Den som gapar efter mycket

 


Ni vet det där gamla talesättet, ja just det talesättet. Det är som klippt och skuret för börsen. Det stämmer väldigt bra när det gäller investeringar på börsen.

Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.

Med det sagt syftar jag till alla de som tror att de kan pricka in de bästa tillfällena att köpa och sälja. När börsen och olika aktier står som allra högst det vet ingen på förväg. Lika lite vet någon exakt när börsen bottnar. Det är lätt att bli blind i detta också och tro att man faktiskt var smart när man sa att det kommer backa mer och så gjorde det faktiskt det. En idiot kan ha rätt under en lång period innan det visar sig att han var just en idiot. När börsen är stark kan den gå upp länge och man kan därför ha rätt länge innan det visar sig att man inte alls kunde pricka in absoluta toppen.

Jag sa ju det, att det skulle bli billigare... Well, du sa det ja och det säger en del om dig. Om du faktiskt tror att du på förhand vet hur börsen skall gå imorgon.

Du vet inte hur börsen går imorgon. Du vet inte hur länge börsen backar eller stiger. Den är oberäknelig på det viset. Saker händer och skiftar börshumöret på nolltid. 

Vissa investerare eller traders snarare, är specialiserade på att handla utefter olika mönster, rörelser osv. Det finns de som är framgångsrika i det där och tjänar pengar när börsen backar, stiger, surar, svider. 

Du är inte en av dem. Eller hur! Handen på hjärtat, är du en framgångsrik heltidstrader som lagt tiotusentals timmar på ditt gebit? Om du faktiskt är det; Good for you och kul att du läser min blogg om investeringar.

Resten av oss kommer misslyckas med att pricka de ultimata affärstillfällena. Good for us är att man kan vara framgångsrik på börsen utan att pricka de där ultimata lägena. Den som nöjer sig med ett rimligt pris kommer få betalt så länge analysen i övrigt är rätt förstås.

En som använder sig av devisen är Warren Buffett. Han betalar gärna ett rimligt pris för bra bolag.

Slutligen krävs det en kristallkula för att veta hur börsen skall gå imorgon. Den som ändå har en sådan gör ju bort sig med att använda den på börsen. Rätta lottoraden ger bättre på en minimal insats dessutom.


6 kommentarer:

 1. Nej någon trader är jag definitivt inte. Jag kör ofta retrospective kring större ned- och uppgångar för att upptäcka brister/möjligheter i mitt beteende. Det som är slående är att jag ofta underskattar längden av nedgångarna, alltså köper för tidigt. Jag tittar ofta på derivatan kring en nedgång, och stora hastiga nedgångar i bra bolag ger för mig en köpsignal. jag glömmer oftast att en kortare nedgång ganska ofta följs av en större längre nedgång och att det kan vara klokare att vänta ut denna istället för att vara så snabb när det vankas köptillfällen. Tittar man på fastigheter handlas ju många bolag långt under vad deras tillgångar (NAV, eget kapital) står i. Marknaden har fått beröringsskräck helt enkelt. Att trada är inget för mig alls, det är bättre att köpa regelbundet, och att kanske bli bättre på att använda glidande medelvärden vid mer riktade köp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Går in för tidigt. Har lärt mig att i nedgångar måste jag dela upp köpen. Trots att jag gör det hinner jag ofta köpa slut på krutet innan botten är nådd.

   Radera
 2. Älskar de här motiverande inläggen, som gör att jag släpper tanken på att ens försöka träffa botten. Du har självklart rätt. Nu fyller jag stadigt på i det jag vill äga långsiktigt. Hittar jag inget, köper jag indexfonder. Det är aldrig fel tänker jag. För jag vill gärna handla när det är "billigt", aktivitetsbias you know.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena SJV55, Bra plan du har där att köpa indexfonder när inget annat lockar. Med indexfonder är det en rimlig strategi att bara fortsätta köpa och låta tiden göra sitt. I ur och skur köpa mer. Med aktier behöver man hålla koll på värderingar medan indexfonder kan man låta tiden göra sitt och bara köpa.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Kan bara älska dig

  SvaraRadera

Fördelaktigt att göra de stora misstagen tidigt

  Vår tid här på jorden är ett livslångt lärande. Oavsett skede i livet så utvecklas vi och lär mer. Ett sätt att lära är av sina misstag oc...