På lång sikt går börsen upp

 


Just nu är börsen inne i en svag period och många våndas nog över sina investeringar. Kanske man äger aktier som står inför en osäker framtid eller kanske man saknar en långsiktig syn på börsen. Den som investerar i enskilda aktier behöver tur och skicklighet för att nå god avkastning på lång sikt. Att prestera lika bra som börsindex misslyckas många med i långa loppet.

Den som investerar i just börsindex och har en lång placeringshorisont har ingen anledning att våndas nu. I helsicke heller, om något är det ett extra gemytligt läge att investera mer i börsindex. Börsen går upp i långa loppet och är det någon gång det är extra bra läge så är det i de sämre perioderna. Titta i grafen ovan. Det är i de där små jacken ned som köp ger extra god avkastning. I en bild över flera decennier kommer årets sura börs bara vara ett sådant där litet jack ned i en långsiktigt stigande graf.

Det är få förunnat att slå börsindex i långa loppet varpå det är ett smart val att inte ens försöka. Att investera i börsindex och säkra sin del av börsens goda avkastning. Tyvärr verkar det ligga mycket prestige i det här och framförallt så bland män. Det gäller ju inte dem det där utan de har ju mad skillz så klart. 

En idiot kan slå börsen på några års sikt. På lång sikt krävs det skicklighet och en stor del tur. Som jag brukar säga (snott från Warren Buffett): En idiot och hans pengar går förr eller senare skilda vägar.

Du är garanterad din del av börsens avkastning via en investering i en indexfond.

9 kommentarer:

 1. Med ett index, tänker du att det lika väl kan var ett index för:
  Fastigheter
  Småbolag
  Mikrobolag
  Osv
  Eller är det främst omxs30 osv du tänker på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Det finns gedigen historik och studier gjorda kring detta och de är baserade på breda börsindex. Hela börsen eller ett index som är snarlikt hela börsen. I USA är tex S&P500 snarlikt hela börsen och ofta ett bra val för att det finns ett brett utbud av billiga fonder som följer det indexet.

   I Sverige är det inte OMXS30 som är för smalt och presterar så pass mycket sämre än breda börsen att det inte är okej. Det finns billiga fonder som följer hela Stockholmsbörsen de är ett utmärkt val. Det finns även fonder som följer ett index bestående av bortåt 100 bolag tex Nordnets superfond eller Xact Sverige. De är tillräckligt breda för att prestera nästan som hela stockholmsbörsen.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag kompletterar med indexfonder. De pengarna är tänkta för resor och dylikt längre fram i tiden.

  Kontantutdelningarna i min egenhändigt skapade indexfond om 214 enskilda innehav tänker jag leva vardagslivet med.

  Så är min plan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som du har en bra plan där med bred riskspridning och sunda investeringar.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hur slår man(gemene man) index över tid?

  - det gör man inte.

  Hur slår man avkastning för en indexfond?

  -man äger index, utan avgift.

  Hur gör man det?

  - det är nog för tjorvig för gemene man...

  SvaraRadera
 4. Hej P. Hittat en intressant ETF som heter. iShares Global Water UCITS ETF USD( Dist )Börskod IQQQ. Vore roligt om du tog upp den :) Investerar i vatten vilket kommer vara stort i dicennier som kommer. Kostar 0.65% men till låg risk och helt ok sharp-kvot tycker jag. Även 4 tjärnor hos morningstar. Har den själv sedan 2019. Tack för bra blogg //Mats

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Tack för en bra blogg! Har fått extra pengar (ca 25.000 kr) och funderar på att köpa Atlas Copco, men känner mig osäker pga stigningen senaste månaden. Tycker du att det ff är en bra deal vid 103-104 kr?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Atlas Copco är ett bra bolag som jag tror på i långa loppet. Aktien har stigit en del senaste månaden men ser man på flera månaders sikt, tex sedan årsskiftet så är aktien ned och värderingen är lägre nu än vad den snittat de senaste åren. Analytiker är hyggligt positiva kring Atlas utsikter de närmsta åren.

   Tror man på bolaget och vill äga långsiktigt så tycker jag att det ser helt okej ut att köpa nu. Värderingen är inte låg men den är sällan det i Atlas Copco. Värderingen har dock varit betydligt högre i närtid.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svar. Då kanske det får bli en slurk Atlas : )

   Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...