Tack för tiden 3M och Abbvie

 


Som jag var inne på för en tid sedan har jag övervägt att sälja två mindre innehav för att bespara mig tiden att följa dem. Det är de bägge amerikanska bolagen 3M och Abbvie som jag nu får tacka för tiden i portföljen. Eller 3M kanske jag inte skall tacka så mycket då den gått dåligt men det väger Abbvie förvisso upp mer än väl. 3M har en del utmaningar som dessutom förvärrats i spåren av pandemi och inflation. En investering som jag tror på i långa loppet men kräver uthållighet på kort sikt. Nu har jag gått ur det bolaget i "förtid" och har främst suttit med i den sura perioden vilket är olyckligt. Ingen prestige i det dock, jag kan avyttra 3M av ovan nämnda anledning utan att vara bitter osv.

Jag har istället investerat i fonden Vanguard All World High Dividend Yield där bolag som 3M och Abbvie ingår. Det är såklart inte samma grejen att få någon enstaka procent vikt i en fond som att äga ett bolag direkt. Det är inte heller min avsikt eller tanke. Jag bara nämner att de bägge bolagen ingår i fonden och är ett typiskt innehav för den. Jag har släppt 3M och Abbvie nu och är befriad från att läsa deras rapporter osv.

De var små innehav som bägge vägde under 1 procent vardera i min portfölj. Jag hade inte för avsikt att öka i dem och kom därför fram till att jag kunde släppa dem för att lägga min tid på andra bolag. Fonden jag nu köpt kräver ingen tid över huvud taget så det blir mer tid till andra innehav och att spana efter nya potentiella investeringar.

En liten slant gick även till ett nytt innehav i form av fonden Vanguard Developed Asia Pacific Ex Japan. Läs mitt inlägg om den i länken här: https://petrusko.blogspot.com/2022/05/vanguard-ftse-developed-asia-pacific-ex.html

4 kommentarer:

 1. Det är inget fel i att äga en global ETF likt Vanguard! Mr Money Moustache förespråkar ju indexfonder just för att man slipper den enskilda bolagsrisken. Å andra sidan så har ju Jason Fieber (Mr free at 33) ca 100 st enskilda bolag i sin portfölj mestadels bestående av dividend Kings och Aristokrater. Och Jag kan konstatera att Jason åtnjuter stadigt stigande utdelningar varje år!
  Det gör man inte om man bara äger ett knippe globala etf:er
  då de tenderar att vara högst "svajiga" när det kommer till utdelningar.
  Själv så har Jag valt en mellanväg och äger både Vanguard all world
  och även ett knippe fina bolag som tex 3M. Abbvie, Coca-Cola, Pepsico mm
  Tack för en fin blogg.

  SvaraRadera
 2. Tjena Mikael,
  Tack för din kommentar. Jag gillar den där "kombo" vägen också och kör både utdelningsaktier och börshandlade fonder. Att äga väldigt många olika utdelningshöjare likt Jason Fieber gör är en väg jag gillar och själv har vandrat i många år. Nu passar det mig och min portfölj bra att ta bort en del bolagsrisk via en högre andel börshandlade fonder.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, men ETFs njuter väl också av höjda utdelningar över tid om/när innehaven höjer sina?
   Dock lägre än renodlade aktier med hög utdelningshöjning såklart, men det är ju inte 0?

   Radera
 3. Hur är det Blackrock, ser inte dne i innehavslistan? Dags för en sommarupdate angående portföljen... Känns som det hänt en del där..

  SvaraRadera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...