Jag köpte "All World" idag

 


Idag har jag ökat i den börshandlade fonden Vanguard FTSE All World High Dividend Yield. Det är en mycket bred fond med en sorts utdelningsfokus. Den utgår från ett brett världsindex och sållar bort bolagen med lägre direktavkastning än snittet. Kvar är cirka 1800 bolag som alltså ingår i den här fonden och utgör en mycket bred exponering med ett utdelningsfokus.

Så klart är det en stor del USA-bolag men inte lika mycket som i en traditionell globalfond. Det är cirka 43 procent USA i den här fonden medan det brukar vara 65 procent i en vanlig globalfond. Hur som är det till väldigt stor del exponering i USA och dollar och jag kategoriserar den som dollarexponering i mitt Excelark. Är du inte rädd för den dyra dollarn nu då? Ja den frågan hade poppat upp om jag inte vore proaktiv och själv tog upp den. 

Nej jag är inte rädd för någon dollar som dessutom mycket väl kan stiga än mer från nuvarande nivå kring 10,16 kronor. USA behöver och kan höja räntan mer än vi här i Europa. Ja Dollarn kan stiga till högre nivåer men jag ämnar inte att spekulera i valuta. Jag vill investera i en bra indexfond och äga den på mycket lång sikt. Över tiden går valutor upp och ned. För 10-15 år sedan köpte jag förvisso extra mycket USA-aktier när dollarn stod kring 6,4 kronor och vem vet, kanske den om 10-15 år kostar 6,4 kronor igen och då slår jag nog till på lite extra dollarexponering men utöver det bryr jag mig inte värst om valutan.

Att vänta på det ultimata läget i både valuta och börs/aktiekurs är dömt att misslyckas. Man går miste om avkastning medan man väntar och det är inte så gött att köpa 25 procent REA när man gått miste om 80 procent uppgång.

Fonden jag köpte har precis haft X-dag för den senaste kvartalsutdelningen som betalas ut i månadsskiftet juni/juli. Den utdelningen får jag alltså inte eftersom jag köpt efter att den avskilts. Nästa utdelningstillfälle är månadsskiftet september/oktober med X-dag mitten av september.

Läs mer om Vanguard FTSE All World High Dividend Yield i mitt inlägg om fonden i länken nedan: 

https://petrusko.blogspot.com/2020/05/vanguard-all-world-high-dividend-yield.html

8 kommentarer:

 1. Du är en klippa, formeligen älskar att läsa dina bloggposter om olika ETF. För mig som novis vad gäller ETF så är det en guldgruva. Upplever Avanzas info som väldigt bristfällig, det tar tid att klura ut om ETF delar ut eller ej, detsamma gäller innehav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, tack för din kommentar. Nej det är inte supersmidigt med info för de här fonderna. Det blir extra krångligt då Avanza kortar ned dess namn ibland och inte är konsekventa med hur de förkortar. Svårt att hitta, svårt att greppa.

   Börshandlade fonder betalar inga kickbacks till Avanza likt vanliga fonder gör och det prioriteras nog därefter.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej! Köpte den för någon vecka sen ! Men kan man se hur den har gått på 10år? Jag vet ju att den bara funnits sen 2020 i Tyskland men går det att kolla hur den hade gått om den starta för 10 år sen?😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, fonden har 8 års historik och jag skapade ett inlägg kring detta som svar till dig. Länk nedan:

   https://petrusko.blogspot.com/2022/06/vanguard-all-world-high-dividend-yield.html

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Utgör ca 5% av min portfölj för utdelningar.

  SvaraRadera
 4. Tack Petrusko för alla dina klargörande kommentarer - har hjälp mig mycket! FTSE All-World High Dividend Yield är mitt största innehav. Kuriosa är att denna innehåller ca 1 procent svenska aktier. Här är siffror från senaste årsredovisningen - topp 5 av de svenska innehaven.
  Sweden 1.07%
  Investor AB Class B 0.15%
  Volvo AB Class B 0.14%
  Essity AB Class B 0.08%
  Swedbank AB 0.07%
  Skandinaviska Enskilda Banken AB Class A 0.07%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Peter,
   Tack för din kommentar och trevlig feedback. Kul input där med de svenska innehaven i fonden.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. vad ligger direktavkastningen på i nuläget samt hur mkt delat den ut vid varje tillfälle?
  /Mvh
  Mattias

  SvaraRadera

Köpt lite preffar idag

  Fastighetspreffar har gått ned kraftigt på ganska kort tid och anledningen är att marknaden nu värderar dem med kommande räntehöjningar i ...