Vanguard FTSE Developed Asia Pacific Ex Japan

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Här är en börshandlad fond med ticker VGEJ som följer bolag i utvecklade länder i Asien. Japan är exkluderat och kvar är då inte så många länder varpå det här är en fond som ger exponering främst i Australien och Korea. Två marknader som jag finner intressanta. Australien är en av de absolut bästa börserna historiskt sett (senaste 100 åren) och har presterat avkastning i toppklass ihop med Sverige och USA. Korea växer snabbt och har bla teknologijätten Samsung som är den här fondens i särklass största innehav. Topp 10 innehavslista längre ned i inlägget.

Fondavgift: 0,15 procent.
Antal innehav i fonden: 418 bolag.

Fonden pyntar cash ut delning kvartalsvis och de senaste 4 kvartalen summerar utdelningen till $1,0366 vilket på nuvarande kurs om 25,19 euro ger en direktavkastning på 3,86 procent. Fonden har sin hemvist på Irland varpå det inte dras någon utländsk källskatt på utdelningen.

Varför är Japan exkluderat? Det är en av världens största börser efter USA och som sådan är den desto mer intressant än övriga Developed Asia. Investerare generellt är sannolikt benägna att äga en japanfond före de investerar i en sådan här fond. Japan skulle dessutom bli väldigt tonsättande om den ingick. Då är det rimligt att skilja på det så kan de som vill ha en separat japanfond ihop med denna. Vanguard har för övrigt en fin Japanfond som jag skrivit om, klicka här för att komma till det inlägget.

Varför investera i Australien och Korea? Jo det är ganska nischat men det är vettiga marknader och kan vara en rimlig komponent för den som söker riskspridning. Det är en annan del av världen med annan valuta och inflation osv. De börserna kommer inte utvecklas exakt som någon annan börs och kan jämna ut kursrörelserna totalt för en investerares portfölj. Själv gillar jag som sagt de här marknaderna och att sprida risk är viktigt för mig. 

Topp 10 innehav i fonden:


Som vanligt med börshandlade fonder betalar man courtage när man köper och säljer. Eftersom den handlas i euro betalar man även en valutaväxlingsavgift som brukar vara 0,25 procent. Det här är engångsavgifter och betyder ingenting i långa loppet för den som äger fonden i många år. 

Länk till fonden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

6 kommentarer:

 1. Hej! Känns som det snackats länge om Asien som tillväxtmarknad men känns som majoriteten av oss bloggare håller oss till norden/eu/nordamerika med våra slantar.

  Har du innehav själv i fonden ovan?

  Allt väl!

  /Divi
  https://dividendi-ekonomi.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har investerat en liten slant nu i den här fonden. USA och Sverige är min huvudsakliga inriktning dock, likt många andras.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Bör man ha den på KF eller ISK?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena PJ, Den här fonden har sitt säte på Irland och det dras därför ingen utländsk källskatt på utdelningar ifrån den. Man kan med fördel ha den på ett ISK alltså.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack, har du kikat något på VDIV?

   Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...