Jag har tittat en vända till på hur den börshandlade fonden FLXD presterat historiskt. Utdelningen har varit stabil och trenden är stigande justerat för år 2020 när bolag världen över höll inne på utdelningar pga pandemin. Bilden ovan visar utdelningen för kalenderåren 2018 - 2021 samt de senaste 12 månaderna (1 year). Idag är alltså utdelningen cirka 20 procent högre än den var 2018 (1,41 euro vs 1,18 euro).
Samtidigt som fonden spottat ur sig utdelningar har även börskursen stigit och det är vad jag vill se i en sådan här högutdelare. Att kursen tickar på i maklig takt medan vi får feta utdelningar. Ett dåligt scenario vore feta utdelningar kombinerat med usel kursutveckling. Det tar ju bort det roliga liksom och totalavkastningen blir dålig. De senaste 3 åren har fonden presterat en årlig totalavkastning om 7,51 procent. Kring 5 procent direktavkastning och resten i kurstillväxt. I skrivande stund är direktavkastningen i fonden cirka 5,6 procent.
Datan om totalavkastning har jag hämtat direkt från fondbolaget. Datan och bilden över utdelningshistoriken har jag hämtat ifrån sajten JustETF.com som jag använder regelbundet och tycker hittills de verkar ha korrekt data.
Det här FLXD som jag nämner är tickern för fonden vars fullständiga namn är Franklin LibertyQ European Dividend UCITS ETF.
Jag äger den här fonden och har skrivit ett inlägg med mer info om den. Länk till mitt inlägg om fonden nedan:
Läs mer:
https://petrusko.blogspot.com/2022/01/franklin-libertyq-european-dividend-etf.html?spref=tw
Vet inte riktigt om du jämställer kurstillväxt med utdelningstillväxt, men för mig som håller mig till utdelningsaktier så är utdelningstillväxt något som är en väldigt viktig variabel när jag väljer vilka aktier som jag ska ha i portföljen. Kan dock acceptera t ex en pref (som saknar utdelningstillväxt) om den har en hög DA (helst över 7%) för att få lite cash flow som kan återinvesteras, men en populär aktie som WPC är för min del inte särskilt intressant pga värdelös utdelningstillväxt och en DA under 5%. Helst vill man ju såklart ha en utdelningstillväxt som klår inflationen. Har själv några utdelande ETF:er, men har noterat att de sällan har en imponerande utdelningstillväxt trots en relativt låg DA. Men man får väl istället glädjas åt att man får en god spridning av bra bolag i sin ETF :)
SvaraRaderaTjena, Generellt sett är det två olika typer av utdelningsaktier det där du pratar om. Det finns högutdelare som av namnet att döma har en hög direktavkastning. De brukar sällan ha en värst hög utdelningstillväxt.
RaderaEn annan typ av utdelningsaktie är utdelningshöjare och de brukar ha en låg direktavkastning men av namnet att döma har de en desto högre utdelningstillväxt.
I generella termer är det så och man får inte både hög direktavkastning och hög utdelningstillväxt. Generellt sett alltså.
Jag använder mig av bägge typerna i min portfölj.
Mvh petrusko
För att bygga en bra portfölj är det väll att föredra båda sorterna, alltså blanda mellan kategorierna, både hög da samt några med hög utväxt vilket tillsammans bidrar till en bra portfölj.
RaderaMvh
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaKul att du gått in i denna! Förgyller börstillvaron för en då man kan hitta inlägg om denna från sin favoritbloggare. Jag började köpa in mig i denna i maj sen, passar mig som handen i handsken bredvid XACT högutd. Har planer på att vikta upp en hel del då jag är 25 % likvid då jag gärna vill vänta in och se hur hösten kommer arta sig med krig och energipriser. Å andra sidan känns risknivån här hanterbar oavsett börsutfall känner jag. Blir väl lite löpande köp helt enkelt.
SvaraRaderaTjena Jonas, kul att du äger och gillar fonden. De där två du nämner tillsammans ger god riskspridning och rejäla utdelningar.
RaderaApropå att köpa in sig talar historisk data för att man skall köpa pang rätt av. I de allra flesta fall blir det bra och man kan inte veta på förhand exakt utfall.
