg jag skrivit om den.

   https://petrusko.blogspot.com/2022/06/plus-fastigheter-sverige-index.html

   Mvh petrusko

   Radera

Här kan man köpa - Börsindex

  Här kan man köpa, här kan man köpa, här kan man köpa, här kan man köpa, här kan man köpa, här kan man köpa.... Så här har jag regelbundet ...