Rent psykologiskt kan det vara väldigt jobbigt dock om man köper in sig och det backar rejält direkt efter. Då behöver man vara kylig och härda ut för att få god avkastning i långa loppet. Det som händer många är tyvärr att de säljer när det backat och sedan köper in sig igen när det redan stigit. Då har man en permanent förlust av kapital som tar ned avkastningen rejält.
Rent psykologiskt är det nog bra för många att skala in sig. Backar det stort direkt efter man börjat skala in sig så svider det inte så mycket och man kan tänka att man får mer för pengarna i resterande köp. Backar det när ma hunnit köpa in sig för tex hälften ja då har man förmodligen avkastning med sig på de pengarna som redan är investerade så de kan ta en nedgång och på resterande man köper in sig för får man mer för perngarna.
Mvh petrusko
Hej!
RaderaJag vet att historiska data talar för att alltid vara fullinvesterad, men jag sover lite bättre om jag är likvid, lite fegis helt enkelt. Långsiktigt är dock målet att öka investeringsgraden. Har också en stor tendens att peta för mycket i innehaven. Det är kul med börspsykologi, och att man själv fortsätter göra klassiska misstag. Men jag är i vart fall medveten och jobbar med mig själv som investerare :). Men attans svårt är det att följa vad som bör vara den bästa strategin i längden.
Lite roligt är att mina barns portföljer som jag inte är lika nojig över låter jag bara ligga. Vilket såklart gör att de gått bättre över tid. Får se om jag en dag lär mig läxan, haha.
En sak som hjälper mig är att investera i breda och högavkastande ETFer likt XACT högutd och rubricerad ETF från Templeton, då brukar jag tänka att det skall rätt mycket till (t.ex. Covid) för att de skall falla mer än säg 10-15 % ett enskilt år. Med 5 % utdelning så går man då 5-10 % back för året vilket är inom min comfort zone. Resonemanget kanske haltar en aning men det hjälper mig att hålla fast vid det jag vet bör vara bäst över tid.
En annan sak som hjälpt mig som investerare är att på söndag morgon när marknaden är stängd och familjen sover se över portfölj, långsiktig strategi och innehav och göra en plan över inköp och eventuella försäljningar för veckan. Tenderar då att ta betydligt mer rationella beslut utan en massa brus från marknaden. Lite som flera av de historiens stora investerare gör/gjort (Buffet, Price t.ex, inga liknelser med mig i övrigt).
Investerande är ett ständigt lärande och också ett sätt att utveckla sig själv vilket jag ser som en stor del av tjusningen. Vore intressant om du skrev ett renodlat inlägg om just börspsykologi, du skriver ju delvis direkt eller implicit om detta i många av dina inlägg men vore intressant att gräva lite mer i detta.
Hej,
SvaraRaderaÄr denna verkligen något att ha, verkar ha underpresterat rejält mot sitt jämförelseindex (DAX). Eller är det så att utdelningarna inte beaktats...?
Tjena,
RaderaMycket riktigt är inte utdelningar inkluderade i kursgrafen hos Avanza. Sen är heller inte DAX något att jämföra med. Det är bara så Avanzas system funkar att den väljer DAX som jämförelse på alla fonder noterade i Tyskland. Även tex S&P500 fonder får DAX som jämförelse.
Direktavkastningen utgör en väldigt stor del av totalavkastningen varpå det är en stor chunk avkastning som inte syns i kursgrafen.
Mvh petrusko
Hej! Den här fonden är jag sugen på men jag förstår inte riktigt när jag läser faktabladet som finns hos min nätmäklare. Kan någon förklara vad följande "Motpartsrisk: Risken för att finansinstitut eller finansiella ombud (i egenskap
SvaraRaderaav motpart i finansiella kontrakt) brister i betalningsförmåga vad gäller
åtaganden, vare sig det beror på insolvens, konkurs eller andra orsaker." betyder?
Tack på förhand!
Tjena,
RaderaAlla fonder har en info om sådan där risk. Kortfattat kan man säga att UCITS-fonder här i europa är hårt reglerade för att förhindra att individens pengar går förlorat (på annat sätt än att fonden genererar dålig avkastning).
Den här fonden ifrån Franklin och andra börshandlade fonder av UCITS-typ följer samma regelverk som helt vanliga fonder här i Sverige.
Mvh petrusko